Πώς να αντιμετωπίσουμε την άρνηση του παιδιού για το σχολείο

Μήπως ακούτε συχνά τον τελευταίο καιρό από το παιδί σας «Δεν θέλω να πάω σχολείο!», «Πονάει η κοιλιά μου», «Με χτυπάνε οι φίλοι μου!», «η δασκάλα είναι κακιά!».

Λέει αλήθεια ή αντιμετωπίζει σχολική φοβία;

Τι μπορούμε να κάνουμε αν το παιδί αρνείται να πάει σχολείο για πολλές συνεχόμενες ημέρες;

1. Σταθερή συμπεριφορά

Καμιά φορά η αρνητική αντίδραση του παιδιού είναι μια «παράσταση» που γίνεται για την μαμά και σταματάει αμέσως μόλις το παιδί φθάσει στο σχολείο. Αν υποπτευόμαστε κάτι τέτοιο, πρέπει να δείξουμε μια σταθερή συμπεριφορά που θα ισχύει κάθε μέρα.

2. Κάντε διάλογο

Αν κάθε μέρα προσποιείται το άρρωστο ή συνεχίζει τα κλάματα στο σχολείο, ίσως υπάρχει κάτι εκεί που του προκαλεί φόβο ή ακόμα και άγχος. Συζητήστε μαζί του και δείτε αν υπάρχει κάτι που το αγχώνει ή το φοβίζει.

3. Τσεκάρετε και το σχολείο

Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιον πρόβλημα με τον/την εκπαιδευτικό ή ότι δεν έχει πέσει θύμα bullying ή ακόμα και ότι δεν έχει μαθησιακά προβλήματα που το δυσκολεύουν, διερευνήστε τι μπορεί να το προβληματίζει.

4. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο

Πολλά παιδιά με σχολική φοβία, εμφανίζουν έντονα σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονους, πονοκεφάλους, διάρροια, εφιάλτες κτλ. Αν δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν, επισκεφτείτε τον παιδίατρο για να αποκλείσετε τυχόν ασθένειες.

5. Βρείτε τρόπους για να ηρεμήσει

Επιτρέψτε να σας πάρει ένα σύντομο τηλέφωνο μέσα στην ημέρα και δώστε μαζί του κάτι που σας θυμίζει όπως μια φωτογραφία ή τρυφερά σημειωματάκια έτσι ώστε να καθησυχάζει τον εαυτό του, μόνο του.

baby.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.