Ραφήνα Πικέρμι: Ενημέρωση από τον Δήμο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων & τον κανονισμό Πυροπροστασίας – Ποιους αφορά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων και τον κανονισμό Πυροπροστασίας

Αναλυτικά:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ 20/2024 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΦΕΚ 2695/9.5.2024, ΤΕΥΧΟΣ Β’) ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΠΟΙΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΑΦΟΡΑ:

1)ΕΝΤΟΣ εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
2)ΕΝΤΟΣ Ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
3)Σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ από τα όρια των παραπάνω περιοχών.
4)Σε εκτός σχεδίου κτίσματα για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (και όχι σε εκτάσεις χωρίς κτίσμα σε εκτός σχεδίου περιοχές εκτός εάν εμπίπτουν στην κατηγορία 3).

ΠΟΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΦΟΡΑ: 1) Ιδιοκτήτες 2) Νομείς 3) Επικαρπωτές 4) Μισθωτές ή Υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών χώρων

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ: Οι διαμορφωμένοι συντηρημένοι κήποι, φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων πολυκατοικιών κ.α.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ: Μέχρι 30 Ιουνίου 2024 (για τα επόμενα έτη από 1η έως 30 Απριλίου)

ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ: Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα akatharista.gr, μέχρι 30 Ιουνίου 2024 (για τα επόμενα έτη μέχρι 30 Απρίλιου κάθε έτους)

ΤΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ

Στο Δήμο μας παρατηρήθηκαν φαινόμενα καθολικής εκχέρσωσης της αυτοφυούς βλάστησης με βαριά μηχανήματα έργου, συχνά χωρίς την απαιτούμενη ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ από την πολεοδομία, πράξη που επισύρει πρόστιμα. Ιδιαίτερα στην πυρόπληκτη περιοχή που προσπαθεί να ανακάμψει είναι πολλαπλά εγκληματικό, γιατί καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα, δημιουργεί διάβρωση του εδάφους και πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Δημιουργεί τόνους υπολειμμάτων καθαρισμού πολύ δύσκολα διαχειρίσιμους από τον Δήμο και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πρέπει οι ιδιόκτητες αυστηρώς να περιορίζονται στις παρακάτω εργασίες όπως περιγράφονται στο Άρθρο 2 της 20/2024 Π.Δ., ως προς τη «Διαδικασία καθαρισμού».

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

«α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.»

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1o. Απαγορεύεται η κοπή υγειών δέντρων. Εάν διαπιστωθεί από τον Δήμο ή αν γίνει καταγγελία από ιδιώτη για κοπή υγιών δέντρων, ο Δήμος θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία πιστοποίησης παράνομης υλοτομίας.

2o. Λόγω του τεράστιου – πολλαπλάσιου, σε σχέση με προηγούμενα έτη, όγκου των υπολειμμάτων καθαρισμού, οι υπόχρεοι ή οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό, θα πρέπει να μεταφέρουν τα κλαδέματα στον αδειοδοτημένο χώρο του Δήμου στη Ραφήνα στην οδό Αύρας δίπλα στον Κοιμητήριο χωρίς επιβάρυνση, αναφέροντας τον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου για εξακρίβωση της προέλευσης των κλαδεμάτων. Ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του θέματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.