Πρόστιμο «μαμούθ» 1,8 δισ. ευρώ στην Apple από την Κομισιόν!

Η ΕΕ επέβαλε τη Δευτέρα στην Apple πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) επειδή παραβίασε τους νόμους του μπλοκ εμποδίζοντας τις υπηρεσίες ροής μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες για τις επιλογές συνδρομής εκτός του App Store.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone υποσχέθηκε αμέσως να ασκήσει έφεση κατά του πρώτου αντιμονοπωλιακού προστίμου που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Apple, το αποκορύφωμα μιας υπόθεσης που προκλήθηκε από καταγγελία του σουηδικού κολοσσού Spotify για το streaming μουσικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “διαπίστωσε ότι η Apple εφάρμοσε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώνουν τους χρήστες του iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες υπηρεσίες συνδρομής μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής”.

“Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ”, δήλωσε η ισχυρή αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της ΕΕ.

“Η συμπεριφορά της Apple, η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, μπορεί να οδήγησε πολλούς χρήστες του iOS να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές ροής μουσικής, λόγω της υψηλής προμήθειας που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές και μετακυλίεται στους καταναλωτές”, πρόσθεσε.

Η καταγγελία της Spotify το 2019 προκάλεσε μια ευρεία έρευνα της Επιτροπής για την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone το 2021, αλλά οι Βρυξέλλες περιόρισαν την έρευνά τους πέρυσι για να επικεντρωθούν στις ενέργειες της Apple να εμποδίσει τις εφαρμογές να δίνουν στους χρήστες πληροφορίες για τις ανταγωνιστικές επιλογές συνδρομής μουσικής.

“Επί μια δεκαετία, η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής μέσω του App Store”, ανέφερε σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margrethe Vestager.

Διατάξαμε την Apple να αφαιρέσει τις απαραίτητες διατάξεις και να απέχει από παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον”, δήλωσε η Vestager στους δημοσιογράφους.

Η Apple κατήγγειλε την απόφαση της Επιτροπής και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

“Η απόφαση ελήφθη παρά την αποτυχία της Επιτροπής να αποκαλύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών και αγνοεί τις πραγματικότητες μιας αγοράς που είναι ακμάζουσα, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα”, ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της.

“Ενώ σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα γεγονότα απλά δεν υποστηρίζουν αυτή την απόφαση. Και ως εκ τούτου, η Apple θα ασκήσει έφεση”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Παρά το μέγεθος της ποινής, οι επικριτές επισημαίνουν ότι ακόμη και τα πρόστιμα άνω των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ωχριούν μπροστά στο πόσα κερδίζει η Apple. Τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, η Apple ανακοίνωσε κέρδη ύψους 33,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη πλήξει την Google με πρόστιμα ύψους περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, αν και η αμερικανική εταιρεία αμφισβητεί τα πρόστιμα στα δικαστήρια της ΕΕ.

Όμως η ΕΕ αναμένει ότι το πρόστιμο θα οδηγήσει την Apple να σταματήσει να περιορίζει την πρόσβαση σε αντίπαλες υπηρεσίες streaming – πολύ περισσότερο που θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει και βάσει ενός νέου νόμου, γνωστού ως Digital Markets Act, τον οποίο πρέπει να τηρήσει μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Google Alphabet, η Amazon, η μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance, η Meta και η Microsoft πρέπει επίσης να συμμορφωθούν.

Ο DMA δίνει στην Επιτροπή την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμο στις εταιρείες έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων για τυχόν παραβιάσεις ή 20% για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Η Apple απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Spotify και επισημαίνει την κυριαρχία του γίγαντα του streaming στην αγορά της online μουσικής.

Το Spotify έχει περισσότερους από 600 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι συνδρομητές που πληρώνουν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η Apple Music, μια υπηρεσία streaming μουσικής, αντιπροσωπεύει το οκτώ τοις εκατό της ευρωπαϊκής αγοράς, λέει η εταιρεία, σε σύγκριση με το μερίδιο της Spotify που ξεπερνά το 50 τοις εκατό.

Η Apple λέει επίσης ότι η Spotify δεν της έχει πληρώσει τίποτα -εκτός από μια αμοιβή ύψους 99 δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης- αν και η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ισχυρίζεται ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple και η Spotify βρίσκονται σε κόντρα.

Η Spotify υπήρξε ένας από τους πιο έντονους επικριτές των αλλαγών της Apple στο App Store της στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το νόμο DMA της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, η εταιρεία θα επιτρέψει στους αντιπάλους της να δημιουργήσουν καταστήματα εφαρμογών για iPhones και να επιτρέψουν υπηρεσίες πληρωμών πέραν του Apple Pay στις συσκευές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify, Daniel Ek, κατηγορεί ότι η στάση της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone “κοροϊδεύει το πνεύμα του νόμου”.

Την Παρασκευή, 34 ψηφιακοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο κατασκευαστής βιντεοπαιχνιδιών Epic Games και το Spotify, έγραψαν στην Επιτροπή για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα σχέδια της Apple.

Είπαν ότι οι νέοι όροι της Apple, “αν παραμείνουν αμετάβλητοι, γελοιοποιούν το DMA και τις σημαντικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να καταστήσουν τις ψηφιακές αγορές ανταγωνιστικές”.

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.