Ραφήνα: Προσκύνημα στη Τριγλιανή Παναγία από την οικογένεια του μακαριστού ιερέα Δημητρίου Κατερλή!

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης , μέλη του μακαριστού και τριγλιανής καταγωγής ιερέας της Εκκλησίας της Αμερικής π. Δημητρίου Κατερλή , προσήλθαν ταπεινοί προσκυνητές στον ιερό ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα τιμώντας παράλληλα και την μνήμη τους πατρός τους.

Η πρεσβυτέρα Αντωνία , τα παιδιά του Φλώρα και Γεράσιμος Κουμάτος , και συγγενείς του μακαριστού πατρός ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι που αξιώθηκαν να προσκυνήσουν την εικόνα της τριγλιανής Παναγίας , για την “ιστορία” της οποίας είχαν ακούσει τόσα πολλά απο τον ιερέα πατέρα τους, ο οποίος ήταν ένας ιερέας – κόσμημα για την ομογένεια και πατέρας για όλους τους ομογενείς.

Ο π. Δημήτριος Κατερλής πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, υπηρέτησε με μοναδικό πάθος, πίστη και αφοσίωση για πάνω από 60 χρόνια τον Θεό και τους συνανθρώπους του στην εκκλησία της Αμερικής και άφησε πίσω του πολύ μεγάλο έργο σε όλη την περιοχή της Πενσιλβάνιας.

Ακολουθεί ένα βιογραφικό σημείωμα για τον μακαριστό ιερέα

(πηγή Εθνικός Κήρυξ)

Ο π. Δημήτριος γεννήθηκε στο Μανχάταν στις 13 Ιουλίου του 1931, το δεύτερο από τρία αδέλφια και είχε μία αδερφή την Ολυμπία και μία νεότερη, την Αθηνά. Ο πατέρας του, Σταύρος Δ. Κατερλής μετανάστευσε στην Αμερική το 1912 από την Τρίγλια της Προύσας.

Η μητέρα του, Μίνι Λα Τουρ, ήταν Αμερικανίδα 5ης γενιάς, γεννημένη στο Ουιχόκεν της Νέας Ιερσέης. Μεγάλωσε στην αγκαλιά της γιαγιάς του Ζωής Κατερλή, η οποία και του μετέδωσε την αγάπη για την πατρίδα των προγόνων του, την Μικρά Ασία.

Από μικρό παιδί, ο π. Κατερλής επιθυμούσε να ακολουθήσει το μονοπάτι της ιεροσύνης. Υπηρέτησε δίπλα στους Αρχιεπισκόπους Αθηναγόρα και Μιχαήλ και εμπνεύστηκε από την ταπεινοφροσύνη και την αγιότητα αυτών των μεγάλων Ιεραρχών.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Στίβενσον με τιμητική διάκριση στην ηλικία των 16 ετών και εισήλθε στη Σχολή Θεολογίας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, όπου υπηρέτησε ως υποδιάκονος στον Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ και ως Υποτακτικός στον Ηγούμενο της Σχολής, τον Επίσκοπο Ιεζεκιήλ. Στην Θεολογική Σχολή ξεκίνησε μια δια βίου φιλία με τον μελλοντικό Αρχιεπίσκοπο Βόρειας & Νότιας Αμερικής, τον Ιάκωβο, όταν αυτός ήταν ακόμη ιερέας ενορίας. Μετά την αποφοίτηση από την Θεολογική Σχολή, ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ τον έστειλε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές. Ελαβε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία από την General Theological Episcopal Seminary στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης και από το Θεολογική Σχολή Crozer στο Απλαντ της Πενσιλβάνιας.

Ο π. Δημήτριος Κατερλής χειροτονήθηκε διάκονος τον Αύγουστο του 1958 στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ του Λονγκ Αϊλαντ και χειροτονήθηκε ιερέας στις 15 Μαρτίου 1959 στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Φιλαδέλφεια από τον Επίσκοπο Γερμανό Πολυζωίδης. Ο π. Κατερλής ήταν ο πρώτος, γεννημένος στην Αμερική, ιερέας του Αγίου Γεωργίου.

Στη νέα του αποστολή ίδρυσε τα πρώτα προγράμματα «PTA» και άλλα προγράμματα για νέους. Το 1960, ο π. Κατερλής ξεκίνησε τις εκδόσεις «St. Photios» που ήταν βιβλία όπως: «Origins of Lenten», «Advent» και «Christmas services», τα οποία ο π. Κατερλής έγραφε στα αγγλικά για τους νέους και για όλους τους μη Ελληνόφωνους.

Επίσης ίδρυσε το G.O.A.L.S. (Ελληνική Ορθόδοξη Σειρά Εκμάθησης Ενηλίκων) που διδάσκει την Ορθοδοξία σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Ο π. Κατερλής ήταν πάντα εκεί για να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τη νεολαία. Υποστήριξε επίσης την εγκαθίδρυση των τριγύρω Ορθοδόξων εκκλησιών. Αν και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, τιμούσε τις ελληνικές του ρίζες. Ξεκίνησε την πρώτη παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Φιλαδέλφεια και ενέπνευσε άλλες εκκλησίες και ελληνικές κοινότητες να συμμετάσχουν στην πορεία προς το «Independence Hall». Αυτή η παράδοση ήταν η απαρχή της σημερινής παρέλασης για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Φιλαδέλφεια.

Τόσο ένθερμη ήταν η υποστήριξή του προς την Ελλάδα, ώστε η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Ο π. Κατερλής είναι ο μόνος Αμερικανός κληρικός που έχει τιμηθεί με αυτό το βραβείο.

Η αγάπη του για την ιστορία τον οδήγησε να ερευνήσει την προέλευση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, διαπιστώνοντας ότι σχεδιάστηκε από τον εξέχοντα αρχιτέκτονα John Haviland. Αφού υπέβαλε τα ευρήματά του στην Ιστορική Εταιρεία της Φιλαδέλφειας, καταχωρήθηκε ως ιστορική τοποθεσία #27 της Φιλαδέλφειας.

Ασχολήθηκε τόσο πολύ με την πόλη της Φιλαδέλφειας που δημιούργησε στενές σχέσεις με τους δημάρχους της Φιλαδέλφειας Αte, Rizzo, Rendell, και Street. Ηταν μέλος του «Interfaith Clergy» της Φιλαδέλφειας και εκπροσώπησε τους Ελληνες Ορθόδοξους πιστούς σε πολλά πολιτικά γεγονότα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γνώρισε και παντρεύτηκε την Αντωνία Ταμβάκη το 1958. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Μίνι και τη Φλώρα, και τους δύο του γαμπρούς, Νικόλαο και Γερασίμο. Εζησαν μαζί 61 ευτυχισμένα χρόνια γάμου και απέκτησαν τα εγγόνια Κωνσταντίνο και Τζένη Τριπολίτη (Constantine και Jenny Tripolitis), Χριστίνα και Τόνι Παξινό (Christina και Tony Paxinos), Ειρήνη και Ιωάννη Βασιλείου (Erene και John Vasiliou), Δήμητρα Κουμάτου (Demetra Koumatos), Δημήτριο Σταύρο Τριπολίτη (Demetrios Stavros Tripolitis), τα δισέγγονά του Νικόλαο και Aννα Τριπολίτη (Nicholas και Anna Tripolitis) Σταύρο και Αγγελική Παξινού (Stavros και Angelique Paxinos), Δημοσθένη Βασιλείου (Dimosthenes Vasiliou).

Ο π. Κατερλής είχε την τιμή να λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, Ευάγγελος, στον γάμο της εγγονής του, Ειρήνης και Ιωάννη Βασιλείου, αλλά και να βαφτίσει το δισέγγονό του, Δημοσθένη. Ο π. Κατερλής και ο Μητροπολίτης Ευάγγελος μοιράστηκαν την αγάπη για τον Ελληνισμό και το Πατριαρχείο.

Οδήγησε πολλές ομάδες για προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους και στις Επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψης στη Μικρά Ασία. Εχει στενή σχέση με τους πατριάρχες της Ιερουσαλήμ και της Κωνσταντινούπολης. Σημαντικό στοιχείο της ζωής του π. Κατερλή ήταν το ταξίδι του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Τρίγλια, όπου ο Πατριάρχης έψαλε ένα τρισάγιο στο νεκροταφείο όπου θάφτηκαν οι πρόγονοι του π. Κατερλή.

Το 2017 ο π. Κατερλής έλαβε επιστολή από τον επί χρόνια φίλο τους, τότε Μητροπολίτη Προύσης, Ελπιδοφόρο (σήμερα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής) διορίζοντας τον ως τον Πρωτοπρεσβύτερο του Ιερού Ναού της Παναγίας Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια από το 1922.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο π. Κατερλής παρακολούθησε τη λειτουργία στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Νέα Ιερσέη και ανυπομονούσε να δει την ολοκλήρωση των έργων για την ανακαίνιση του ναού.

pantovasilissa.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.