Η παρουσία ενός αστεροειδή, ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατευθύνεται προς τη Γη το 2032 έχει σημάνει συναγερμό, καθώς μέσα σε μόλις έναν μήνα διπλασίασε τις πιθανότητές του να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας. Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ακριβώς πού μπορεί να χτυπήσει ο αστεροειδής. Ποιος πρέπει να ανησυχεί;
Ο αστεροειδής που κατευθύνεται προς τη Γη μας έχει διάμετρο περίπου 40 έως 90 μέτρα. Ο αστεροειδής 2024 YR4 έχει πιθανότητα σύγκρουσης 1 στις 43, ή 2,3%, και βαθμολογείται με τρία στην κλίμακα του Τορίνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθείται από επιστήμονες. Αυτό έσπασε μόνο από το αντικείμενο κοντά στη Γη 99942 Apophis, το οποίο έλαβε βαθμολογία 4 το 2044.
Πού μπορεί να χτυπήσει ο αστεροειδής;
Με βάση την τροχιά της Γης και την πορεία πτήσης του εν λόγω αντικειμένου κοντά στη Γη, οι αστρονόμοι έχουν χαρτογραφήσει έναν ακριβή διάδρομο κινδύνου όπου αναμένεται να χτυπήσει ο αστεροειδής.
Αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα επειδή οι εν λόγω περιοχές είναι πολύ πυκνοκατοικημένες, οπότε μια πιθανή σύγκρουση θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες ζωών. Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, η Κολομβία και ο Ισημερινός. Δεν θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν ο YR4 του 2024 χτυπούσε τον ωκεανό, καθώς θα δημιουργούσε τσουνάμι.
Πόση καταστροφή θα προκαλούσε ο αστεροειδής;
Είναι τρομακτικό να το σκεφτεί κανείς, αλλά η πρόσκρουση του αστεροειδούς θα ήταν ισοδύναμη με τη δύναμη των 8 μεγατόνων δυναμίτη, ο οποίος είναι περίπου 15 φορές πιο ισχυρός από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Εάν μια πόλη στο μέγεθος του Λονδίνου χτυπηθεί από έναν αστεροειδή, θα σπείρει τον όλεθρο ακόμη και 18 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Η πιθανή καταστροφή του μπορεί να συγκριθεί με τη μυστηριώδη πρόσκρουση της Tunguska το 1908.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Προς το παρόν, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι αστρονόμοι είναι να συνεχίσουν να παρακολουθούν το 2024 YR4 χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων τηλεσκοπίων, συστημάτων ραντάρ, υπέρυθρων απεικονιστών και άλλων. Μια απόφαση έκτακτης ανάγκης έθεσε ακόμη και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στη διάθεση των αστρονόμων.
Και αν μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής θέση της σύγκρουσης, οι άνθρωποι δεν θα κάθονται άπραγοι και θα περιμένουν να καταστραφούν και είναι πιο πιθανό να εκκενώσουν τις περιοχές που κινδυνεύουν.
newsbomb.gr