Πότε θα δούμε ξανά πράσινο στις περιοχές που κάηκαν – Ποια περιοχή θα αναγεννηθεί πρώτη

Τι εκτιμούν οι δασολόγοι για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Τι πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι.

Αχτίδες αισιοδοξίας μέσα στο μαύρο τοπίο που δημιούργησε η πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου, αφήνουν οι ειδικοί.
Και αυτό επειδή -όπως εξηγούν- κάποιες περιοχές θα αρχίσουν να πρασινίζουν άμεσα.

Πιο αισιόδοξα φαίνονται τα πράγματα για την Εύβοια όπου η εικόνα την άνοιξη, αναμένεται να είναι καλύτερη λόγω της φυσικής αναγέννησης.

Αυτό εκτίμησε στο Sputnik o Νίκος Χλύκας, δασολόγος και πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών

Στα πευκόφυτα δάση της Βόρειας Εύβοιας τα κουκουνάρια έσκαγαν κατά την πυρκαγιά σκορπίζοντας τους σπόρους.

«Για να μπορεί ο σπόρος να έχει φυτρωτικότητα πρέπει το φυτό να έχει ηλικία άνω των 10 ετών. Αν το φυτό δεν έχει καεί ξανά κατά την προηγούμενη δεκαετία τότε ο σπόρος του θα μπορέσει να φυτρώσει. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν κατά τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο οπότε και θα έχουν πέσει ήδη η πρώτες βροχές» εξηγεί ο κ. Χλύκας.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο δασολόγος Λευτέρης Καραπιδάκης που προσθέτει ότι τον Οκτώβριο θα έχει ήδη αναγεννηθεί η θαμνώδης βλάστηση.

«Του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορεί να βλέπει κάποιος χιλιάδες μικρά πευκάκια. Δεν θα βλέπει κανείς εύκολα κενό κομμάτι εδάφους» τονίζει στο Sputnik.

Παράλληλα, όπως εξηγεί, δεν θα συμβεί το ίδιο για περιοχές με έλατα.

«Κάτι τέτοιο έγινε εμφανές 14 χρόνια πριν στην Πάρνηθα καθώς εκεί κάηκαν πολλά έλατα που χρειάζονται περισσότερο χρονικό διάστημα από τα πεύκα για να φυτρώσουν ξανά».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καραπιδάκης εξηγεί τη διαφορά της Ηλείας που ενώ έχει πεύκα που κάηκαν, αυτά δεν θα ξανα-φυτρώσουν τόσο εύκολα.

«Σε κάποιες περιοχές πρόκειται για πεύκα που είχαν καεί το 2007, πολλά βρίσκονταν στο μεταίχμιο ώστε να ξεκινήσουν να παράγουν κουκουνάρια. Κάηκαν εκ νέου, συνεπώς θα αργήσουν να φυτρώσουν» σημειώνει.

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι για την αναδάσωση

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στα καμένα θα είναι η υλοτόμηση τους και ο σχεδιασμός των κλαδοπλεγμάτων ώστε να μην υποχωρήσει το έδαφος.

Η προειδοποίηση του κ. Χλύκα είναι αυστηρή: Οι αρμόδιοι έχουν λίγο χρόνο για να υλοτομήσουν τα καμένα καθώς όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουμε βροχές.

«Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίνει ζημιά, αν πατήσουν στα σημεία που θα ποτιστούν από τις βροχές» υπογραμμίζει ο κ. Χλύκας.

«Αν δεν κοπούν τα καμένα δέντρα, θα δημιουργηθεί εστία μόλυνσης με μύκητες και ξυλοφάγα έντομα» προσθέτει ο κ. Καραπιδάκης.

Το «καμπανάκι» για το μέλλον

Παράλληλα, οι δασολόγοι εξηγούν ότι για να υπάρξει πρόληψη μελλοντικών πυρκαγιών αντίστοιχων με αυτές του Αυγούστου, πρέπει τα δασαρχεία να επανακτήσουν τις αρμοδιότητές τους.

«Το μέγα πρόβλημα που φάνηκε στις πυρκαγιές ήταν ότι η δασοπυρόσβεση δεν έπρεπε να έχει περάσει από τα δασαρχεία στην Πυροσβεστική. Η τεχνογνωσία του δασαρχείου δεν είναι γνωστή στην Πυροσβεστική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας φάνηκαν τόσο ανεξέλεγκτες οι φωτιές φέτος, αλλά δεν βλέπαμε τόσο μεγάλες πριν από μερικά χρόνια» αναφέρει ο κ. Καραπιδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χλύκα, μεγάλο πρόβλημα παραμένει επίσης ότι οι παραδοσιακοί διαχειριστές του δάσους όπως βοσκοί και οι αγρότες έχουν απομακρυνθεί από αυτά με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται βιομάζα μέσα στα δάση.

«Δεν υπάρχει αξιοποίηση του δάσους. Νεκρή οργανική ύλη γίνεται μπαρουταποθήκη» προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Καραπιδάκης.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα μοντέλο οργανωμένης αντιπυρικής προστασίας με κομβικό ρόλο δασαρχείων, δήμων και περιφερειών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.