Ραφήνα Πικέρμι: Τι απαντά ο Δήμος για το Οχυρό, το Κολυμβητήριο, τη ΜΕΒΑ & τα τηλε-υδρόμετρα

Απάντηση σε μέρος όσων ανέφερε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες ο πρώην Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς (Δείτε ΕΔΩ), δίνει με ανακοίνωση του ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ανακοίνωση της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου διευκρινίζονται τα εξής:

ΟΧΥΡΟ

Το «ΟΧΥΡΟ» είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, όπου υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει προκειμένου να έχουμε έναν ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό χώρο. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε επί δημαρχίας Κεχαγιόγλου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, υπολείπεται για την ολοκλήρωση του έργου η ανάδειξη του συνόλου των οχυρωματικών εγκαταστάσεων, η πυρασφάλεια και η περίφραξη του λόφου, η φύλαξή του και άλλα. Για την υλοποίησή τους απαιτείται η εκπόνηση μελετών (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ως παρακαταθήκη από την προηγούμενη δημοτική αρχή).

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Κατ΄ αρχάς, και κατά κοινή ομολογία (ακόμη και από την παράταξη του κ. Μπουρνούς, υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις μηχανικών), η κατασκευή του γιγάντιου μεταλλικού στεγάστρου, δεν συνάδει αρχιτεκτονικά με τον περιβάλλοντα χώρο και το δασικό του χαρακτήρα. Η μη υλοποίησή του δεν ακυρώνει μία υποδομή μαζικού αθλητισμού του Δήμου, διότι η εγκατάσταση είναι πλήρως  και συνεχώς λειτουργική.

Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ΠΔΕ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, αφορούσε χρηματοδότηση ποσού ύψους 322.400,00 €, από το συνολικό ποσό ύψους  1.466.634,55 € που απαιτείτο για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου με περαιτέρω δανεισμό (τόκοι), ύψους 1.144.234,55 € και κατ’ επέκταση των δημοτών, σε έργο μη αιχμής, δεν προκρίνεται από την παρούσα δημοτική αρχή, ιδίως όταν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις όπως σχολεία, έργα υποδομής κ.α.

Η αποζημίωση αναδόχου λόγω διάλυσης της σύμβασης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) του αρχικού συνολικού συμβατικού ποσού χωρίς αναθεώρηση, μειωμένου κατά το ένα τέταρτο (1/4), και εκτιμάται να ανέλθει στα 45.000,00 €.

ΜΕΒΑ

Μένοντας πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, και δεδομένου ότι μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στις προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους, από την χωροθέτηση της ΜΕΒΑ πλησίον τους, κρίνονται σημαντικές, η Κλασσική

Διαδρομή του Μαραθώνιου Δρόμου θα πρέπει να αναδειχθεί με έργα και δράσεις και όχι να υποβαθμιστεί, καθώς και το ότι δεν χαίρει κοινωνικής αποδοχής, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η μη αποδοχή εγκατάστασης Μ.Ε.Β.Α. Ραφήνας – Πικερμίου και όμορων δήμων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαχείρισης των βιοαποβλήτων είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια

ΤΗΛΕ-ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης στις 19-09-2022, ποσού 2.888.426,98 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, βάση της με αρ. 43/2022 μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Με την Απόφαση ένταξης (η οποία μας κοινοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 – αρ. πρωτ.                      20555/3-11-23) εγκρίθηκε  η υπαγωγή του Δ Ρ-Π για ποσό ύψους 428.065,00 προ ΦΠΑ και τέθηκαν τα κάτωθι Ορόσημα /Στόχοι Προθεσμίες

  • Κοινοποίηση ανάθεσης σύμβασης έργων 31/12/2023
  • Ολοκλήρωση του 50% της αξίας των εργασιών 31/12/2024
  • Ολοκλήρωση όλων των έργων 31/12/2025

Ως εκ τούτου και παρόλο που όλα θα έπρεπε να έχουν τελεστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κατόπιν συνεννόησης με την διαχειριστική Αρχή θα μπορούσαμε να έχουμε δημοπρατήσει έως την 9η Φεβρουαρίου 2024, είτε τροποποιώντας την μελέτη στο ύψος της χρηματοδότησης, είτε συμπληρώνοντας το υπολοιπόμενο ποσό με ίδιους πόρους, ήτοι δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση το έργο θα έπρεπε να είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου για να μπορεί να γίνει ανάληψη δαπάνης, πράγμα που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φροντίσει να μην κάνει. Κατά συνέπεια έπρεπε να περιμένουμε την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού (Μάρτιος 2024) οπότε και είχε εκπνεύσει η προθεσμία

Κατόπιν συνεννόησης με την Διαχειριστική Αρχή, λάβαμε διαβεβαίωση ότι θα επαναξιολογηθεί η πρότασή μας, στο σύνολό της, και θα επαναδιατεθούν τα αδιάθετα ποσά στους δικαιούχους.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.