Ραφήνα: Αίτημα για εκ νέου παρουσίαση της Α’ Φάσης του Τοπικού Σχεδίου

Σε επιστολή που απέστειλε στην Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός φορέας ΜΙΚΡΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ ΑΜΚΕ, αιτείται να παρουσιαστεί εκ νέου η Α’ Φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, λόγω έλλειψης στοιχείων της μελέτης.

Όπως αναφέρεται, “Ζητάμε να γίνει εκ νέου η παρουσίαση, με την συμπερίληψη των καινούριων πολεοδομικών προτύπων, προκειμένου να μπορέσουμε να γνωμοδοτήσουμε στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του masterplan για τον λιμένα Ραφήνας, εφόσον τα στοιχεία της μελέτης επηρεάζουν άμεσα την γνωμοδότηση.”

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,

Επιθυμούμε να λάβουμε μέρος σαν πολίτες στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του masterplan για τον λιμένα Ραφήνας, και είμαστε στην δυσάρεστη θέση να αδυνατούμε να κάνουμε εκτίμηση της προτεινόμενης ΣΜΠΕ, λόγω έλλειψης στοιχείων από το προτεινόμενο και σε εξέλιξη Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε δημόσια στο πλαίσιο της “Προκαταρκτικής ενημερωτικής συνάντησης, γιά την Α’ Φάση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου”, στις 13/5/2024 στο Δημαρχείο της Ραφήνας.

Συγκεκριμένα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, και δεν μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε για την ΣΜΠΕ όταν:

1. η παρουσίαση των σεναρίων ανάπτυξης της μελέτης ΤΠΣ δεν έγινε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Για την εκπόνηση της δεν ελήφθησαν υπόψη τα καινούρια πολεοδομικά πρότυπα που εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/32892/1414 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 200 Δ΄/01-04-2024), και έλλειπε η Έκθεση Φέρουσας Ικανότητας. Η παρουσίαση της α’ φάσης ΤΠΣ σε αυτό το σημείο είναι παράτυπη και αποπροσανατολιστική σε σχέση με τα νέα δεδομενα. Ερωτούμε: πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην όποια γνωμοδότηση, όταν, για παράδειγμα, η εκτίμηση του πληθυσμού της Ραφήνας, όπως έχει υπολογιστεί βάσει ΕΛΣΤΑΤ στο παρουσιαζόμενο προς το κοινό α’ στάδιο του ΤΠΣ, ενδέχεται να αλλάξει με τα καινούρια πολεοδομικά πρότυπα;

2. Στο προτεινόμενο ΤΠΣ, οι μελετητές δεν έλαβαν υπόψη τους την ΣΜΠΕ του masterplan για τον λιμένα Ραφήνας στο σχεδιασμό των προτεινόμενων σεναρίων, επειδή όπως αναφέρουν οι μελετητές στην παρουσίαση τους μόλις είχε δημοσιευτεί και δεν την είχαν λάβει υπόψη. Επομένως ο σχεδιασμός, και η κυκλοφοριακή μελέτη, έγινε σε σχέση με το υπάρχον λιμάνι. Με ποιο τρόπο καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε όταν δεν υπάρχει σαφής και καθορισμένη χωρική σχέση λιμανιού, πόλης και δεν γνωρίζουμε τις χωρικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις;

3. Επιπλέον το προτεινόμενο ΤΠΣ δεν λαμβάνει υπόψη το ΕΧΣ του Ματιού. Εφόσον το προτεινόμενο ΤΠΣ δεν παίρνει υπόψη του τα άλλα όμορα ειδικά χωρικά, διαπράττει ρήγμα στον χωρικό σχεδιασμό και ρήγμα στην κοινωνική και χωρική συνοχή, και αντιτίθεται σαφώς στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της περιοχής του Ματιού, και της οξυμένης ανάγκης για οδούς με άρτιες κυκλοφοριακές διεξόδους, είναι καθοριστικό να το συνυπολογίσουμε στην οξυμένη κίνηση που προβλέπεται από την ΣΜΠΕ. Κατα την εκτίμηση μας, δεν είναι δυνατόν να εκπονηθεί Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να μην συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό η έκβαση στις κύριες συγκοινωνιακές υποδομές. Η έλλειψη ολιστικού σχεδιασμού των κύριων συγκοινωνιακών υποδομών (λιμάνι, αττική οδός, προαστιακός) καθιστά αδύνατη την όποια γνωμοδότηση για την ΣΜΠΕ.

Ως περιβαλλοντικός και πολιτιστικός φορέας, η ΑΜΚΕ Μικρογεωγραφίες θεωρούν ότι η παρουσίαση στους πολίτες είναι κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας διαβούλευσης, επομένως εκτιμούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει εκ νέου παρουσίαση του ΤΠΣ. Προκειμένου να μπορέσουμε να γνωμοδοτήσουμε για το νέο λιμάνι της Ραφήνας, χρειαζόμαστε και ζητάμε σαν πολίτες να παρουσιαστεί η Έκθεση Φέρουσας Ικανότητας, και να παρουσιαστούν εκ νέου τα σενάρια ανάπτυξης της περιοχής σύμφωνα με τα νέα πρότυπα και τους αναγκαίους χωρικούς συσχετισμούς με το λιμάνι, και την περιοχή του Ματιού.

Με εκτίμηση,

Χαρίκλεια Χάρη,
Αρχιτέκτων ΑΠΘ – Υπ.ΔΡ ΕΜΠ
Νόμιμος εκπρόσωπος ΑΜΚΕ Μικρογεωγραφίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.