Πώς ο πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει την Ελλάδα

Την εκτίμηση πως ο πόλεμος στο Ισραήλ θα συνεχιστεί για καιρό, ελέω και των εσωτερικών πιέσεων προς το πρόσωπο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε μιλώντας στο Reader, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος.

Ο γνωστός διεθνολόγος αναφέρθηκε στον ρόλο της Χεσμπολάχ και τον στόχο του Ιράν που ήταν να τορπιλίσει την όποια προσέγγιση Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας αλλά και το πώς μπορεί η πολεμική σύρραξη να επηρεάσει την Ελλάδα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το ίδιο το Ισραήλ και το εάν και κατά πόσο οι εχθροπραξίες θα παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας ή θα εξαπλωθούν και στη Δυτική Όχθη η αν θα ανοίξει από τα βόρεια και τη Χεσμπολάχ στο Λίβανο ένα νέο πολεμικό μέτωπο. Αν δούμε δηλαδή και τη Χεσμπολάχ να συμμετέχει ενεργά, μια οργάνωση η οποία είναι πλήρως ελεγχόμενη από το Ιράν. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας συντονισμός από την Τεχεράνη κάτι που προφανώς στοχεύει στο να τορπιλίσει την προσέγγιση που είχε γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Ισραήλ της Σαουδικής Αραβίας μέσω των ΗΠΑ.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό ναυτικό απέπλευσε στην Ανατολική Μεσόγειο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν έστω κι έμμεσα ένα μήνυμα προς το Ιράν. Το σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών αφού δεν επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο με τον πόλεμο της Ουκρανίας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Ο ρόλος της Τουρκίας και πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση και την όποια επίπτωση με την Ελλάδα τόνισε: «Να μην ξεχνάμε πως η Τουρκία έχει προσφέρει στο παρελθόν σε ανώτερα στελέχη της Χαμάς γραφεία στη χώρα της. Εδώ παρατηρείται μια στροφή της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή παίζοντας έντονα το μουσουλμανικό της χαρτί, έναν ρόλο διαμεσολαβητή αφού μην ξεχνάμε ότι μιλάει και με το Ιράν και την ίδια ώρα η ίδια πραγματοποιεί επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ πλήττοντας στόχους κυρίως υποδομές που έχουν αντανάκλαση στην καθημερινότητα.

Όσον αφορά την Ελλάδα όλο αυτό σε εμάς έχει μια έμμεση αντανάκλαση κυρίως για τη στάση της Τουρκίας σε θέματα με το Ισραήλ που αφορούν την ενέργεια.

Παράλληλα όμως υπάρχει κι ένα δεύτερο σενάριο και αφορά ένα νέο κύμα μετανάστευσης πληθυσμών από τη Λωρίδα της Γάζας με πιθανό σταθμό τη χώρα μας.

Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στο Ισραήλ στην περιφερειακή ισορροπία, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δούμε μέχρι που θα φτάσει η όποια εμπλοκή του Ιράν αφού και μέσα στο εσωτερικό του υπάρχουν τάσεις συντηρητικές και φανατικές, αλλά παράλληλα και δυνάμεις που θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα της ιρανικής κοινωνίας, να αποκτήσει μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα κι εξωστρέφεια».

«Ήταν οργανωμένη επιχείρηση»

Το Ισραήλ και κυρίως οι μυστικές της υπηρεσίες φαίνεται να πιάστηκαν στον ύπνο από τη Χαμάς. «Βλέπουμε εδώ μια οργανωμένη επιχείρηση τόσο από αέρος όσο και από ξηράς, υβριδικού τύπου. Μια τρομοκρατική επίθεση συντονισμένη κι εδώ πρέπει να δούμε πώς έγινε αυτή χωρίς να την αντιληφθεί το Ισραήλ.

Αν υπήρξαν συναντήσεις της Χαμάς με τους Φρουρούς της Επανάστασης, με τη Χεσμπολάχ τι βοήθεια υπήρξε προς τη Χαμάς και αν αυτές οι πληροφορίες είχαν φτάσει στο Τελ Αβίβ και σε ποιο βαθμο αξιολογήθηκαν από το Ισραήλ».

Τα εσωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια ίσως να ήταν κι ένας λόγος που δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι προθέσεις της Χαμάς. «Ένας επιπλέον συσχετισμός αφορά τη σοβαρή κρίση μέσα στο Ισραήλ επί δεκάδες εβδομάδες με μια ακροδεξιά κυβέρνηση με υποβάθμιση με όρους δικαίου στη δικαστική εξουσία. Εκεί ίσως θεωρήθηκε από τη Χαμάς και το Ιράν ότι υπάρχουν αδυναμίες και πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επίθεση που θα είχε και πετυχημένο στόχο.

Επίσης, μην ξεχνάμε πως υπήρξαν μετακινήσεις ταγμάτων από το νότιο Ισραήλ κι εκεί μπορεί να υπάρχει ένα ερώτημα ως προς το κενό που δημιουργήθηκε. Να ξέρετε πως δεν είναι πάντα εύκολο, ακόμα και για μια χώρα όπως το Ισραήλ όπου βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών να γνωρίζει τα πάντα. Ακόμα και η Χαμάς όπως και όλες οι τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές ομάδες πλέον προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Μελετάνε και δημιουργούν νέους τρόπους ώστε να αποφύγουν την όποια παρουσία τους από τον εχθρό τους που στην περίπτωση αυτή είναι το Ισραήλ. Τέλος, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου γιατί δεν υπάρχει ένα πολεμικό συμβούλιο και αν θα δημιουργήσει τώρα και αν θα πάει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας όπως δήλωσε».

«Ο Νετανιάχου είναι σε δύσκολη θέση και έχει τεράστιες ευθύνες»

Για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ένα βατερλό η επίθεση της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ. «Η αλήθεια είναι πως ο Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση κι έχει τεράστιες ευθύνες και περιμένουμε να δούμε τις επόμενες αποφάσεις του, το αν θα βρει τρόπο να το εξισορροπήσει με το να μην κάνει ολοκληρωτικό πόλεμο και να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση. Κι εδώ θα φανεί ο ρόλος του Ιράν και δεν είναι τυχαίο όπως είπαμε και πριν που η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή».

Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος

Για το πόσο μπορεί να κρατήσει η νέα αυτή πολεμική σύγκρουση ο Σωτήρης Σέμπρος δεν είναι αισιόδοξος. «Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν από την κρίση του 2006 μετρούσαμε συνήθως δύο με τρεις μήνες εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών. Νομίζω μετά τα όσα έχουν συμβεί ο Νετανιάχου προετοίμασε τον κόσμο για μια μεγαλύτερη σύγκρουση που θα πάρει καιρό, ενώ φαίνεται πως και η ίδια η Χαμάς δείχνει να είναι αποφασισμένη για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας.

Η μόνη ένσταση μπορεί να έρθει από το εσωτερικό του Ισραήλ και από την πίεση που μπορεί να υπάρξει στην κυβέρνηση κυρίως λόγω των τεράστιων απωλειών που έχει το Ισραήλ κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν από όταν ξεκίνησαν οι διαμάχες στην περιοχή».

Η Χαμάς αιφνιδίασε απόλυτα το Ισραήλ στέλνοντας το μήνυμα πως πλέον ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας οι Ισραηλινοί πολίτες δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς.

«Πράγματι παρατηρούμε πως το βαθύτερο μήνυμα που στέλνεται είναι πως το Ισραήλ δεν είναι ανίκητο και σίγουρα αυτό θα έχει επιπτώσεις και στο ηθικό κομμάτι των κατοίκων του Ισραήλ αφού το αίσθημα της ασφάλειας που είχαν πριν θα τεθεί σε αμφισβήτηση».

Τα βίντεο που κάνουν το γύρου του κόσμου με τις φρικαλεότητες της Χαμάς μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ απέναντι στην ίδια την οργάνωση. «Προφανώς και θα παρατηρηθεί μια αποστροφή προς τους μαχητές της Χαμάς και την ίδια την οργάνωση. Μιλάμε για χτυπήματα μέσα στον πυρήνα, στον δυτικό τρόπο ζωής που στον δυτικό κόσμο δεν είναι αποδεκτά.

Με τα βίντεο να ταξιδεύουν παντού θεωρώ ότι πλέον θα αυξηθούν οι φωνές που θα δίνουν μεγαλύτερη ανοχή στην αντεπίθεση του Ισραήλ. Ήδη για τον λόγο αυτό κάποιες χώρες του αραβικού κόσμου όπως τα ΗΑΕ προσπαθούν να πάρουν έστω και διακριτικά αποστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι δυστυχώς θα έχουμε ένα λουτρό αίματος και απο τις δυο πλευρές αν βάλει κανείς στην εξίσωση και τους πάνω από 100 ομήρους που έχει η Χαμάς».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.