Πόσο καιρό θα κρατηθεί προσωρινά ο Πέτρος Φιλιππίδης – Η διαφορά με την υπόθεση Λιγνάδη

Ο νομικός και συνήγορος θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης Βλαχος, μας εξηγεί όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής από τη Δικαιοσύνη, σε σχέση με την προσωρινή κράτηση του Πέτρου Φιλιππίδη, αλλά και τους λόγους που ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προφυλακίστηκε αμέσως, εν αντιθέσει με τον κωμικό ηθοποιό.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις ο Πέτρος Φιλιππίδης μεταφερόταν στις φυλακές Τριπόλεως, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για σεξουαλικά εγκλήματα (όπως και ο Δημήτρης Λιγνάδης).

Μέχρι το απόγευμα θα έχει εγκατασταθεί πλήρως στο σωφρονιστικό ίδρυμα, σύμφωνα με τον γνωστό νομικό και συνήγορο θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη Βλαχο, ο οποίος μας εξηγεί όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής από τη Δικαιοσύνη, σε σχέση με την προσωρινή κράτηση του άλλοτε κραταιού θιασάρχη και πρωταγωνιστή, αλλά και τους λόγους που ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προφυλακίστηκε αμέσως, εν αντιθέσει με τον κωμικό ηθοποιό, παρόλο που όταν χτες τού ανακοινώθηκε ότι οδηγείται στις φυλακές, ο κ. Φιλιππίδης αναφώνησε, σύμφωνα με τηλεοπτικές πηγές: «Δεν το πιστεύω. Δεν το περίμενα αυτό που μου κάνατε. Δεν είναι δυνατόν».

Πότε προφυλακίζεται ένας κατηγορούμενος; «Η προφυλάκιση (προσωρινή κράτηση) διατάσσεται από τον ανακριτή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Ο κατηγορούμενος τότε κρατείται μέχρι και τη δίκη του» μας διευκρινίζει ο κ. Βλάχος. «Επειδή δεν μπορεί να κρατείται όμως αορίστως μέχρι να δικαστεί, υπάρχουν στάδια προκειμένου να κριθεί η ανάγκη παράτασης της προφυλάκισης μέχρι να τελειώσει η ανάκριση» προσθέτει.

Δείτε ακόμα:  Αποκάλυψη για Πέτρο Φιλιππίδη - Τι συνέβη με τον γιο του στις φυλακές - Σε... απόγνωση ο ηθοποιός

«Έως και 18 μήνες η προφυλάκιση Φιλιππίδη»

Στο εξάμηνο κρίνεται η ανάγκη παράτασης από το δικαστικό συμβούλιο.

«Αυτό συνήθως παρατείνεται στο 12μηνο. Επομένως για έναν χρόνο ο κ. Φιλιππίδης θα κρατείται προσωρινά». Εάν δεν έχει έως τότε ήδη δικαστεί με την ολοκλήρωση της 12μηνης κράτησης «κατ’ εξαίρεση για σημαντικούς λόγους μπορεί να φτάσει η προσωρινή κράτησή του το 18μηνο. Ό,τι και να έχει συμβεί αφήνεται μόλις παρέλθει αυτός ο χρόνος, ελεύθερος».

Δείτε ακόμα:  Μαρία Ιωαννίδου: «Κακώς είναι στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης»

«Ο προσωρινά κρατούμενος μπορεί όμως να προβεί σε αυτόνομο αίτημα και να ζητά να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση με κατ’ οίκον με βραχιολάκι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα».

Πότε το αίτημά του γίνεται δεκτό;

«Αν καταστρέφεται η οικογένειά του, τα οικονομικά του, αν συντρέχουν λόγοι υγείας, αν στην πορεία η βασιμότητα της κατηγορίας κλονιστεί» διευκρινίζει ο νομικός.

Τι συνέβη στην περίπτωση Λιγνάδη

Για ποιο λόγο ο Δημήτρης Λιγνάδης προφυλακίστηκε αμέσως;

Δείτε ακόμα:  Αιματηρή επίθεση στην Ολλανδία: Αναφορές για δύο νεκρούς (φωτό & βίντεο)

«Βγήκε ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη αμέσως επειδή κρίθηκε ύποπτος κι επικίνδυνος για την τέλεση νέων πράξεων» μας απαντά ο νομικός.

«Στην περίπτωση Φιλιππίδη δεν είχαμε ένταλμα, απλώς κλήση από τον ανακριτή».

sputniknews.gr