Πυρομετεωρολογική ενημέρωση για τη δασική πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Ωρωπού

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου Ωρωπού Αττικής και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ημέρα με υψηλή επικινδυνότητα στην Περιφέρεια Αττικής, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στην Εικόνα 1, η εκτιμώμενη θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρεια Αττικής είναι σήμερα υψηλή.

Η δασική αυτή πυρκαγιά έγινε επίσης ορατή από το δορυφόρο NOAA-20, όπως φαίνεται στην Εικόνα 2. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν ΔΒΔ άνεμοι με εντάσεις 3-4 bf.

Η ευφλεκτότητα είναι υψηλή, καθώς η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων εκτιμάται σε ~8%.
Τις αμέσως επόμενες ώρες (17:00 – 06:00) αναμένουμε βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οπότε ο άνεμος θα εξασθενήσει και η υγρασία των δασικών καυσίμων θα ανακάμψει σε επίπεδα άνω του 10-11%, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς.

Σύνταξη: Θ. Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου – Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME – ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.