Στις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφέρθηκε την Τετάρτη 24/4 η Ματίνα Παγώνη εξηγώντας πώς μπορεί να επηρεαστούν από την υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα».
Συνιστώντας σε όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας αυτές τις ημέρες να παραμείνουν στο σπίτι τους, η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Νewsroom»: «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να μη βγαίνουν έξω ή αν χρειαστεί να φορέσουν τη μάσκα τους, να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και να γυρίσουν γρήγορα στο σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδάκια που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους».
«Οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους», διαμήνυσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Όσοι μένουν σε μεγαλουπόλεις επηρεάζονται και από την ηχορύπανση που είναι ένα κοκτέιλ πολύ δυνατό»
«Πιο ευαίσθητοι σε αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι όσοι πάσχουν από αλλεργίες και χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», επεσήμανε η Ματίνα Παγώνη αναφερόμενη στην αφρικανική σκόνη και συμπλήρωσε: «Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό, γιατί μπορεί να έχουν αυτές τις ημέρες βήχα και δύσπνοια και ίσως χρειαστεί να αλλάξουν λίγο της αγωγή τους».
«Όσοι μένουν σε μεγαλουπόλεις επηρεάζονται και από την ηχορύπανση που είναι ένα κοκτέιλ πολύ δυνατό», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συμπληρώνοντας «μια μέρα έχει απομείνει και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή».
Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το διάστημα κατά το οποίο είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και για την ανανέωση του αέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το air condition, καθώς οι νέες συσκευές φιλτράρουν τον αέρα.
Αφρικανική σκόνη: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ που ανέλυσε δείγματα από την Αττική
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.
Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).
Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της. Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης.
Με πληροφορίες από newsbeast.gr, enikos.gr