Ρεκόρ επιστροφών φόρου σε 1,5 εκ φορολογούμενους – Ποιοι θα δουν έως και 1.000 ευρώ στο εκκαθαριστικό

Ρεκόρ επιστροφών φόρου μέσω του φετινού εκκαθαριστικού θα καταγραφεί με την φετινή υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι έχοντες δικαίωμα επιστροφής αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο πολίτες ενώ το ποσό που θα επιστραφεί εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Και αυτό το ρεκόρ οφείλεται στην πανδημία.

Μισθωτοί με μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους, έχουν εισπράξει λιγότερους από 14 μισθούς μέσα στο 2020 αλλά κάθε μήνα, οι περισσότεροι εργοδότες τους παρακρατούσαν φόρο σαν να εισέπρατταν κανονικά 14 μισθούς για όλο το χρόνο. Τώρα, θα προκύψουν αρνητικές διαφορές οι οποίες και θα επιστραφούν.

Μεγάλα ποσά μπορούν να διεκδικήσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι. Με κλειστές επιχειρήσεις, αναμένεται να αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις η μείωση των καθαρών κερδών. Όσο μεγαλύτερη η μείωση των κερδών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή του φόρου για μια επαγγελματική κατηγορία η οποία θα ευνοηθεί και από το γεγονός ότι φέτος ενεργοποιείται για πρώτη φορά, η νέα ευνοϊκή φορολογική κλίμακα με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος.

Επιστροφές φόρου άνω των 1.000 ευρώ σε μισθωτούς

Το δικαίωμα επιστροφής φόρου, ενδιαφέρει όλους τους μισθωτούς με ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν το όριο το αφορολογήτου (περίπου 9.000 ευρώ), καθώς στους υπόλοιπους δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Χαρακτηριστικά για το πώς θα λειτουργήσει φέτος η διαδικασία της εκκαθάρισης είναι τα ακόλουθα παραδείγματα, τα οποία αφορούν σε εργαζόμενο που δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος (π.χ ενοίκια κλπ).

Η ύπαρξη μιας δεύτερης πηγής εισοδήματος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή. Απλώς μπαίνουν και άλλες παράμετροι στην “εξίσωση” της εκκαθάρισης η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε χρεωστικό και σε πιστωτικό αποτέλεσμα ανάλογα με το ύψος και την πηγή προέλευσης του κάθε εισοδήματος.

· Μισθωτός με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, εισέπραξε μέσα στο 2020 τους 10 από τους 14 μισθούς που δικαιούται. (σ.σ μην ξεχνάμε ότι μέσα στο 2020 το κράτος μπήκε αρωγός και στην καταβολή του δώρου Πάσχα και στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής). Έχει δύο παιδιά. Οι υπόλοιποι 4 μισθοί δεν καταβλήθηκαν λόγω αναστολής και αντί για τους μισθούς ο εργαζόμενος εισέπραξε την αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία όμως είναι αφορολόγητη και δεν προστίθεται στα εισοδήματα. Στον συγκεκριμένο φορολογούμενο έχει γίνει παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1703 ευρώ. Ωστόσο, του έχει γίνει παρακράτηση φόρου 2743 ευρώ. Έτσι, ο μισθωτός θα πάρει πίσω 1039 ευρώ ως επιστροφή φόρου.

· Μισθωτός με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ εισέπραξε 8 μισθούς μέσα στο 2020 αντί για 14. Του έχει γίνει παρακράτηση 303 ευρώ. Επειδή με την είσπραξη των 8 μισθών έχει πέσει κάτω από το αφορολόγητο, δεν του αναλογεί να πληρώσει φόρο οπότε θα του επιστραφεί το συνολικό ποσό των 303 ευρώ.

· Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1.500 ευρώ βρέθηκε σε αναστολή για δύο μήνες. Του έχουν παρακρατηθεί όμως φόροι και εισφορές 1785 ευρώ ενώ του αναλογούν 1397 ευρώ. Θα πάρει πίσω 387 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι

Μεγάλες επιστροφές φόρου θα λάβουν και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει παρακράτηση φόρου το 20% των ακαθάριστων εσόδων τους. Εκεί μάλιστα, τα ποσά των επιστροφών, μπορεί να είναι πολύ μεγάλα.

Ελεύθερος επαγγελματίας είχε για το 2019 φορολογητέα κέρδη 30.000 ευρώ και πλήρωσε φόρο εισοδήματος 7.300 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 676 ευρώ. Του είχε γίνει παρακράτηση 6.000 ευρώ και απέδωσε στην εφορία τα 1.976 ευρώ.

Για το 2020, τα φορολογητέα εισοδήματά του έχουν πέσει στα 20.000 ευρώ. Ο φόρος που του αναλογεί λόγω της καινούργιας κλίμακας είναι τα 3.100 ευρώ ενώ εισφορά αλληλεγγύης δεν θα πληρώσει καθώς φέτος τα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα απαλλάσσονται. Επειδή στον επαγγελματία έχει γίνει παρακράτηση φόρου 4.000 ευρώ, το φετινό εκκαθαριστικό θα δείξει επιστροφή φόρου 900 ευρώ. Τεράστια η διαφορά: από χρεωστικό εκκαθαριστικό 1.976 ευρώ που ήταν πέρυσι, σε πιστωτικό εκκαθαριστικό 900 ευρώ φέτος.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.