Προετοιμάζεται η Κωνσταντινούπολη για τον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κωνσταντινούπολη για το αναμενόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου, που οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον στην τουρκική μεγαλούπολη.

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με σχεδόν το μισό του πληθυσμού να κατοικεί εκεί.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Τουρκία το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Πόλη, η οποία επλήγη από δυο πολύ μεγάλους σεισμούς στο Μαράς στις 6 Φεβρουαρίου, είναι άξιο λόγου, καθώς οι εργασίες αντιμετώπισης ενός σεισμού στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τα δημοσιεύματα του τύπου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νατσί Γκιοριούρ έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι στην περιοχή του Μαρμαρά αναμένεται σεισμός πάνω από 7 ανά πάσα στιγμή μέσα σε 30 χρόνια μετά το 1999.

Όπως εξηγεί τα 30 χρόνια, έχουν μια απόκλιση συν-πλην 13 χρόνια. «Αν βάλετε 30 χρόνια μετά το 1999, θα είναι το 2029. Αν το μετακινήσετε κατά 13 χρόνια προς τα κάτω και κατά 13 χρόνια προς τα πάνω, θα μπορούσε να είναι μεταξύ 2016 με 2045. Εφόσον έχουμε περάσει το 2016, βρισκόμαστε στο τέλος του. Είναι βέβαιο ότι αυτός ο σεισμός θα συμβεί σίγουρα και θα έρθει» προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για τον σεισμό».

Στο πλαίσιο αυτό οι προετοιμασίες εντείνονται, ανατέθηκαν σε 39 κυβερνήτες της Τουρκίας οι 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, θεωρώντας ότι οι αρμόδιοι διοικητικοί υπάλληλοι θα είναι θύματα της καταστροφής.

Σε λειτουργία το ραδιοσύστημα DMR

Και στις 39 περιφέρειες, το ραδιοσύστημα DMR έχει εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία σε όλα τα Κέντρα Διαχείρισης Καταστροφών και διατηρείται σε ετοιμότητα κάνοντας καθημερινά ραδιοφωνικές συνομιλίες με το Κέντρο του Οργανισμού Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ναμίκ Ντουρουκάν της Εφημερίδας Μιλιέτ, ο αριθμός των «περιοχών συγκέντρωσης» στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε από 2.864 σε 5.578, με τον διαθέσιμο χώρο ανά άτομο να είναι τα 2,94 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι υποδομές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης είναι διαθέσιμες στο 56,88% των υφιστάμενων περιοχών συνάθροισης. Το μέγεθος των χώρων συγκέντρωσης έφτασε τα 46.774.450 τετραγωνικά μέτρα

Οι μελέτες και τα στατιστικά στοιχεία που πραγματοποιήθηκαν για να εξασφαλιστεί ότι η περιοχή του Μαρμαρά, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, είναι προετοιμασμένη για έναν πιθανό σεισμό συνοψίζονται ως εξής:

Στο πλαίσιο του έργου «για τον μετριασμό του σεισμικού κινδύνου της Κωνσταντινούπολης και την ενίσχυση της ικανότητας ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής εργασίες εφικτής μετασκευής 2.576 κτιρίων σε συνολικά 1.599 δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 1.365 σχολείων, 54 νοσοκομείων, 61 πολυκλινικών, 57 διοικητικών κτιρίων, 39 κτιρίων κοιτώνων, 23 κτιρίων κοινωνικών υπηρεσιών, έναντι των σεισμών.

Το Επαρχιακό Σχέδιο Μείωσης Κινδύνων (IRAP) ολοκληρώθηκε για την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο του σχεδίου, καθορίστηκαν 4 στόχοι, 34 επιδιώξεις και 1.515 δράσεις. Στο πλαίσιο του IRAP, οργανώθηκαν 29 δραστηριότητες, 121 συνεδριάσεις και 2 εργαστήρια.

Εγκαταστάθηκαν «Γραφεία Σύνδεσης Γειτονιάς» σε 963 γειτονιές

Η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο με συνολικά 250 σταθμούς παρακολούθησης σεισμών (υπάρχουν 33 εντός των επαρχιακών ορίων της Κωνσταντινούπολης).

Εγκαταστάθηκαν «Γραφεία Σύνδεσης Γειτονιάς» σε 963 γειτονιές και έγιναν αναθέσεις.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστροφών της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν 770 συναντήσεις με 23 ομάδες εργασίας μεταξύ 2019-2023.

Από τις 125 ομάδες που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα διαπίστευσης, οι 49 έχουν οριστεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των μελών των ομάδων ανήλθε σε 1.254.

Ο αριθμός των εθελοντών AFAD ανέρχεται σε 322.557, ο αριθμός των εθελοντών υποστήριξης AFAD που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους ανέρχεται σε 5.271

Επίσης σε 39 επαρχίες της Κωνσταντινούπολης συνεχίζεται η σύσταση τοπικών ομάδων υποστήριξης που θα συμβάλλουν στις δραστηριότητες αποκατάστασης μετά από μια καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδεύτηκαν συνολικά 702 άτομα προσωπικό από τους δήμους των περιφερειών Σιλιβρίας (201 άτομα), Πεντίκ (251 άτομα) και Ζεϊτινμπουρνού (250 άτομα).

Συνολικά 5 ασκήσεις, 1 σε περιφερειακό επίπεδο και 4 σε τοπικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν σε τρία χρόνια. Στο πλαίσιο του έτους ασκήσεων 2022, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 8.432 ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης 1 εθνικής άσκησης.

Επίσης δημιουργήθηκαν κέντρα κρίσης που προστατεύονται από καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό 27 αποθήκες εφοδιαστικής τέθηκαν σε λειτουργία. Ο αριθμός των σταθμών καταστροφών (AFIS) αυξήθηκε σε 545. Με το λογισμικό που αναπτύχθηκε, παρακολουθούνται τα υλικά και η θέση των εμπορευματοκιβωτίων.

Για 10 AKKM (Κέντρο Κρίσεων Προστασίας από Καταστροφές) που δημιουργήθηκαν για πιθανές καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη, το προσωπικό των κύριων και υποστηρικτικών λύσεων των εταίρων που θα εργαστούν σε αυτές τις περιοχές, καθώς και το προσωπικό που εργάζεται στις κοντινές επαρχίες Αδριανούπολης, Ραιδεστού, Κιρκλάρελι και Άγκυρας λαμβάνοντας εκπαίδευση για τη λειτουργία του AKKM και πρόσθετη εκπαίδευση της ομάδας έρευνας και διάσωσης για καταστροφές.

Τέλος αγοράστηκαν 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την αύξηση της θεσμικής ικανότητας.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.