Σεισμός: Οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που προβληματίζουν – Ανησυχία για το τρίγωνο Εύβοιας – Θήβας – Αττικής

Με ανησυχητική πυκνότητα συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στα νότια της Εύβοιας, κοντά στα Νέα Στύρα, με νέες δονήσεις να καταγράφονται πλέον σε ημερήσια βάση, την ώρα που οι ειδικοί βάζουν στο κάδρο της επιστημονικής επαγρύπνησης και άλλες περιοχές, σχηματίζοντας ένα «κόκκινο» τρίγωνο μεταξύ Θήβας, Εύβοιας και Αττικής.

Όπως τονίζεται βέβαια, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι τρεις αυτές σεισμικά ενεργές περιοχές και η δραστηριότητα που καταγράφεται δεν είναι αλληλένδετες. Παρ’ όλα αυτά οι σεισμολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και οι πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Με αφορμή τη νέα δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια που έγινε ιδιαίτερα αισθητή το απόγευμα της Τετάρτης και στην Αττική (αλλά και πολλούς μικρότερους σεισμούς έως και σήμερα), οι ειδικοί κάνουν λόγο για έξαρση του φαινομένου, το οποίο ακολουθεί τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 29 Νοεμβρίου.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «έξαρση στην έξαρση στη Νότια Εύβοια», ενώ ο συνάδελφός του καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος υπογραμμίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια επιμένει και στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε,

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας παραδέχεται ότι η σεισμική δραστηριότητα απασχολεί έντονα τους επιστήμονες, ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, καθηγητής Σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου χαρακτηρίζει στα «ΝΕΑ» λογική «την ψυχολογική ταραχή» που έχει προκληθεί από την εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια, «η οποία εκφράζεται με μεγάλα μεγέθη».

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.