Ραφήνα: Στοπ στη ρύπανση από τα αποτσίγαρα – Καινοτόμο πρόγραμμα στις παραλίες (φωτό+βίντεο)


Με απόλυτη επιτυχία, αφού η «σκηνή του εγκλήματος» κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, στέφθηκε η πρωτότυπη εκδήλωση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή ρύπανσης παραλιών και θαλασσών, με τις καταστροφικές ουσίες που περιέχουν τα αποτσίγαρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος και ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, Vitalii Kochenko.
Ουσιαστικά πρόκειται για την έναρξη ακόμη μιας πρωτοποριακής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα υλοποιηθεί για τον επόμενο χρόνο στη Ραφήνα και πραγματοποιείται από τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου σε συνεργασία με την επιτροπή για το Βιώσιμο Περιβάλλον την εταιρεία Aegean Rebreath και την υποστήριξη της British American Tobacco.

Αφορά ένα καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η πρωτότυπη εγκατάσταση στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, κέρδισε τους πολίτες οι οποίοι μετά την πρώτη «επαφή» στη συνέχεια ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πρόγραμμα. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί από το δημιουργικό πρακτορείο Question Mark Communication και αρχικά τοποθετήθηκε στον Δήμο Σορρέντο της Ιταλίας.

Μια πραγματική «σκηνή εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα – ψάρια, χελώνες, πουλιά και αστερίες – έχει τοποθετηθεί το αντίγραφο μιας γιγάντιας γόπας τσιγάρου, ως συμβολικό όπλο.

Πρόκειται για μια «σκηνή» που δείχνει με γλαφυρό τρόπο την έκταση ενός κοινού προβλήματος, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση, η οποία προκαλείται από την απροσεξία του καθενός, όπως είναι η ρίψη ενός αποτσίγαρου στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Δείτε ακόμα:  Δ. Μαραθώνα: Απολογισμός επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Νέα Μάκρη

Η εγκατάσταση υπενθυμίζει τη σημασία της μη διάπραξης του «εγκλήματος» ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για ζητήματα μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τα αποτσίγαρα καθώς αποσυντίθενται, απελευθερώνουν ρύπους, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως νικοτίνη, αρσενικό και μόλυβδο.

Οι βασικές δράσεις του προγράμματος αφορούν:

• Την πραγματοποίηση εκτεταμένης έρευνας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ποσότητες αποτσίγαρων που απαντώνται σε παραλίες της Ραφήνας, στη βάση της οποίας θα συνταχθεί ειδική αναφορά με προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.

• Την τοποθέτηση ειδικών κάδων στην Ραφήνα και σε επιλεγμένα σημεία για τη συλλογή και καταμέτρηση των ποσοτήτων αποτσίγαρων και την αποτροπή της απόρριψης τους στη θάλασσα.

• Την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της τοποθέτησης ειδικών πινακίδων ενημέρωσης.

• Την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (documentary & animation film) για την ενημέρωση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

• Τον συντονισμό δράσεων καθαρισμού ακτών από αποτσίγαρα και καταμέτρηση των συλλεχθέντων υλικών.
Το πρόγραμμα ενός έτους στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων, την αλλαγή καταναλωτικών πρακτικών για τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και την ανάδειξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων και ορθών πρακτικών.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις από το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου θα συνεχιστούν για την ευαισθητοποίηση πολιτών, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, με τελικό στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε: «Η ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος, μπορεί να φαίνεται αμελητέα κίνηση, αλλά στην πραγματικότητα έχει αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κάθε χρόνο καταλήγουν στο περιβάλλον 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα, καθώς περίπου το 65% των καπνιστών δεν απορρίπτουν τα αποτσίγαρά τους στους κάδους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλήγει στη θάλασσα και εν τέλει να γίνονται βλαβερή τροφή για τα πουλιά, τα ψάρια και τα θαλάσσια ζώα, καθώς η αποσύνθεσή τους διαρκεί περίπου 10 χρόνια. Στόχος είναι η μεγαλύτερη κατανόηση ότι η θαλάσσια ρύπανση ξεκινάει πρωτίστως από την ξηρά και πώς μπορεί η πρόληψη να συμβάλλει». 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, κ. Vitalii Kochenko, ανέφερε: «Η BAT Hellas, στο πλαίσιο των σημαντικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει στα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή της σε τέτοιου είδους προσπάθειες που ξεκινούν. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη για συνέχιση των συνεργειών των εθνικών και τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων, γιατί ο σκοπός της προστασίας του περιβάλλοντος είναι κοινός».  

H Aegean Rebreath ιδρύθηκε με βασικό στόχο να απαντήσει στην επείγουσα ανάγκη για απορρύπανση των βυθών και να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου. Αποτελείται από ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, επαγγελματίες δύτες, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες, και δημιουργεί ειδικούς σταθμούς συλλογής σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των προσπαθειών απορρύπανσης, αλλά και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας. Πρόκειται για μια πρόταση που αναδείχθηκε με ψηφοφορία στην πρώτη θέση μεταξύ 472 υποψήφιων έργων διεθνώς και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αποτελείται από δύο ιστορικές περιοχές με μακρά παράδοση που ξεκινάει από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικό ορόσημο του Δήμου συνιστά το Λιμάνι Ραφήνας, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων λιμανιών της Ελλάδας, ενώ είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Αττικής. Οι δραστηριότητες του Δήμου στηρίζονται σε μία σειρά από τομείς που αφορούν στη νεολαία, τη σωματική και πνευματική υγεία, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, την πολιστική κληρονομία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Η Επιτροπή Βιώσιμο Περιβάλλον Ραφήνας – Πικερμίου εστιάζει στην ενεργό συμμετοχή πολιτών με κοινό στόχο την ανάπτυξη και προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος

Η BAT Hellas είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υψηλές διακρίσεις σε θέματα απασχόλησης και έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες. Η εταιρεία ανήκει στην British American Tobacco plc, έναν διεθνή Όμιλο που λειτουργεί από το 1902, απασχολεί περισσότερους από 53.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 180 αγορές. Η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως περιφερειακό κέντρο και για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Μάλτα. Σκοπός του Ομίλου της ΒΑΤ είναι να δημιουργήσει ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow) στις περιοχές που δραστηριοπο