Σας ενδιαφέρει: Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου για τον μήνα Δεκέμβριο

Για έναν ακόμα μήνα επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40%, που αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για τουλάχιστον 14 μέρες, ενώ δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για τον μήνα Δεκέμβριο δικαιούνται:

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις με βάση τον διευρυμένο ΚΑΔ Απριλίου.
Εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για το μίσθωμα που καταβάλλουν για την α’ κατοικία τους ή για το ενοίκιο του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους τους. Το μέτρο ισχύει για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.
Για παράδειγμα, πληττόμενη επιχείρηση που καταβάλλει κάθε μήνα ενοίκιο 1.000 ευρώ, θα πληρώσει τα 600 ευρώ. Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης θα λάβει το ποσό των 200 ευρώ, το 50% δηλαδή των 400 ευρώ που δεν εισέπραξε.

Δείτε ακόμα:  Έφιππη διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας από εργαζόμενους του Ιπποδρόμου (βίντεο)

Εργαζόμενος πληττόμενης επιχείρησης που έχει ανασταλεί η σύμβασή του καταβάλλει κάθε μήνα 500 ευρώ για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και επιπλέον 200 ευρώ για το σπίτι του παιδιού του που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Για τον Δεκέμβριο θα καταβάλει 300 ευρώ για την κατοικία του και 120 ευρώ για την κατοικία του παιδιού του.

Επισημαίνεται πως οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα και αυτόν τον μήνα, το 50% της ζημίας τους θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ως κρατική αποζημίωση, ποσό το οποίο θεωρείται αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη - Έντονες βροχές τις επόμενες ώρες!

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή δηλώσεων Covid στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενταχθεί για πρώτη φορά στο μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, θα πρέπει -μέσω της ίδιας εφαρμογής- να δηλώσει και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα γίνει η κατάθεση της αποζημίωσης.