Σεισμός 5,2 Ρίχτερ: Το τόξο των 6 δονήσεων που ταρακούνησε και την Ραφήνα – Δεν σταματά να τρέμει το έδαφος – Οι πρώτες εικόνες

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Εύβοιας ο σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος εκδηλώθηκε στις 9:26 το πρωί της Παρασκευής (3/11), όπως και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν. Να σημειώσουμε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε Ραφήνα, Πικέρμι και ολόκληρη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χλμ.

Τον σεισμό των 5,2 R ακολούθησαν άλλοι τρεις μετασεισμοί μικρότερης, βέβαια, έντασης.

Ο πρώτος μετασεισμός καταγράφηκε μόλις 7 λεπτά μετά τον κύριο (9:33 π.μ) και ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο μετασεισμός αυτός είχε επίκεντρο 11 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Λιμνιώνα, ενώ το εστιακό του βάθος καταγράφεται στα 5 χλμ.

17 λεπτά αργότερα από τον σεισμό των 5,2 R, στις 9:43 π.μ, ακολούθησε ακόμη μία μετασεισμική δόνηση μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η εν λόγω δόνηση είχε επίκεντρο 10 χλμ. βορειοδυτικά του Λιμινιώνα, ενώ το εστιακό βάθος της επίσης εντοπίζεται στα 5 χλμ.

Μάλιστα, 25 λεπτά πιο μετά από τη δόνηση των 5,2 R, στις 9:51 π.μ, εκδηλώθηκε και τρίτος μετασεισμός μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο εν λόγω μετασεισμός είχε επίκεντρο 3 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά του Προκοπίου, ενώ και αυτός εμφάνισε το ίδιο εστιακό βάθος με τους προηγούμενους, δηλαδή στα 5 χλμ.

Λιγότερο από μία ώρα πιο μετά και συγκεκριμένα στις 10:13 π.μ, καταγράφηκε και τέταρτος μετασεισμός και ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η τέταρτη μετασεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 10 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίζεται επίσης στα 5 χλμ

Και «προειδοποιητικός» σεισμός;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόλις 2 λεπτά πριν τον σεισμό των 5,2 R, δηλαδή στις 9:24 π.μ, εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή μία σεισμική δόνηση με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά και μοναδική διαφορά το μικρό της μέγεθος.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός αυτός ήταν μεγέθους 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 11 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Λιμνιώνα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν και αυτό στα 5 χλμ.

Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται στη βασική φωτογραφία του θέματος, οι 5 σεισμικές δονήσεις σχηματίζουν ένα τόξο στην Εύβοια με διεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική.

Πάντως, όλες οι σημερινές σεισμικές δονήσεις ήταν επιφανειακές.

Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρών σεισμών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σκανός, επεσήμανε ότι έχουν σημειωθεί κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Στην περιοχή επικρατεί μεγάλη αναστάτωση με τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους ενώ οι μαθητές στα σχολεία έχουν βγει από τις αίθουσες και έχουν συγκεντρωθεί στα προαύλια.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, η πρώτη εικόνα είναι ότι υπάρχουν μικροζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων καθώς και κατολισθήσεις σε κάποιους δρόμους. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, οι μαθητές είναι ασφαλείς και θα απομακρυνθούν από τα σχολεία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του evima.gr από το Μαντούδι Ευβοίας, με τους μαθητές να είναι στο προαύλιο και αντικείμενα να έχουν πέσει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας σημείωσε πως «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

“Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημίες” πρόσθεσε μιλώντας στο evima.gr

Σύμφωνα με ανάρτηση του Μάνου Τσαλιαγκού της Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας Πικεμίου, κλειστός είναι ο δρόμος από Πήλι προς Βλαχία λόγο κατολίσθησης.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr, evima.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.