Ραφήνα: “Απούσα” παλιά & νέα δημοτική αρχή από τις διαμαρτυρίες για το Μεγάλο Ρέμα (φωτό)

Μπορεί η κα Εμμανουέλα Τερζοπούλου να “έδωσε χέρια” προεκλογικά με την κα Δήμητρα Τσεβά , η οποία τελικά εκλέχθηκε νέα Δήμαρχος Ραφήνας Πιερμίου, όμως ούτε εκείνη ούτε κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της που θα αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου από την 1η Ιανουαρίου, δεν παραβρέθηκαν στην χθεσινή διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Κίνηση για την Προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνα, δηλαδή η κα Εμμανουέλα Τερζοπούλου.

Το ίδιο ισχύει και για την απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Μπουρνούς, κάτι που όμως ήταν απόλυτα φυσικό καθώς εξ αρχής έχει ταχθεί υπέρ των εργασιών για τον καθαρισμό και την οριοθέτηση – διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr, υπάρχουν ήδη πολλές, να το πούμε, “μουρμούρες” στην παράταξη της κα. Τερζοπούλου “Γη & Ελευθερία” καθώς αλλά περίμεναν μετά την συμφωνία με την κα. Τσεβά και αλλά τελικά βλέπουν να γίνονται την επόμενη των εκλογών. Αποδέκτης των παραπόνων αυτών είναι και η ίδια η κα Τερζοπούλου η οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφαση της για την προεκλογική συνεργασία

Όσο αφορά την χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε δελτίο τύπου που μας έστειλε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας αναφέρεται:

Πορεία διαμαρτυρίας στη Ραφήνα για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα και τους υγροτόπους

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πλατεία της Ραφήνας, με συμμετοχή παιδιών και νέων κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και της κατασκευής αντλιοστασίων σε δύο προστατευόμενους υγρότοπους!

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΑΝΙΜΑ- Σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής, ενώ παρευρέθηκαν ο Κρίτων Αρσένης-ΜΕΡΑ 25, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής, ο Νίκος Χρυσόγελος-ΠΡΑΣΙΝΟΙ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτής, εκπρόσωποι από τις περιφερειακές παρατάξεις: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική, Ανυπότακτη Αττική και Οικολογική Συμμαχία, από τις δημοτικές παρατάξεις: Παλλήνης «Εμείς η πόλη μας» και Νέας Μάκρης Μαραθώνα «Πολίτες εν Δρασει» και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΡΟΗ- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, Πράσινη Αττική και ΠΕΡΙΠΟΛΟ Αττικής.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ποτάμι στο σημείο όπου εκτελείται το έργο διευθέτησης και ο φερόμενος «καθαρισμός» στο πλαίσιο αυτού και στη συνέχεια προς τους υγροτόπους της εκβολής (πλησίον πάρκου Καραμανλή) και των Μαρικών, μέσα στους οποίους η ΕΥΔΑΠ χτίζει αντλιοστάσια αποχέτευσης.

Τα παραπάνω έργα ξεκίνησαν ταυτόχρονα από το Υπουργείο Υποδομών και την ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα, Τρίτη 28/12 και Τετάρτη 29/12. Όλες οι προστατευόμενες από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία υγροτοπικές περιοχές της Ραφήνας και της Αρτέμιδας καταστρέφονται ή συρρικνώνονται, αφήνοντας την Αττική ακόμα πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Ήδη, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης/καθαρισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει γίνει επέμβαση σε μήκος περίπου 600 m του ποταμού, με αποψίλωση της κοίτης και των πρανών στην καρδιά του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής.

Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πραγματοποιείται παρά:
• τηναίτησηακύρωσηςκατάτηςοριοθέτησης, πουεκκρεμείαπότο 2019 στοΣτΕ (δικάσιμος 20/3/2024)
• τηναίτησηασφαλιστικώνμέτρωνστοΜον. Πρ. Αθηνών (δικάσιμος 20/12/2023) πέντενέωνηλικίας 17-23 ετώναπότηΡαφήνα, υπέρτωνοποίωνέχουνπαρέμβει 8 περιβαλλοντικέςοργανώσεις, 3 οργανώσειςανθρωπίνωνδικαιωμάτωνκαι 101 κάτοικοιΡαφήνας
• τις περίπου 68.000 υπογραφές ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν τη ματαίωση του έργου διευθέτησης και επανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στην φύση
• το πόρισματωνΟλλανδώνεμπειρογνωμόνωνγιατηΘεσσαλία, πουπροτείνειάνοιγματωνποταμώνκαιόχιτσιμεντοποίηση και φράγματα στα ποτάμια,
• την επίσημαεκπεφρασμένηαπό 17/11/23 θέσητηςδανείστριαςτράπεζαςΕΤΕπυπέρτωνλύσεωνβασισμένωνστηφύσηγιααντιπλημμυρικήπροστασίαστηνΕλλάδα, ωςτωνμόνωνανθεκτικώνστηνκλιματικήαλλαγή.
• την ανοικτή τοποθέτηση τουσυνδικαλιστικού οργάνου των μηχανικών του Δημοσίου Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού», όπως υλοποιείται.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ.

Την Παρασκευή 8/12, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Ραφήνα για το Μεγάλο Ρέμα, με συμμετοχή επιστημόνων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.