Ραφήνα: Δράση καθαρισμού στην παραλία Μαρίκες από εθελοντές και εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ (φωτό)

Εθελοντές-εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου, δράση καθαρισμού στην παραλία Μαρίκες στην περιοχή της Ραφήνας. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος των έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, η ΕΥΔΑΠ γίνεται φορέας ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τα έργα γίνονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, βασισμένα στην αρχή της ανταποδοτικότητας που αποτελεί την 1η αρχή της Ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ έχει υιοθετήσει για την τρέχουσα θερινή περίοδο την παραλία Μαρίκες, έχοντας ως στόχο να την καθαρίσει από την παρελθούσα ρύπανση και να τη διατηρήσει καθαρή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνεργασία με την Blue Oxygen που με το project PARALIES, υλοποιεί δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο θαλάσσιο και παράκτιο σύστημα.

Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες απειλές για την υγεία των ωκεανών. Σύμφωνα με μελέτες, η παράκτια ρύπανση αυξάνεται κατά 120% τους θερινούς μήνες και σε ποσοστό 80% αποτελείται από πλαστικά.

Όσα μας είπε η ομάδα του project PARALIES , που με τη στήριξη της ΕΥΔΑΠ φροντίζει όλο το διάστημα την παραλία είναι πολύ σοβαρά για να μας αφήσουν αδιάφορους, όπως για παράδειγμα:

Όλες οι παραλίες είναι ρυπασμένες από μικροπλαστικά, με μέση συγκέντρωση 213 μικροπλαστικά / Kg άμμου
100.000 χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά, όπως δελφίνια, φάλαινες και φώκιες, σκοτώνονται από πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα κάθε χρόνο.

18.000 τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θάλασσας.

Τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες και στη συνέχεια καταναλώνονται από ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και στη συνέχεια «επιστρέφουν» στους ανθρώπους (οι οποίοι με τη σειρά τους τρώνε ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς).

6.000.000 τόνοι απορριμμάτων εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, ζυγίζοντας περίπου το ίδιο με 1.000.000 ελέφαντες.

300.000.000 τόνοι πλαστικών δημιουργούνται ετησίως, και αυτό ζυγίζει το ίδιο με ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό. Το 50% αυτών είναι μόνο για 1 χρήση.

1 πλαστικό μπουκάλι που αφήνεται στην παραλία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 450 χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Με την αναδοχή της ΕΥΔΑΠ στην παραλία Μαρίκες, πραγματοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:

​​Αρχικός σχολαστικός καθαρισμός της παραλίας από εκπαιδευμένο προσωπικό για την υποδοχή των λουομένων της θερινής περιόδου.

​​Τοποθέτηση κάδων χωριστής συλλογής απορριμμάτων στην παραλία.

​​Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην παραλία.

Καθημερινός καθαρισμός της παραλίας από εκπαιδευμένο προσωπικό.​​

Ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των αποβλήτων που συλλέγονται ημερήσια από την παραλία.​

Προμήθεια ειδικών σταχτοδοχείων παραλίας στους λουόμενους.

Χωριστή συλλογή (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, σύμμεικτα) των αποβλήτων που παράγονται στην παραλία από τους λουόμενους.

Καταγραφή των ποσοτήτων των συλλεγόμενων διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων σε ημερήσια βάση​​.

Ανακύκλωση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων ρευμάτων αποβλήτων​​.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των λουόμενων​​

Συνεχής ενημέρωση του κοινού μέσω εκστρατείας επικοινωνίας.

Η ομάδα των εθελοντών της ΕΥΔΑΠ που συνέβαλε σε αυτή τη δράση προσφοράς, έφυγε με αίσθημα ικανοποίησης, για την όμορφη εμπειρία, τη γνώση που πήρε, αλλά και το ομαδικό πνεύμα που δημιουργήθηκε. Το ομαδικό πνεύμα που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ και ο πλανήτης και οι άνθρωποι.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.