“Ψυχρός Πόλεμος” & “Η Σύζυγος”, στο Σινέ Αελλώ

Ψυχρός Πόλεμος

H παθιασμένη ερωτική ιστορία δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο στην Πολωνία, το Βερολίνο, τη Γιουγκοσλαβία και το Παρίσι. Ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Πολωνίας. Παγιδεύονται σε έναν μοιραίο έρωτα που τους καταδικάζει να βρίσκονται δεμένοι ο ένας με τον άλλον. Οι πολιτικές συνθήκες, τα ελαττώματα τους, αλλά και μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες τους χωρίζουν και τους ενώνουν σε έναν έρωτα διαχρονικά αδύνατο.

H ταινία Ψυχρός Πόλεμος είναι αφιερωμένη στους γονείς του Πάβελ Παβλικόφσκι, γι’ αυτό και έδωσε τα ονόματά τους στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας του στην οποία υπογράφει εκτός από τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Οι αληθινοί Wiktor & Zula – οι γονείς του – πέθαναν το 1989 λίγο πριν γκρεμιστεί το Τείχος του Βερολίνου. Πέρασαν τα προηγούμενα 40 χρόνια της ζωής τους μαζί, πότε σμίγοντας, πότε χωρίζοντας, άλλοτε κυνηγώντας και άλλοτε τιμωρώντας ο ένας τον άλλο στο ανατολικό και το δυτικό μπλοκ στην Ευρώπη. Αν και τα γεγονότα της ταινίας δεν έχουν σχέση με την πραγματική ιστορία των γονιών του, η ανατομία της σχέσης τους ήταν κάτι που πάντα τον σαγήνευε και ήθελε να διηγηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι μια δυνατή ιστορία εμπνευσμένη από τους γονείς του χωρίς τις ακριβείς λεπτομέρειες της ζωής τους. Αντίθετα με τη μητέρα του Pawlikowski, με το μεγαλοαστικό της παρελθόν που άφησε πίσω της για να κυνηγήσει στα 17 μια καριέρα στο μπαλέτο, η Zula της ταινίας έχει ταπεινή καταγωγή και η συμμετοχή σε ένα παραδοσιακό συγκρότημα είναι ο τρόπος της να ξεφύγει από την φτώχεια. Μπορεί να τραγουδά και να χορεύει, το ταμπεραμέντο της είναι εκρηκτικό και γι’ αυτήν ο Κομμουνισμός είναι μια συνθήκη αποδεκτή. Η ίδια δεν έχει καμία επιθυμία να ξεφύγει στη Δύση. Ο Wiktor από την άλλη έρχεται από έναν κόσμο εξευγενισμένο και μορφωμένο, είναι ένας χαρισματικός μουσικός που η αστική του ευγένεια έχει ανάγκη την αντίθεση με την εκρηκτική ενέργεια της Zula. Σπούδασε στο Παρίσι και μολονότι είναι εξαιρετικός πιανίστας με κλασική παιδεία το αληθινό του πάθος είναι η jazz. Η διαφυγή στη Δύση γίνεται μονόδρομος στην μουσική του πορεία, καθώς η καλλιτεχνική του έκφραση καταπιέζεται και δεν βρίσκει διέξοδο στην αυταρχική Πολωνία. Η πολιτική διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι δύο ήρωες. Η προδοσία διαφαίνεται σαν ο μοναδικός δρόμος για επιβίωση, ενώ η όποια συμμόρφωση ή αντίθεση στο σταλινικό καθεστώς τους καθορίζει ως χαρακτήρες και καταδεικνύει τη δύναμη ή την αδυναμία τους.

Από ΠΕΜΠΤΗ 13 Έως ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουνίου

Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι.
Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Κούλινγκ, Τομάς Κοτ, Άγκατα

Κουλέσα.

Διάρκεια: 84 λεπτά

Ώρα έναρξης:

Πέμπτη & Παρασκευή 21.00 & 22.45 (Δυο προβολές)

Σάββατο 22.45 (Μια προβολή)

Η Σύζυγος

Η Γκλεν Κλόουζ υποδύεται σπαραχτικά τη σύζυγο ενός επιτυχημένου συγγραφέα (Τζόναθαν Πράις), στον οποίο ένα βράδυ ενώ κοιμούνται τους ξυπνούν να τους ανακοινώσουν ότι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αμέσως και οι δύο πανηγυρίζουν σαν παιδιά, ενώ από την πρώτη στιγμή γίνεται αντιληπτό ότι εκείνη δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένη. Είναι όμως ένα αγαπημένο ζευγάρι και εκείνη του δείχνει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φροντίδα. Του θυμίζει πότε θα πάρει τα χάπια του, προσέχει το ντύσιμό του, τη δίαιτά του και όλες αυτές τις λεπτομέρειες της ζωής ενός αποξενωμένου συγγραφέα που έχει αφοσιωθεί στο έργο του και έχει εγκαταλείψει τα πάντα..

Σταδιακά όμως και μέσα από τα flashback, τα οποία δείχνουν πως γνωρίστηκε το ζευγάρι και πώς εξελίχθηκε ο δεσμός τους, ο θεατής μαθαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και η Γκλεν Κλόουζ (η σύζυγος) είναι ένας καταλυτικός χαρακτήρας για την εξέλιξη της ιστορίας. Επαληθεύει το ρητό ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα, υπάρχει πάντοτε μια επιτυχημένη γυναίκα. Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που κρατάει τις ισορροπίες, τόσο μεταξύ του συγγραφέα και του λογοτεχνικού χώρου, όσο και μεταξύ εκείνου και του γιου τους, εκκολαπτόμενου συγγραφέα, ο οποίος περιμένει κάποια αναγνώριση της δουλειάς του από τον πατέρα του. Οι συγκρούσεις στην οικογένεια είναι αναπόφευκτες και μέσα σε όλα υπάρχει και ο δημοσιογράφος – βιογράφος (Κρίστιαν Σλέιτερ) που τους ακολουθεί κατά πόδας και προσπαθεί να επιβεβαιώσει κάποιες φήμες που υπάρχουν εις βάρος του συγγραφέα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 & ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Ιουνίου

Σκηνοθεσία: Μπιόρν Ρούγκε.
Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Γκλόουζ, Τζόναθαν Πράις, Μαξ

Άιρονς, Κρίστιαν Σλέιτερ.

Διάρκεια: 99 λεπτά

Ώρα έναρξης: 21.00 (Μία προβολή)

Cine ΑΕΛΛΩ Digital Cinema
Ελ. Βενιζέλου 12, Ραφήνα
Τηλ.: 22940 23420