Πώς θα αποφύγουμε την υπερχρέωση στα νέα τιμολόγια ρεύματος – Οδηγός επιβίωσης

Οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας με τους παρόχους προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο έτος, ολοκληρώνονται και εντός των επόμενων ημερών ή ωρών δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση των νέων τιμοκαταλόγων ρεύματος.

Μέσα στον Δεκέμβριο, οι καταναλωτές θα δεχτούν καταιγισμό προσφορών και θα πρέπει να επιλέξουν αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το TheTOC, οι διαφορές στις χρεώσεις για την ίδια κατανάλωση θα είναι μεγάλες οπότε απαιτούνται προσεκτικές επιλογές. Όποιος δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να μπει στη διαδικασία… μελέτης, θα παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο το οποίο θα είναι κυμαινόμενο, η χρέωση θα είναι γνωστή από τις αρχές του μήνα (και όχι στο τέλος, όπως θα συμβαίνει με τα κίτρινα τιμολόγια) και η σύγκριση μεταξύ των εταιρειών θα είναι εύκολη.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα… δύσκολα όπως προκύπτει και από τον ακόλουθο οδηγό επιβίωσης ενόψει της αλλαγής του χρόνου που φέρνει και την κατάργηση των οριζόνιτων επιδοτήσεων.

1. Τα “κίτρινα” τιμολόγια, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι φθηνότερα από τα “πράσινα”. Υπενθυμίζουμε ότι και τα δύο είναι κυμαινόμενα αλλά τα πράσινα είναι τα βασικά τιμολόγια στα οποία θα εγγραφείτε αυτόματα από τις αρχές του χρόνου αν δεν έρθετε σε επικοινωνία με τον πάροχό σας για να κάνετε κάποια αλλαγή. Γιατί θα είναι φθηνότερα; Γιατί θα έχουν περισσότερο ρίσκο. Στην πραγματικότητα, θα μαθαίνετε την τιμή με την οποία θα χρεωθείτε για την κατανάλωση του μήνα αφού τελειώσει ο μήνας. Έτσι, αν πέσει η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος, θα βγείτε πολύ κερδισμένοι ενώ αν ανέβει θα χάσετε. Ο πάροχος δεν θα έχει ρίσκο γιατί όλη η πιθανή επιβάρυνση από την άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής θα πέσει πάνω σας. Γι’ αυτό και θα είναι διατεθειμένος να ρίξει το δικό του περιθώριο κέρδους προκειμένου να κάνει τα “κίτρινα” τιμολόγια πιο ελκυστικά. Αντίθετα, στα πράσινα τιμολόγια, η τιμή θα είναι γνωστή από τις αρχές του μήνα

2. Μην αναλάβετε ακόμη δέσμευση απέναντι σε κάποια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το τοπίο με τα νέα τιμολόγια θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Δεκέμβριο. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψεις σε περίπτωση διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής. Από τα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν έχετε συνέπειες αν αποχωρήσετε πρόωρα.

3. Οι εταιρείες θα λανσάρουν σταθερά τιμολόγια. Θα έχετε την ασφάλεια του ότι η χρέωση δεν θα τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο αλλά θα πρέπει να προσέξετε πολύ σε ποια τιμή θα “κλειδώσει” η χρέωση. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο ενέργειας (σ.σ η χονδρική της κιλοβατώρας παίζει από τα 0,10 έως τα 0,12 ευρώ) το να επιλέξετε ένα σταθερό που θα κοστίζει 0,28 ευρώ ανά κιλοβατώρα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ασύμφορο. Γι’ αυτό προσοχή: θα ξεκαθαρίσετε ποια θα είναι η τιμή που θα “κλειδώσει” η χρέωση πριν καταλήξετε σε οποιαδήποτε συμφωνία.

4. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση γίνεται από την ενέργεια που δεν καταναλώνεται. Άρα, η βασική μέριμνα ενόψει και του χειμώνα, δεν είναι το ποιο τιμολόγιο θα επιλέξετε τελικώς αλλά το πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια. Ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου , εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, επιλογή λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών, είναι η “συνταγή” που θα σας εξασφαλίσει χαμηλό λογαριασμό ρεύματος και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.