Πως προχωρούν τα έργα της αποχέτευσης σε Ραφήνα, Πικερμί, Σπάτα, Αρτέμιδα, Μαραθώνα & Γλ. Νερά – Πόσα χλμ αγωγών έχουν κατασκευαστεί

Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την ραγδαία άνοδο των τιμών στα υλικά κατασκευής (μαζί με το ενεργειακού κόστος και την εκτίναξη του πληθωρισμού), αποτέλεσμα (και) της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, επηρεάζουν το κατασκευαστικό αντικείμενο στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που προωθεί η ΕΥΔΑΠ, με αιχμή τα περιβαλλοντικά έργα στην Ανατολική Αττική (συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ).

Πώς επηρεάζονται οι επενδύσεις από την άνοδο τιμών στα υλικά

Όπως σημείωσε χτες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ήδη έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από τεχνικές εταιρείες – αναδόχους που υλοποιούν αποχετευτικά – βιολογικά έργα ή ετοιμάζονται να εκκινήσουν εργασίες για αναπροσαρμογή τιμολογίων, αλλαγές χρονοδιαγραμμάτων ή παροχή πριμ, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που πρόσφατα εισήγαγε το υπουργείο Υποδομών και

Μεταφορών ώστε να αναχαιτίσει, στο μέτρο του εφικτού, τα απόνερα της κρίσης στα μεγάλα έργα. Η εκτόξευση των τιμών επηρεάζει και το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, με τη διοίκησή της πάντως ήδη από τα τέλη του περασμένου Απριλίου να έχει αναφερθεί σε τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις.

Όπως σημείωνε και τότε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας ύδρευσης για το 2021, το κόστος των υλικών και της ενέργειας προφανώς και «φοβίζει» τους εμπλεκόμενους, ΕΥΔΑΠ και εργολάβους που έχουν αναλάβει τα projects, με τη διοίκηση της εισηγμένης να μην αποκλείει κάποιες καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι είναι σε επαφές με τους κατασκευαστές που είναι πολλοί (υπάρχουν διαφορετικές εργολαβίες), αξιόπιστοι. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν είχε λάβει η ΕΥΔΑΠ συγκεκριμένα σαφή και μαζικά αιτήματα για αναπροσαρμογή κόστους (αύξηση συμβάσεων) και χρονοδιαγραμμάτων, παρά για λίγα μόλις έργα, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει τίποτα.

Η νέα Ρυθμιστική Αρχή και τα τιμολόγια

Σε σχέση με τα τιμολόγια, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό τους κυρίους Σαχίνη και Τόσσιο, επανέλαβε ότι από τη νέα Ρυθμιστική Αρχή και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για την διαχείριση του νερού θα καθορίζεται προσεχώς η τιμολόγηση του νερού που για φέτος, θα παραμείνει σταθερή καθώς δεν θα υπάρξει ούτε το 2022 αύξηση στα τιμολόγια της εταιρείας. Για τη νέα χρονιά οι τιμές θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου με την ΕΥΔΑΠ να προτιμά να προχωρά σε ενέργειες μείωσης του λειτουργικού κόστους προκειμένου να διατηρηθούν σταθερά τα τιμολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι το insider.gr από πέρυσι, με συνεχή αρθρογραφία του, είχε αποκαλύψει τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής υδάτων αν και κατά κάποιες πλευρές εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπαχθεί υπό άλλη ανεξάρτητη αρχή, όπως π.χ. την ρυθμιστική αρχή ενέργειας, όπως και χτες άφησε να εννοηθεί ο κ. Σαχίνης. Η ίδρυση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα, με απώτερο χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2023, αναδεικνύονταν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε την πρόταση του ελληνικού σχεδίου για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η νέα αρχή αναμένεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και την εποπτεία του τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της πολιτικής τιμολόγησης των υδάτων.

Το επενδυτικό πλάνο, η Ανατολική Αττική και οι νέοι διαγωνισμοί

Να σημειώσουμε ότι η ΕΥΔΑΠ προωθεί δεκαετές επενδυτικό πλάνο άνω των 1,6 δισ. ευρώ, στο οποίο βέβαια δεσπόζουν τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική (800 εκατ.), αλλά και οι ενέργειες μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της εταιρείας (π.χ. και οι έξυπνοι μετρητές).

Χτες, η διοίκηση της εισηγμένης σημείωσε ότι ήδη την περίοδο 2021 – α’ εξάμηνο 2022 έχουν προστεθεί πάνω από 42 χλμ. αποχετευτικού δικτύου στα Γλυκά Νερά, πάνω από 15 χλμ. αγωγών στην Παλλήνη και 21 χλμ. σε Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Αρτέμιδα, προχώρησε σύμβαση 56 εκατ. ευρώ για έργα στον Μαραθώνα, η μελέτη για αντίστοιχα έργα σε περιοχές του Σαρωνικού κ.α.

Επίσης, έχουν προχωρήσει οι μελέτες και αναμένεται η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και το μεγάλο project των «έξυπνων μετρητών», έρχεται διαγωνισμός για το νέο κτήριο της εισηγμένης στο Γαλάτσι αλλά και για τον εσωτερικό μετασχηματισμό της εταιρείας ύδρευσης κ.α. Επιπρόσθετα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε και σε όσα έγιναν για τη νέα συμφωνία για το κόστος του αδιύλιστου νερού προς όφελος της εταιρείας αλλά και για την αύξηση, κατά 48,8%, της εισπραξιμότητας στους λογαριασμούς ύδατος. Η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει περαιτέρω και τις ενέργειές της για την μείωση του κόστους και μέσα από «πράσινες» ενεργειακές λύσεις.

Γενικότερα πάντως, η ΕΥΔΑΠ, μετά το «κλείσιμο» πέρυσι της συμφωνίας με το Δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης και την επίτευξη δίκαιου τιμήματος για το αδιύλιστο νερό, προχωρά το ευρύτερο πλάνο μετασχηματισμού της (400 εκατ. ευρώ, με πιθανή συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων), μαζί με έργα αντικατάστασης Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών περίπου 200 εκατ. ευρώ αλλά και αναζήτηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων της με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών (250 εκατ. ευρώ).

Τα ευρύτερα σχέδια

Ο κ. Σαχίνης σημείωνε παλιότερα ότι η McKinsey έχει παραδώσει ένα πλάνο περίπου 30 νέων ιδεών και στόχων από τις οποίες η ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τον σύμβουλό της, έχει επικεντρωθεί σε 6. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η συμμετοχή σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, η παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δήμους σε όλη την Ελλάδα, τα νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, η διερεύνηση συνεργειών με εταιρείες του χώρου, η ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος περίπου 40MW.

Το ενεργειακό κόστος

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, όπως σημειώνονταν στην χρηματοοικονομική έκθεση 6μήνου, «η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια δυσμενή συνθήκη αναφορικά με την αύξηση του κόστους κατά μήκος της παραγωγικής αλυσίδας. Από τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε η κρατική επιδότηση για τη Μέση Τάση, συγκεκριμένα 65€/MWh, συνεπώς το κόστος ρεύματος για τη Μέση Τάση εκτιμάται στα 220€/MWh και για τη χαμηλή στα 240€/MWh.

Μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, και για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.:

1. Είναι σε διαδικασία εύρεσης παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμού, για τη μείωση του κόστους προμήθειας (ανταγωνιστικότερες τιμές χρέωσης ενέργειας και ισχύος και μεγαλύτερες εκπτώσεις).

2. Έχει δρομολογήσει μελέτες και διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, πχ αντλιών, με ενεργειακά αποδοτικότερα.

3. Σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ενεργειακού ελέγχου (monitoring) των εγκαταστάσεών για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων.

4. Έχει δρομολογήσει διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξέλιξη Έργων Ανατολικής Αττικής

• Σε εξέλιξη κατασκευής: – Δίκτυα ακαθάρτων σε: Γλυκά Νερά (Δ. Παιανίας) Παλλήνη- Γέρακα -Ανθούσα (Δ. Παλλήνης) Ραφήνα- Καλλιτεχνούπολη- Νέος Βουτζας (Δ. Ραφηνας Πικερμιου) Πικέρμι – Ντράφι- Διώνη (Δ. Ραφήνας Πικερμίου) Ν. Μάκρη-Νεος Βουτζάς-Ζούμπερι -Αγ. ΜαρίναΜαραθώνας (Δ. Μαραθώνα).

• Διαγωνισμοί για ανάθεση κατασκευής: – ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδας – Δίκτυο ακαθάρτων Σπάτων-Αρτέμιδας – ΚΕΛ Μαραθώνα και έργα μεταφοράς ακαθάρτων – Δίκτυο ακαθάρτων Καπανδριτίου και Αφιδνών – Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Παιανίας.

• Διαγωνισμοί για ανάθεση Οριστικών Μελετών δικτυών ακάθαρτων περιοχών: – Λεονταρίου -Κάντζας Δήμου Παλλήνης – Νότιας Ακτής Σαρωνικού – Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνος – Κίτσι Δήμου Κρωπίας.

Οικονομικά μεγέθη 2021

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας το 2021 διαμορφώθηκε στα 360,7 εκατ. € από+ 330,3 εκατ. € το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,4 εκατ. € (+9,2%).Από τα 30,4 εκ. €, τα 25 εκ. € είναι σταθερή αμοιβή ανά έτος, για τις υπηρεσίες συνήθους λειτουργίας και συντήρησης που παρέχει η ΕΥΔΑΠ για την χρονική περίοδο τριών ετών με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες. Η απαίτηση για την είσπραξη της αμοιβής αυτής θα συμψηφιστεί με την αντίστοιχη απαίτηση της ΕΠΕΥΔΑΠ για την παραχώρηση ενός άυλου δικαιώματος αποκλειστικής προμήθειας ακατέργαστου ύδατος.

Το συνολικό λειτουργικό κόστος της Εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 29 εκατ. € (+10,1%) και διαμορφώθηκε στα 317,6 εκατ. € από 288,6 εκατ. € το 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην: Επιβάρυνση κατά 6,2 εκατ. € λόγω του αυξημένου κόστους αδιύλιστου νερού, Αύξηση αριθμού εργαζομένων από τις νέες προσλήψεις (περίπου 254 άτομα) και τη νέα ΣΣΕ: + 5,1 εκατ. €, Αύξηση κατά 19% στις παροχές τρίτων από 37,6 εκατ. € το 2020 σε 44,9 εκατ. € το 2021 κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 59,4 εκατ. € από -80,4 εκατ. € το 2020 σημειώνοντας μεταβολή κατά +174% ή +139,8 εκατ. €.

insider.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.