Σάκης Αρναούτογλου: Νέα στοιχεία για τον καύσωνα – Αυτές θα είναι οι πιο ζεστές μέρες

Νέα στοιχεία για τον ιστορικό και επικίνδυνο – σύμφωνα με την ΕΜΥ – καύσωνα δίνει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει νέα για τον καύσωνα τις επόμενες μέρες. Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ανέβασε στο facebook ο καύσωνας θα κρατήσει μέχρι και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει οριακά κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα και Τρίτη ο Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι θα είναι οι πιο ζεστές μέρες του καύσωνα.

Μάλιστα και ο Θοδωρής Κολυδάς της ΕΜΥ τόνισε ότι θα είναι επικίνδυνο φαινόμενο καθώς θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις φτάνουν μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο iEidiseis τόνισε ότι αυτός ο καύσωνας δεν έχει φτάσει ακόμη στο «πικ» και αυτό θα συμβεί τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Βροχερό σκηνικό με πτώση της θερμοκρασίας αύριο Δευτέρα

«Η πιο θερμή μέρα θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς» και αυτό θα λάβει χώρα σε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία, η Νότια Κρήτη ακόμη και σε κάποια νησιά των Δωδεκανήσων. Τις επόμενες μέρες πάντως και έως τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας θα έχουμε πολύ ζέστη, με την θερμοκρασία να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. «Δεν θα ξεπεράσει όμως τους 45 βαθμούς» κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

Στην ερώτηση αν θεωρεί ακραία την θέση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί η Δευτέρα αργία λόγω των ειδικών συνθηκών ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε: «Είμαι υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης. Φανταστείτε τον κόσμο να περιμένει σε μια στάση λεωφορείου ή να είναι μέσα σε ένα λεωφορείο με θερμοκρασίες περιβάλλοντος άνω των 45 βαθμών. Ξέρετε» συμπλήρωσε «δεν έχουν όλοι την άνεση της χρήσης του αυτοκινήτου μας και του κλιματιστικού που σου προσφέρει ιδανικές συνθήκες για να βρεθείς στο γραφείο σου».

Δείτε ακόμα:  Γκάγκα: Μην αργείτε να πάτε στον γιατρό όταν έχετε συμπτώματα κορονοϊού – Ποια είναι αυτά

Το ιστορικό αυτό κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα και κυρίως η μεγάλη του διάρκεια οφείλεται σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην κίνηση ενός αεροχειμάρρου, ο οποίος βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Ο αεροχείμαρρος αυτός είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 6.602 νέα κρούσματα - 86 νέοι θάνατοι και 630 οι διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με το meteo τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.

ieidiseis.gr