Ραφήνα: Το Σανατόριο “φάντασμα” στο Νταού Πεντέλης (βίντεο)


Στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού της Ραφήνας, «ορθώνεται» το παλαιό Σανατόριο του Νταού Πεντέλης.

Η άγνωστη ιστορία του φυματικού νοσοκομείου που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη γερμανική κατοχή. Το Σανατόριο αναγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, μίας ασθένειας που βρισκόταν σε έξαρση εκείνη την περίοδο, αλλά και στη θεραπεία των φυματικών.

Δείτε ακόμα:  Δύο, δωρεάν rapid tests σε Παλλήνη και Γέρακα

Η λειτουργία του συνεχίστηκε αδιάκοπα έως και το 1957. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ανέστειλε τη λειτουργία του ως κέντρο φυματικών και αφού ανακαινίστηκε, μετατράπηκε σε παιδοψυχιατρική κλινική. Οριστικά έκλεισε τα τελευταία χρόνια. Τ

ο φυματικό νοσοκομείο αποτελεί πλέον ένα αναξιοποίητο «κουφάρι» από μπετόν, με τα σημάδια του χρόνου και της φύσης να είναι κάτι παραπάνω από εμφανή στο ετοιμόρροπο κτήριο. Πέρα από την σημασία του ως κτήριο-μνημείο από την εποχή που η φυματίωση θέριζε τον ανθρώπινο πληθυσμό, η ιστορική του αξία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, από τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Διασταύρωση - Σοβαρές ζημιές και στα ΚΕΠ! (φωτό)

Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και ασθενείς που νοσηλεύονταν σ’ αυτό φαίνεται πως συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, και στο χώρο του (στα μαγειρεία του Σανατορίου) γίνονταν συνεδριάσεις της διοίκησης του απελευθερωτικού στρατού, ανάμεσα δε στους εκτελεσθέντες από τις κατοχικές δυνάμεις υπήρξαν και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πηγή βίντεο: n.p. production