Πώς θα καταφέρω να νικήσω την κατάθλιψη;

Αγαπητέ αναγνώστη, 

Ανεξάρτητα από το τι ενδέχεται να ακούς από τον περίγυρό σου, η κατάθλιψη είναι πολλά περισσότερα και πολύ πιο σύνθετη από μια απλή θλίψη. Και είσαι ήδη γενναίος που ζεις με αυτή και την πολεμάς, και απόλυτα λογικό αν έχεις κουραστεί και αν χρειάζεσαι βοήθεια. Η στοχευμένη επαγγελματική υποστήριξη, είναι αναντικατάστατη. 

Προτού περάσουμε στην παράθεση των συμβουλών και των τεχνικών που θα ενισχύσουν την προσπάθειά σου, κρίνουμε χρήσιμο προκειμένου να βοηθήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας, να αναφερθούμε σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και ανησυχητικά συμπτώματα της νόσου. Σίγουρα δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν, κάθε ένα από αυτά μπορεί να συμβαίνουν στον καθένα μας. Είναι η ένταση, η διάρκεια και ο συνδυασμός τους που πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή. Με λίγα λόγια, όλα είναι φυσιολογικά μέχρι το σημείο που δεν παρεμποδίζουν την καθημερινότητά μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Συναισθήματα: Η κατάθλιψη προσθέτει ένα μη διαχειρίσιμο φορτίο έντονη λύπης και θλίψη σχεδόν καθημερινά, χωρίς να υπάρχει σαφής αιτία, ενώ το ενδιαφέρον για τις συνήθεις και αγαπημένες σου δραστηριότητες χάνεται, δίνοντας το κενό στη θέση της απόλαυσης. Δεν αποκλείεται να νιώσεις ευερέθιστος, και να κάνεις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, έως και το σημείο να τον βλάψεις.
  • Ενέργεια: Εξάντληση, κούραση και αδυναμία, ακόμη και μετά από επαρκή ποσότητα ύπνου. Κι εκεί κρύβεται ακόμη ένα σύμπτωμα, αφού επηρεάζεται η κατάσταση του ύπνου, είτε με δυσκολία σε αυτόν, είτε με πρωινό ξύπνημα, ή αντίθετα, με υπερβολή. 
  • Αποκλίσεις: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή αποδοτικότητα. Οι διατροφικές συνήθειες επίσης μπορεί να αλλάξουν, είτε προς τη μεγαλύτερη (και συνήθως ανθυγιεινή) ή προς τη μικρότερη πρόσληψη.
  • Σώμα: Το τελικό και πιο έκδηλο σημάδι που κάνει εμφανές το ψυχικό νόσημα , είναι όταν αυτό πλέον περνά στο σώμα μας. Πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι ή στην πλάτη και ζαλάδες είναι αρκετά συνήθεις. 

Η αφοσίωση, η υπομονή, η ατομική προσπάθεια και η συλλογική υποστήριξη, είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η επιδιωκόμενη θεραπεία. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ο εκάστοτε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες, υπάρχει όμως ένα γενικό πλαίσιο.

  • Επαγγελματική βοήθεια: Όπως εξαρχής αναφέρθηκε από τον πρόλογο, η αναζήτηση εξειδικευμένης θεραπείας κατάθλιψης με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη και κάθε επαγγελματία με στοχευμένη προσέγγιση , μπορεί να σε γλυτώσει χρόνο και κυρίως πόνο. Γι αυτό, και ιδίως αν δε βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα παρά τις προσπάθειές σου, μην καθυστερείς να προγραμματίσεις το ραντεβού σου.
    Άλλωστε, εκτός από την ψυχοθεραπεία, ο επαγγελματίας θα σε παραπέμψει σε ψυχίατρο για ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. 
  • Βελτίωση Καθημερινότητας: Χωρίς να ανεβάσεις τον πήχη πολύ ψηλά, έχοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες από το εαυτό σου, μικρές καθημερινές κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία. Τέτοιες είναι η ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας όπως η ετοιμασία ενός γεύματος ή μια σύντομη βόλτα ενώ άκρως σημαντική είναι η σωματική άσκηση λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, και φυσικά η σωστή και υγιεινή διατροφή. 

Επικοινωνία: Το βάρος και η αδιαφορία της κατάθλιψης, οδηγούν συχνά στην κοινωνική απομόνωση. Μη διστάσεις να μιλήσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου, αποζητώντας την κατανόηση και τη στήριξη που σου αναλογούν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.