Πρακτική εξάσκηση με αμοιβή για 400.000 φοιτητές

Τι αλλάζει στην πρακτική άσκηση για φοιτητές.

Τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης θα παρέχει σε 400.000 φοιτητές το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε στην Καθημερινή πως «ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για καταρτιζόμενους στα δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού για το 2022-23 θα ξεπεράσει τις 16.000». «Ως μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η πρακτική άσκηση εντάσσεται κανονικά μέσα στον χρόνο διάρκειας του προγράμματος σπουδών, ενώ η ακριβής χρονική της διάρκεια (συνήθως από 3 έως 6 μήνες) θα καθορίζεται από τα ιδρύματα, καθώς σε κάθε πρόγραμμα σπουδών η σημασία της πρακτικής άσκησης διαφέρει» εξήγησε η κυρία Κεραμέως και πρόσθεσε πως προβλέπεται να αξιοποιηθεί η διαδικτυακή υπηρεσία ΑΤΛΑΣ η οποία καταγράφει την προσφορά και τη ζήτηση των φοιτητών για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης.

Πώς θα καθορίζεται η αμοιβή;

Η αμοιβή που θα λαμβάνουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της πρακτικής θα ειναι «τουλάχιστον το 80% του νομοθετημένου κατώτατου βασικού μισθού» ενώ μέσω του e-ΕΦΚΑ θα παρέχεται ασφάλιση για τον κλάδο του ατυχήματος από τους φορείς υποδοχής. «Η αποζημίωση βαρύνει κυρίως τους φορείς υποδοχής, αλλά προβλέπονται πρόσθετες δυνατότητες, έτσι ώστε το κόστος αυτής να μπορεί να βαρύνει και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τα πανεπιστήμια» διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας. Όσον αφορά στα προγράμματα εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι θα παρέχεται η δυνατότητα οργάνωσης και λειτουργίας τμημάτων τα οποία θα προσφέρουν προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) στις εφαρμογές των επιστημών, στην τεχνολογία και τις τέχνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Η δυνατότητα αυτή έλειπε μετά την κατάργηση των ΤΕΙ από την προηγούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, ενώ για τα προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης είπε ότι πρόκειται για «προγράμματα διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους για φοιτητές άλλων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ίδιου ΑΕΙ που επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε ένα άλλο επιστημονικό πεδίο».

 

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.