Πρώτη μέρα χωρίς μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Αλλαγές έρχονται από σήμερα Πέμπτη στην καθημερινότητά μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με τις οποίες αίρονται σχεδόν όλοι τα περιοριστικά μέτρα.

Παρά τις διαφωνίες των ειδικών για το αν πρέπει τη δεδομένη στιγμή που η παραλλαγή Δέλτα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη να πετάξουμε τις μάσκες, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έδωσε χθες Τετάρτη το «πράσινο φως» για τη μη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένος κάποιος ή όχι. Ωστόσο, θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και εξωτερικά όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Την ίδια ώρα, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Δείτε ακόμα:  Αυτός είναι ο 40χρονος που σκότωσε τον υπάλληλο -Τι όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του

Παράλληλα, από Δευτέρα 28 Ιουνίου, αίρονται και νέα μέτρα: Συγκεκριμένα:

-Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

-Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

-Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10

-Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

-Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Δείτε ακόμα:  Προσοχή σε νέα απάτη: Έτσι «αδειάζουν» τραπεζικούς λογαριασμούς - Οι 2+1 τρόποι

Την ίδια ώρα για τον δημόσιο τομέα ανακοινώθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α’) θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο δημόσιο, με κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο δηλαδή ένα άτομο ανά 16 τμ και με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έχουν σχηματιστεί ουρές.

Δείτε ακόμα:  Τουρισμός για Όλους: Η προθεσμία για τα vouchers - Οδηγίες εξαργύρωσης

documentonews.gr