Προσοχή από τους επιστήμονες: Botox σε νέους κάτω των 30 ετών – Κύμα παροξυσμού για τα Social Media

Κύμα παροξυσμού, με αισθητικές παρεμβάσεις ακόμη και σε πολύ νέους ανθρώπους, αλλά και άνδρες κάτω των 30 ετών, καταγράφει η Διεθνής Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής σε όλο τον κόσμο.

Το εντυπωσιακό- με την αρνητική ωστόσο έννοια- στοιχείο είναι ότι οι νεαροί και οι νεαρές που πραγματοποιούν τις επεμβάσεις αυτές, τις ζητούν και τις υλοποιούν τελικά για λόγους προσωπικής προβολής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (selfies, post κλπ).

Στη μανία τους όμως να πραγματοποιήσουν άμεσα μία αισθητική επέμβαση, πολλές φορές κάνουν εκπτώσεις στην επιλογή, με αποτέλεσμα την πράξη αυτή, να υλοποιήσει ένας άσχετος με τα θέματα της αισθητικής επαγγελματίας. Δεν πρέπει να ξεχνούν όμως, ότι μία αισθητική επέμβαση, είναι μία ιατρική πράξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) αύξηση σε ποσοστό 18% παρουσιάζει η ζήτηση αισθητικών παρεμβάσεων σε νέους κάτω των 30 ετών, ενώ το botox παραμένει η πιο συχνή μη επεμβατική αισθητική πράξη για άνδρες και γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι επιστήμονες, αποδίδουν την ολοένα και μεγαλύτερη αυτή ζήτηση, στις νέες συνήθειες, όπως η ανάγκη για ωραίες selfie στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καθιέρωση των βιντεοκλήσεων στις επικοινωνίες και τα νέα αισθητικά πρότυπα μέσω Instagram.

Οι αισθητικές παρεμβάσεις ωστόσο, είναι πράξεις ιατρικές, γι’ αυτό και όσοι υποβάλλονται σε αυτές πρέπει αυστηρά να απευθύνονται στους ειδικούς, δεδομένου μάλιστα ότι μπορεί ενίοτε να προκαλέσουν παρενέργειες, οι οποίες ποικίλλουν από απλά αιματώματα και πτώσεις φρυδιών και βλεφάρων έως και κάποιες που επιφέρουν ανήκεστο βλάβη, όπως νέκρωση του δέρματος και τύφλωση.

Επεμβάσεις μόνο από τους ειδικούς
Με τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους υποβάλλονται σε τέτοιες ιατρικές πράξεις και σε κείνους που σκέφτονται να υποβληθούν, να απευθύνονται μόνον στους ιατρούς: δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, στους οφθαλμίατρους, στους ΩΡΛ και τους γναθοχειρουργούς για τα όργανα του αντικειμένου της ειδικότητάς τους.

Τους καλούν επίσης να μην ακούνε τις «σειρήνες» για «μεγάλες εκπτώσεις», «ευκαιρίες» και «προσφορές» και να αποφασίζουν με γνώμονα τα επιστημονικά εχέγγυα που τους παρέχονται σε κάθε περίπτωση.

Διαβάστε προσεκτικά τον Δεκάλογο της Δερματοχειρουργικής
Ο «δεκάλογος» της Δερματοχειρουργικής, αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για τους ενδιαφερόμενους πριν υποβληθούν σε αισθητικές ιατρικές πράξεις και σύμφωνα με αυτόν:

Απευθυνόμαστε στους Ειδικούς. Με νόμο του 2019 αυτοί είναι: Δερματολόγοι -Πλαστικοί Χειρουργοί και οι οφθαλμίατροι-ΩΡΛ και οι γναθοχειρουργοί για τα όργανα του αντικειμένου της ειδικότητας τους.
Οι πράξεις, πρέπει να τελούνται σε σωστά οργανωμένους και αδειοδοτημένους ιατρικούς χώρους.

Απαραίτητη, πριν από την εφαρμογή, είναι η κλινική εκτίμηση και η ρεαλιστική ενημέρωση από τον θεράποντα για τις πραγματικές δυνατότητες των ιατρικών αισθητικών πράξεων, που πρόκειται να εφαρμοσθούν.
Αποφεύγουμε τα υπερβολικά αποτελέσματα.
Δεν επιλέγουμε τον θεράποντα με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις εκπτωτικές προσφορές.
Εμπιστευόμαστε τον γιατρό που λέει «όχι» και θέτει θεραπευτικά όρια.
Ζητάμε το bar code του ενέσιμου υλικού που εφαρμόσθηκε και τις πιστοποιήσεις του ιατρικού μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε.
Φροντίζουμε να λαμβάνουμε λεπτομερείς μετεπεμβατικές οδηγίες και ενημερώνουμε άμεσα τον θεράποντα για οποιαδήποτε τυχόν παρενέργεια.
Δεν θεραπεύουμε τους ενδιαφερόμενους σύμφωνα με τα αισθητικά πρότυπα που προβάλλονται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά σύμφωνα με τα ιδιαίτερα μορφολογικά και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες στην διαφήμιση.

Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση για την ασφάλεια των πολιτών

Εξάλλου, θέματα σχετικά με την ασφάλεια των εφαρμογών και την βελτίωση των τεχνικών, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στην δερματοχειρουργική και της αισθητική δερματολογία, συζητήθηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, Σωτήρης Θεοχάρης «η συνεισφορά στην ανάπτυξη του πεδίου της χειρουργικής του δέρματος μαζί με την επιμόρφωση των συναδέλφων για όλο το φάσμα και τις νέες τεχνικές και μεθόδους είναι δύο από τα καίρια ζητήματα για τα οποία εργαστήκαμε αδιάλειπτα».

Δήλωσε δε, ότι «με γνώμονα την προστασία της υγείας του ασθενούς, η Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας εργάζεται για την συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των συναδέλφων δερματολόγων στις νέες τεχνικές και μεθόδους της αισθητικής δερματολογίας, την εφαρμογή των αισθητικών δερματολογικών πράξεων με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση των επιπλοκών και συνιστάμε την αποφυγή των αφύσικων αισθητικών προτύπων, που επικρατούν στις μέρες μας».

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.