Σαρηγιάννης: Θα χρειαστούμε αρκετές επιπλέον ΜΕΘ ως τον Φεβρουάριο

Αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά τον χρόνο κορύφωσης του πανδημικού κύματος που οδηγεί η παραλλαγή Όμικρον, αλλά και προειδοποίηση για σημαντική αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ και των απωλειών από COVID-19 στην αρχή της πορείας αποκλιμάκωσης, εκπέμπουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις του μοντέλου του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρει στο iatronet.gr ο καθηγητής, αν οι βασικές παράμετροι παραμείνουν ως έχουν (υψηλός αριθμός εμβολιασμού, εμβολιασμός παιδιών, τήρηση μέτρων, αυξημένο testing), η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα συνεχιστεί για τις επόμενες μόνο δύο εβδομάδες, με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει ταχεία αποκλιμάκωση, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα –όσο κράτησε και η εκτόξευση- μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο διάστημα, ωστόσο, που θα διαρκεί η αποκλιμάκωση, θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της πιθανής ανεπάρκειας του υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης και καραντίνας, ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στο μοντέλο.

Η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου

Ο κ.Σαρηγιάννης προβλέπει:

Κορύφωση του εν εξελίξει κύματος στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (από περίπου 34.500 σήμερα).

Δείτε ακόμα:  Τζανάκης: Θα φτάσουν 30.000 τα κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση

Συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.

Σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα

Αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

«Το μοντέλο δείχνει μια αύξηση που δεν μπορείς να πεις ότι θα φέρει μια κατάσταση εκτός ελέγχου, αλλά είναι σημαντική. Ναι μεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά στο πρώτο διάστημα αυτής της αποκλιμάκωσης θα υπάρξει μια αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα υγείας, τόσο από την ίδια την Όμικρον, όσο και από την ‘ουρά’ της Δέλτα», ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας τον αστάθμητο παράγοντα την πιθανής έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω νόσησης. «Ομολογώ ότι αυτό δεν το έχουμε βάλει μέχρι τώρα δομικά στο μοντέλο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μοιραία μείωση στην ποιότητα της φροντίδας υγείας. Και έτσι οι συντελεστές που υπολογίζουν το αποτέλεσμα της βαριάς νόσησης ίσως αμφισβητηθούν».

Από την ανάλυση του καθηγητή δεν επιβεβαιώνεται η ανησυχία ορισμένων επιστημόνων για πιθανή ανάδυση της λιγότερο μεταδοτικής αλλά περισσότερο νοσογόνου παραλλαγής Δέλτα μετά την υποχώρηση της Όμικρον. «Η ανοσία από την Όμικρον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη Δέλτα και θα εμποδίσει την πιθανή ανάδυσή της. Επιπλέον, η τρίτη δόση καλύπτει κυρίως τη Δέλτα και με κυτταρική ανοσία φυσικά καλύπτει και την Όμικρον», εκτιμά.

Δείτε ακόμα:  Σύγχυση με την 4η δόση του εμβολίου: Τα στοιχεία και πώς φτάσαμε στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση

Στο 10% η επίπτωση των σχολείων – Τι θα γίνει στα Πανεπιστήμια

Ο κ.Σαρηγιάννης αποδίδει τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της διασποράς της Όμικρον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, στη μεγάλη υπευθυνότητα που επέδειξαν οι πολίτες στην περίοδο των γιορτών. «Εγώ βλέπω πως πολύς κόσμος ακύρωσε πράγματα για την Πρωτοχρονιά και όσοι δεν ακύρωσαν δεν είχαν την άνεση που είχαν πιο πριν. Θα έχουμε ταχεία αποκλιμάκωση αν αυτή η στάση συνεχιστεί, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε υψηλό αριθμό εμβολιασμών, αν εμβολιαστούν και τα παιδιά και αν συνεχίσουμε να έχουμε πολλά τεστ», υποστηρίζει.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως η πρόβλεψη έχει συνυπολογίσει την επίδραση της επανέναρξης των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία εκτιμάται σε αύξηση περίπου 10% της διασποράς. Μια μικρή επιφύλαξη διατηρεί αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, με δεδομένο ότι σε αυτά βρίσκεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις ηλικίες που οδηγούν το πανδημικό κύμα. «Εκεί εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε μια μεγαλύτερη ευελιξία, να μπορούμε να κάνουμε ένα υβριδικό μοντέλο με δια ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα. Νομικά όμως δεν μπορούμε, γιατί η κυβέρνηση έχει πει πως είναι νόμιμο μόνο το διά ζώσης», σημειώνει.

Δείτε ακόμα:  Φορολοταρία Μαΐου 2022: Έγινε η κλήρωση, δείτε εδώ αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Ένα είδος ευελιξίας έδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ με απόφαση της Παρασκευής, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του δίνει το αυτοδιοίκητο: παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου να επιλέξουν οι ίδιοι ποιες δύο εβδομάδες θα κάνουν μαθήματα από τις τρεις που μεσολαβούν μέχρι την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, η οποία μετατίθεται από τις 24 στις 31 Ιανουαρίου. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιλέξει να αρχίσει στις 17 του μηνός αντί στις 10, κάποιος άλλος να αρχίσει στις 10 και να τελειώσει στις 24, ενώ ένας τρίτος θα μπορούσε να αφήσει κενή την ενδιάμεση εβδομάδα, η οποία αναμένεται να είναι αυτή της κορύφωσης των κρουσμάτων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των φοιτητών που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στο πανεπιστημιακό campus.

euro2day.gr