Ρεύμα: Ανακοινώσεις τιμών για τον Σεπτέμβριο – Οι προβλέψεις

Αναλυτές και εμπλεκόμενοι στην αγορά παρακολουθούν στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα για να σταθμίσουν τη μελλοντική κατανάλωση και άρα τις τιμές.

Μπορεί οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό “κόμβο” TTF να κατέγραψαν μια σχετική πτώση την Παρασκευή, της τάξης του 1,13% κλείνοντας στα 36,41 ευρώ/MWh, ωστόσο σε μηνιαία βάση έχουν “τρέξει” με ποσοστό αύξησης της τάξης του 35%.

Το επίπεδο, μάλιστα, των τιμών είναι το υψηλότερο εδώ και μήνες, εν μέσω προσκομμάτων στις τροφοδοσίες ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, αν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σημαντικά πληρέστερες απ’ ό,τι συνήθως για τέτοια εποχή του χρόνου, ωστόσο φήμες, αναφορές ή και διαταραχές στην προσφορά και αυξήσεις της ζήτησης δημιουργούν μεταβλητότητα. Παράλληλα, αναλυτές και εμπλεκόμενοι στην αγορά παρακολουθούν στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα για να σταθμίσουν τη μελλοντική κατανάλωση και άρα τις τιμές.

Έτσι, απρόοπτα και κινήσεις που πιθανόν να εμποδίζουν την τροφοδοσία επηρεάζουν τους δείκτες, όπως π.χ. η πιθανότητα απεργιών των εργαζομένων σε ορισμένα εργοστάσια στην Αυστραλία που ενέτεινε τις ανησυχίες.

Η Γερμανία

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι το 2027, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με έκθεση που εγκρίθηκε την εβδομάδα που πέρασε, από το υπουργικό συμβούλιο. Οι προθεσμιακές τιμές στα τέλη Ιουνίου έδειχναν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στις αγορές χονδρικής στα περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας.

Το αποτύπωμα στο ρεύμα

Το “μίνι ράλι” αυτό των τιμών, η αβεβαιότητα, που καταγράφεται διεθνώς σε σχέση με την πορεία τους, εν όψει χειμώνα, αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία του καιρού που ανάλογα τροφοδοτεί τη ζήτηση, προβληματίζουν τους προμηθευτές ρεύματος, που την Κυριακή 20 Αυγούστου ανακοινώνουν τις τιμές για τον Σεπτέμβρη.

Ήδη, η αύξηση των τιμών αερίου που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να ωθήσει προς τα πάνω τις χονδρεμπορικές τιμές για τον Σεπτέμβριο, κάτι που, όπως τονίζεται, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, έστω κι αν ο “παράγων ΑΠΕ” λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως “φρένο” στην άνοδο, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί ο ρόλος του με ακρίβεια.

Με βάση, πάντως, εκτιμήσεις κάποιες εταιρείες αναμένεται να ανεβάζουν τις τιμές και κάποιες άλλες εμφανίζονται να διστάζουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις, καθώς προσπαθούν να κερδίζουν μερίδια, σε μια αγορά που αλλάζει έχοντας μπει σε μια τροχιά συγκέντρωσης. Υπενθυμίζεται, ότι αμετάβλητο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κράτησε το βασικό της τιμολόγιο (Γ1 Οικιακό) για τον Αύγουστο η ΔΕΗ. Σε σύνολο αγοράς, βέβαια, καταγράφηκαν τιμές ανά κιλοβατώρα ακόμη και κατά σχεδόν 50% φτηνότερες, όπως π.χ. της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που εδώ και μήνες έχει την πιο χαμηλή χρέωση, ή την Elpedison ή την ΗΡΩΝ, ή και την Protergia. Βέβαια και άλλοι “παίκτες” έχουν ανάλογη χρέωση με την ΔΕΗ.

Η χονδρική

Σε μηνιαία βάση, πάντως, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της ΡΑΑΕΥ η τιμή χονδρικής είναι λίγο πάνω από τα 93 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου δεν ευνόησαν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενισχύθηκαν οι εισαγωγές. Έτσι η συμμετοχή των ΑΠΕ τον Ιούνιο ήταν στο 33,58% και μειώθηκε στο 26,94% τον Ιούλιο. Αντιστρόφως οι εισαγωγές από 14,31% τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 17,77% τον Ιούλιο.

Υψηλή, επίσης, ήταν η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και διαμορφώθηκε σε 35,31% τον Ιούνιο και 37,27% τον Ιούλιο. Αντίθετα η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,58% τον Ιούνιο και στο 6,47% τον Ιούλιο. Για τον Αύγουστο πάντως η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι αυξημένη, λόγω των ανέμων, με παράλληλη μείωση σε κάποιες μέρες του ρόλου του φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Δευτέρα 14/8, οι ΑΠΕ κατείχαν το 46,15%, ακολούθησε το φυσικό αέριο με 22,71% και στη συνέχεια οι εισαγωγές με 12,44%, τα υδροηλεκτρικά με 7,74% και ο λιγνίτης με 5,95%. Πάντως το περασμένο Σαββατοκύριακο οι τιμές λόγω μειωμένης ζήτησης, αλλά και απόλυτης κυριαρχίας των ΑΠΕ, διολίσθησαν σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους για φέτος.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 13 Αυγούστου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε στα 53,30 ευρώ/MWh ενώ για 5 περίπου ώρες στο διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 περίπου το μεσημέρι η χαμηλότερη τιμή ήταν μηδενική και η υψηλότερη στα 120 ευρώ/MWh.

news247.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.