Πώς να αποφύγουμε τις διαδικτυακές απάτες με δήθεν συγκέντρωση χρημάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεκάδες ιστοσελίδες απευθύνονται στις συναισθηματικές ευαισθησίες της κοινής γνώμης, με στόχο να αποσπάσουν χρήματα κάνοντας ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη

Από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι επιτήδειοι, οι οποίοι μέσω διαδικτύου επιχειρούν να παραπλανήσουν ανυποψίαστους πολίτες και να τούς αποσπάσουν χρήματα, τάχα μου για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ερευνητές της γνωστής σλοβακικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET ανακοίνωσαν πως εντόπισαν αρκετές ιστοσελίδες που απευθύνονται στις συναισθηματικές ευαισθησίες της κοινής γνώμης που συγκλονίζεται από το δράμα στην Ουκρανία, με στόχο να αποσπάσουν χρήματα κάνοντας ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό της ή προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας.

Αυτές οι ιστοσελίδες διατυπώνουν πολύ ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια». Με μία προσεκτικότερη έρευνα, σύμφωνα με την ESET, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ESET καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να αποφύγουν ιστοσελίδες όπως οι: help-for-ukraine.eu, tokenukraine.com, supportukraine.today,
ukrainecharity.gives, ukrainesolidarity.org, ukraine-solidarity.com και saveukraine.today, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και με τις συναισθηματικές εκκλήσεις για βοήθεια που μπορεί να φτάσουν στο email τους. Επίσης, κυκλοφορούν στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τεχνάσματα που αποσκοπούν στο να κάνουν τα θύματα να δωρίσουν Bitcoin.

Για να αποφεύγονται οι απάτες φιλανθρωπίας, οι ειδικοί της ESET συμβουλεύουν:

Ελέγξτε προσεκτικά πριν δώσετε χρήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε γνωστούς οργανισμούς που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.
Δωρίστε τα χρήματά σας μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης ή απευθυνθείτε απευθείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για οδηγίες
Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών. Συνήθως, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν ζητούν τέτοιου είδους «δωρεές».
Μην κάνετε «κλικ» σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φαίνονται περίεργα και κυρίως που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρασύρουν, ώστε να κατεβάσετε άθελά σας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.
Να είστε επιφυλακτικοί ακόμη και με μηνύματα από αξιόπιστες πηγές, εκτός αν επαληθεύσετε ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Για να το κάνετε αυτό, επικοινωνήστε με την εν λόγω πηγή με άλλο μέσο από αυτό με το οποίο το λάβατε, π.χ. τηλεφωνικά εάν το λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μία φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός εάν επαληθεύσετε ότι ο οργανισμός είναι νόμιμος. Ο φίλος που το συστήνει μπορεί να μην έχει κάνει την έρευνά του και ο αριθμός των likes σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λέει πολλά για τη νομιμότητά της.
Μην ενδίδετε σε αδικαιολόγητη πίεση, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για να σας πιέσουν να κάνετε δωρεά.

 

newsbreak.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.