Προσοχή! Ανακλήθηκαν οφθαλμικές σταγόνες – Βακτήριο προκάλεσε τυφλώσεις και θανάτους

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επιδημία ενός βακτηρίου ανθεκτικού στα αντιβιοτικά που έχει εντοπιστεί σε ορισμένα μπουκάλια λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων (τεχνητών δακρύων για τα μάτια), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας HealthStat.

Πρόκειται για ένα σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa, το οποίο έχει ήδη κοστίσει τη ζωή δύο ανθρώπων, ενώ άλλοι οκτώ έχουν χάσει την όρασή τους. Σε τέσσερις ακόμα χρειάστηκε να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα μάτι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί συνολικά 68 μολύνσεις από τις 14 Μαρτίου.

Κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, η φαρμακευτική εταιρεία Global Pharma Healthcare ξεκίνησε ανάκληση των τεχνητών δακρύων και της αλοιφής για τα μάτια που πωλούνται από τις εταιρείες EzriCare και Delsam Pharma, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα, αν και τα προϊόντα κατασκευάστηκαν στην Ινδία.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες λένε ότι τα προϊόντα αυτά μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής με ένα σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa που είναι ανθεκτικό στα κοινά, ισχυρά αντιβιοτικά που είναι γνωστά ως καρβαπενέμες. «Μόνο οι χρήστες των συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων που ανακαλούνται θα πρέπει να ανησυχούν λόγω της πρόσφατης ανάκλησης», λέει ο Christopher Starr, οφθαλμίατρος στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης και κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. «Πριν βάλουν οφθαλμικές σταγόνες, όλοι θα πρέπει να ελέγξουν ξανά την ετικέτα του μπουκαλιού για να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για ένα από αυτά τα ανακληθέντα προϊόντα. Αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ανησυχία με τη χρήση άλλων οφθαλμικών σταγόνων».

Το Scientific American μίλησε με την Christina Prescott, διευθύντρια του τμήματος υπηρεσιών κερατοειδούς και αντιπρόεδρο εκπαίδευσης στο τμήμα οφθαλμολογίας του NYU Langone Health, σχετικά με τις λοιμώξεις.

Ακολουθεί επεξεργασμένο κείμενο της συνέντευξης.

Τι σας κάνει εντύπωση σε αυτό το ξέσπασμα;
Οι ασθενείς μας συνήθως δεν πεθαίνουν, ειδικά από κάτι που συνήθως θεωρούμε αρκετά καλοήθη, οπότε είναι αρκετά σοκαριστικό. Νομίζω, τουλάχιστον, ότι ευαισθητοποιεί πολύ κόσμο σε ένα θέμα που οι άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ. Βλέπουμε πολλές οφθαλμικές λοιμώξεις. Αυτό είναι κάτι που πάντα βλέπαμε με μολυσμένα προϊόντα, προϊόντα που δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά. Υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν με τα διαλύματα φακών επαφής. Ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για τους πιθανούς κινδύνους από πράγματα που φαίνονται αρκετά καλοήθη, όπως τα τεχνητά δάκρυα, και στη συνέχεια να προσέξουν περισσότερο τις τρέχουσες πρακτικές τους. Έτσι, ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μείωση των οφθαλμικών λοιμώξεων, επειδή οι άνθρωποι θα είναι πιο προσεκτικοί και θα αναπτύξουν καλύτερες συνήθειες.

Πόσο συχνές είναι οι οφθαλμικές λοιμώξεις όπως αυτή;
Απίστευτα σπάνιες, ειδικά με ανθρώπους που πεθαίνουν. Υπάρχουν κρούσματα κάθε τόσο συχνά. Φαίνεται ότι κάθε λίγα χρόνια, υπάρχει ένα ξέσπασμα κάποιου είδους μολυσμένου διαλύματος. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, να βλέπω θέματα με πραγματικούς θανάτους ασθενών από μολυσμένες οφθαλμικές σταγόνες. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις τύφλωσης, δυστυχώς, αλλά ο θάνατος είναι κάτι καινούργιο.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να παραμείνουν ασφαλείς από μολύνσεις όπως αυτή;
Αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες ήταν αυτό που λέγεται χωρίς συντηρητικά. Συνήθως, με τις οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά, τις χορηγούμε μόνο σε μεμονωμένα φιαλίδια που μοιάζουν με μικρές αμπούλες – επειδή μόλις τα ανοίξετε και εκτεθούν σε οποιοδήποτε είδος βακτηρίου, οι ίδιες οι σταγόνες των δακρύων αποτελούν ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη των οργανισμών.

Αν έχετε κάτι που μπαίνει εκεί μέσα, κανονικά, αν είναι χωρίς συντηρητικά, θα το πετάξετε αφού το χρησιμοποιήσετε, οπότε [αυτή η μόλυνση] δεν έχει σημασία. Οι σταγόνες εδώ [στις τελευταίες υποθέσεις] – πήραν απλώς ένα κανονικό μπουκάλι χωρίς κανενός είδους μηχανισμό ασφαλείας για να αποτρέψουν οτιδήποτε να μπει σε αυτό το μπουκάλι. Εάν λέει «χωρίς συντηρητικά», το μπουκάλι θα πρέπει πράγματι να είναι ένα ενιαίο φιαλίδιο, ή το μπουκάλι θα πρέπει να μοιάζει πολύ περίεργο και να είναι λίγο άβολο επειδή θα πρέπει να έχει έναν τρόπο να διατηρείται καθαρό. Ενώ οι ίδιες αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες ήταν το πρόβλημα, πολλές φορές οι ασθενείς δεν έχουν την καλύτερη αποστειρωμένη τεχνική. Δεν θέλετε να αγγίζετε το άκρο του μπουκαλιού με το χέρι σας. Δεν θέλετε να το ακουμπήσετε στο δέρμα σας. Δεν θέλετε να το ακουμπάτε με τις βλεφαρίδες σας, επειδή τυχόν βακτήρια που μπορεί να εισέλθουν εκεί μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν στο μπουκάλι με τα κολλύρια και τότε μπορεί να έχετε μια πολύ χειρότερη μόλυνση. Αυτή η μόλυνση… έχει εντοπιστεί στην πραγματική παραγωγή αυτών των σταγόνων. Αλλά οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να λάβουν μολυσματικές ουσίες από άλλες εξωτερικές πηγές, οπότε αναδεικνύεται αυτό το σημαντικό σημείο ασφάλειας.

Ποια είναι τα σημάδια μιας λοίμωξης και τι πρέπει να κάνει κάποιος αν εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα;
Η ψευδομονάδα είναι ένας πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός. Στην αρχή, ένα μολυσμένο μάτι θα είναι λίγο κόκκινο, λίγο φαγούρα-πολλές φορές το μάτι θα αισθάνεται γρατζουνισμένο ή αμμώδες. Οι χρήστες φακών επαφής θα νομίζουν μερικές φορές ότι έχουν κάτι στον φακό επαφής τους. Θα περάσουν περίπου μία ή δύο ημέρες, και στη συνέχεια η όραση θα γίνει πραγματικά αρκετά θολή πολύ γρήγορα, και το μάτι θα γίνει κόκκινο και επώδυνο. Μερικές φορές, αν κοιτάξετε στον καθρέφτη, θα δείτε ακόμη και μια λευκή ή μια κρεμώδη κιτρινωπή κουκκίδα στον κερατοειδή, που είναι το διαυγές μέρος του ματιού. Οι λοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα, και ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες, μπορούν να οδηγήσουν σε αραίωση του κερατοειδούς, καθώς η λοίμωξη καταλαμβάνει ουσιαστικά τον υγιή ιστό. Και σε ορισμένα σενάρια, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διάτρηση του κερατοειδούς. Οπωσδήποτε κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Οι οφθαλμικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές, και όσο πιο γρήγορα τις δείτε και τις αντιμετωπίσετε, τόσο το καλύτερο. Συνήθως, αν τα προλάβουμε νωρίς, μέσα σε λίγες ημέρες, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη επιτυχία.

Πώς λειτουργεί συνήθως η θεραπεία της P. aeruginosa;
«Είναι αρκετά συχνή και είναι μία από τις πιο επιθετικές λοιμώξεις. Συνήθως είναι αρκετά ευαίσθητη σε πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά. Το καλό είναι ότι χειροτερεύει πολύ γρήγορα, αλλά συνήθως ανταποκρίνεται στη θεραπεία πολύ, πολύ γρήγορα. Συνήθως, ακόμη και μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας, οι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση», αναφέρεται στο HealthStat.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.