Πώς ξεγελούν το ανοσοποιητικό οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Είναι οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον,BQ.1 και BQ.1.1, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα και έχουν σημάνει συναγερμό, τόσο για την αστραπιαία μετάδοσή τους, αλλά και επειδή παρακάμπτουν εύκολα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι δύο υποπαραλλαγές θεωρείται πως θα φέρουν το επόμενο κύμα του κορονοϊού μέσα στο χειμώνα.

Βήχας, ρινική συμφόρηση, πονοκέφαλος και “αίσθηση” κρυολογήματος είναι τα βασικά συμπτώματα. Το ανησυχητικό εντούτοις είναι πως οι δύο υποπαραλλαγές, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, μπορούν να διαφεύγουν της φυσικής ανοσίας ή της ανοσίας από τον εμβολιασμό, και θεωρείται πως θα αυξήσουν σημαντικά τις επαναμολύνσεις το προσεχές διάστημα.

Οι ειδικοί λένε μάλιστα πως η BQ.1 αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα σε μεγαλύτερη κλίμακα από άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον Φεβρουάριο, όπως έχει από τώρα προειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση, που εκτιμά πως θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι ανέφερε επίσης πως προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν η ΒQ1 θα είναι πιο μεταδοτική ή θα προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τις υποπαραλλαγές BA4 και ΒΑ5. “Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι ότι έχει αυξημένη ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία του εμβολιασμού και της φυσικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και να αντιστέκεται στα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα”, υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, ανάλυση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον λέει πως η πρόσφατη έξαρση του κορονοϊού στη Γερμανία ενδέχεται να οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και BQ.1.1 και πως είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τις επόμενες εβδομάδες.

15 κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, συνολικά 15 κρούσματα ων υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα) έχουν βρεθεί σε σύνολο 629 δειγμάτων την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.

Σταδιακά μπαίνουμε στη χειμερινή έξαρση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, η οποία απειλείται από δύο νέες υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 της Όμικρον.

Όπως εξήγησε, τα δύο νέα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, BQ.1 και BQ.1.1 “ξεφεύγουν καλύτερα από το ανοσοποιητικό σύστημα σε ανθρώπους που έχουν περάσει λοίμωξη με την Όμικρον 5”, γι’ αυτό και θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.