Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές μετά το Πάσχα – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Στον “οδικό χάρτη” απελευθέρωσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την περασμένη Τετάρτη συμπεριλαμβάνονται και τα σχολεία.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test, τα οποία καταργούνται και πλέον έλεγχος θα γίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μείωσης των τεστ που θα ακολουθηθεί και στους ενήλικες και έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μαθητές αλλά και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν την εφετινή σχολική χρονιά δύο self tests εβδομαδιαίως, ενώ από τις αρχές Απριλίου διενεργούν ένα την εβδομάδα. Σύμφωνα με την αποτίμηση της έως σήμερα σχολικής χρονιάς που έκαναν οι ειδικοί στη Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, η διασπορά στα παιδιά ήταν έντονη το χειμώνα φτάνοντας το Φεβρουάριο να αντιπροσωπεύουν το 33% του συνόλου των κρουσμάτων, περισσότερα από ένα στα τρία κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά. Γρήγορα, όμως, έπεσε η επίπτωση της λοίμωξης στο μαθητικό πληθυσμό, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 20% του συνόλου των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ετσι, μετά το Πάσχα θα ισχύουν τα εξής σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων:

Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.

Οταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων θα μένουν ανοιχτά συνεχώς, πρακτική που ενθαρρύνεται από τον καλό καιρό.

Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών (πυρετός, συνάχι, κακοδιαθεσία) το πρωί πριν πάνε σχολείο.

Στις περιπτώσεις εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid.

Στην περίπτωση δηλαδή που ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο self tests στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Tα τεστ θα χορηγούνται δωρεάν.

Το κάθε παιδί που έχει κολλήσει τον ιό θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Οσον αφορά ειδικά στη χρήση της μάσκας, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το πλαίσιο υποχρεωτικής χρήσης της σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου. Είναι κάτι στο οποίο θα καταλήξουν ειδικοί και κυβέρνηση μέσα στον Μάιο, ωστόσο ήδη η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου έχει ξεκαθαρίσει ότι η χρήση της μάσκας θα συνεχιστεί μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Παράλληλα με την άμεση άρση των μέτρων που θα αποτελέσει ένα “κρας τεστ” για την πανδημία και την αύξηση ή όχι της διασποράς, επιχειρείται η προετοιμασία για το φθινόπωρο. Οπως επεσήμανε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, “ήδη προχωράμε να δούμε τι επιπλέον συμπληρωματικά μέσα μπορούμε να έχουμε π.χ. στα σχολεία ή σε άλλους χώρους που έχουμε υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού κατά τους χειμερινούς μήνες για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι”. Πρόσθεσε ότι “εφόδιο” σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι υπάρχουν μακροχρόνια κάποιες στρατηγικές οι οποίες αποδίδουν, όπως για παράδειγμα ο καλός αερισμός των χώρων.

Ετσι, η ενίσχυση των συστημάτων καθαρισμού του αέρα μέσα στα σχολεία αλλά και άλλους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ των παρεμβάσεων της επόμενης ημέρας που εξετάζονται από κυβέρνηση και επιστήμονες.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.