Ραφήνα: Έπεσαν οι υπογραφές για το Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο!


Υπεγράφη σήμερα η σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και της εταιρείας ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για την υλοποίηση του Προτύπου Οικολογικού Πάρκου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Ραφήνα σε έκταση περίπου 3 στρεμμάτων (οδο Προυσσης), όπου ανάμεσα στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και το γήπεδο καλαθοσφαίρισης, που έκανε δωρεά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο .

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς, η εταιρεία διαχειρίζεται μια τεράστια χορηγία ύψους 1,3 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Αποστολη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Δήμος μεταβαίνει σε άλλη εποχή, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια θα μεταβεί στην συνεδρίαση για την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδιασμού στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει μέσα από το irafina.gr, το 1ο «Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος» θα αποτελέσει το πρότυπο για το πως πρέπει να αναπτύσσεται ο αστικός ιστός στη χώρα μας αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία περιοχών που θα είναι φιλικές, ασφαλείς αλλά και ευχάριστες για τους πολίτες.

Δείτε ακόμα:  Επικυρώθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου - Μπουρνούς: Συνεχίζουμε το μεγάλο έργο

Στη κατεύθυνση αυτή, συνοψίζεται ότι το 1ο «Οικολογικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος» θα αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

i. Χώρο εκτενούς πρασίνου – άλσους,

με τα δέντρα που θα πρέπει να υπάρχουν σε μια αστική περιοχή, τα οποία θα επιλεγούν και θα σχεδιαστούν για τη φύτευσή τους σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθόσον τα δέντρα που επιτρέπεται αλλά και πρέπει να υπάρχουν εντός αστικού ιστού θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (όπως π.χ. να μην είναι εύφλεκτα, να συμβάλλουν σε ένα καλό μικροκλίμα, να δημιουργούν σκίαση κ.α.)

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσα από τα 237 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική

ii. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

iii. Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλωσίμων υλικών, ενώ θα λειτουργεί σε συνεργασία με τη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

iv. Πολυχώρο Ανακύκλωσης,

που περιλαμβάνει Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές, ενώ θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποτελώντας τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών στον κόσμο.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Θετικός μαθητής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου - Ποιο τμήμα κλείνει

v. Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών,

όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.

vi. Συντριβάνι που θα «παίζει» με τη μουσική,

όπου το ιδανικό μικροκλίμα θα ενισχύεται με τη χρήση του υγρού στοιχείου, ενώ θα δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς αλλά και αναψυχής.

vii. Κλειστό γήπεδο Καλαθοσφαίρισης, όπου θα αθλούνται οι επισκέπτες του Πάρκου αλλά και τα νέα παιδιά όλης της περιοχής. Η σκέψη είναι το οποίο να «πάρει» το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ θα πραγματοποιούνται σεμινάρια καλαθοσφαίρισης από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.