Ραφήνα: Δείτε ζωντανά την παρουσίαση του βιβλίου του Ευαγγ. Μαυρουδή

Στο Αίθριο του ΚΑΠΗ Ραφήνας (Ελευθερίου Βενιζέλου 21), παρουσιάζεται αυτή την ώρα το καινούργιο ιστορικό μυθιστόρημα του Ευάγγελου Μαυρουδή «Το ταξίδι: Κύπρος 1948 – Η αρχή της οδύσσειας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η παρουσίαση μεταδίδεται σε live streaming από το www.bookia.gr

Για το βιβλίο θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Εύη Γκατσοπούλου, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας, ο ιστορικός και συγγραφέας Αντώνης Κλάψης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Μπάρμπας και ο συγγραφέας και γιατρός Ευάγγελος Μαυρουδής.

Αποσπάσματα του «Ταξιδιού» θα διαβάσει η γνωστή ηθοποιός Μαρία Σκούντζου ενώ το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας θα παρουσιάσει Κυπριακούς χορούς.

Την εκδήλωση οργανώνει και φιλοξενεί το ΝΠΔΔ «Φίλιππος Καβουνίδης» που θα προσφέρει στο τέλος της νόστιμους μεζέδες και αναψυκτικά. Υπογεγραμμένα αντίτυπα θα διατίθενται επί τόπου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και μετά από το «Βιβλιοπωλείο της Πλατείας» του Δημήτρη Βησσαράκη.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Φίλιππος Καβουνίδης, ο Γεράσιμος Βουδούρης, η διευθύντρια Ευγενία Κάπριγιάννη, από τον ΣΥΡΙΖΑ Ραφήνας ο Θανάσης Χαλιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας Γιώργος Κικής, η πρ. Τοπική σύμβουλος Ραφήνας Μαρία Γλέζου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το έργο, που διαδραματίζεται το 1977 με αναδρομές στο 1948, περιγράφει το ταξίδι αναζήτησης ενός ελληνικής καταγωγής Ισραηλινού δημοσιογράφου στη διχοτομημένη από την εισβολή Κύπρο ο οποίος προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του πραγματικού πατέρα του έχοντας στα χέρια δύο μόνο στοιχεία. Το πρώτο είναι μια παλιά φωτογραφία ενός γυναικείου μουσικού συγκροτήματος στο οποίο συμμετείχε η μητέρα του, διάσημη πλέον ντίβα της όπερας του Ισραήλ, και το δεύτερο, η ρεκλάμα ενός κοσμικού κέντρου της Λευκωσίας στο οποίο εκείνη εργαζόταν ως τραγουδίστρια το 1948. Το ξεδίπλωμα του κουβαριού εμπλέκει τις εβραϊκές ρίζες του δημοσιογράφου (στην Κύπρο του 1946-49, εκτός από τους Έλληνες και τους Τούρκους, ζούσαν σε βρετανικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως και 50.000 Εβραίοι) με την οδύσσεια ενός εξαφανισμένου ηγέτη της κυπριακής Αριστεράς σε πόλεις της Ευρώπης και της Αφρικής (Παρίσι, Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Κάιρο), αλλά και στην έδρα της ελληνικής Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στις Πρέσπες της Μακεδονίας.

Παρά τον περιπετειώδη χαρακτήρα του έργου, όπως και στα υπόλοιπα ιστορικά μυθιστορήματα του Μαυρουδή («Επιστροφή στη Σμύρνη», «Το Κόκκινο Τανγκό»), όλα τα γεγονότα που περιγράφονται είναι πραγματικά. Αληθινά ιστορικά πρόσωπα είναι και οι περισσότεροι από τους ήρωες, όπως ο επίσκοπος Κιτίου και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος και πρώτος πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, ο τότε βοηθός εισαγγελέα και αργότερα ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς, τα ιστορικά στελέχη της ελληνικής και της κυπριακής Αριστεράς, οι πασίγνωστοι εκείνη την εποχή φιλελεύθεροι πολιτικοί, οι ηγέτες της Δεξιάς, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες, αλλά και οι αξιωματούχοι της αποικιακής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών που πρωταγωνιστούν. Μαζί με τους συναρπαστικούς ήρωες της μυθοπλασίας συγκροτούν μια ανάγλυφη τοιχογραφία της κυπριακής κοινωνίας, που φωτίζει την πορεία του νησιού προς την ένοπλη σύγκρουση, τον διχασμό και το αδιέξοδο.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.