Σεισμός στην Τουρκία: Εχουν συλλάβει πάνω από 100 εργολάβους για τα κτήρια που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα

Με την οργή εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του να ενισχύεται στην Τουρκία, οι Αρχές ξεκίνησαν να συλλαμβάνουν εργολάβους και στελέχη του κατασκευαστικού τομέα σε όλη τη χώρα, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις χιλιάδες καταρρεύσεις κτιρίων, με τον αριθμό των νεκρών από τον φονικό σεισμό να έχει ξεπεράσει ήδη τις 21 χιλιάδες.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το Σάββατο, καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε τους αξιωματούχους στις επαρχίες αυτές να δημιουργήσουν “Μονάδες Διερεύνησης Εγκλημάτων Σεισμού”. Τους έδωσε επίσης εντολή να ορίσουν εισαγγελείς για να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των “κατασκευαστών και των υπευθύνων” για την κατάρρευση των κτιρίων που δεν πληρούσαν τους υφιστάμενους κώδικες, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά από μια παρόμοια καταστροφή το 1999.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι συλλήψεις ήταν τα πρώτα βήματα του τουρκικού κράτους προς τον εντοπισμό και την τιμωρία των ανθρώπων που μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο των συμπολιτών τους στον σεισμό. Σε ολόκληρη τη σεισμική ζώνη, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τους διεφθαρμένους, όπως είπαν, κατασκευαστές που έκαναν περικοπές για να παχύνουν τα κέρδη τους και για τη χορήγηση “αμνηστίας” από την κυβέρνηση σε κατασκευαστές που ανέγειραν συγκροτήματα διαμερισμάτων που δεν πληρούσαν τους νέους κώδικες.

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: “Το μπετόν ήταν σαν άμμος”

Στη συνοικία Saraykint της Antakya, οι κάτοικοι επεσήμαναν την κακοτεχνία σε ένα νεόκτιστο πολυτελές κτίριο 14 ορόφων, με περίπου 90 διαμερίσματα, το οποίο κατέρρευσε μόνο του.

“Το σκυρόδεμα είναι σαν άμμος”, είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, στεκόμενος κοντά στο κτίριο καθώς παρακολουθούσε τους διασώστες να εργάζονται. “Χτίστηκε πολύ γρήγορα”.

Μεταξύ των συλληφθέντων το Σάββατο ήταν ο Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, ο κατασκευαστής του συγκροτήματος που κατέρρευσε στην πολύπαθη πόλη Γκαζιαντέπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβίαση του νόμου περί δημοσίων κατασκευών, όπως μετέδωσε ένα τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εισαγγελία του Γκαζιαντέπ δήλωσε ότι εξέδωσε το ένταλμα κράτησης μετά την επιθεώρηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τα ερείπια του συγκροτήματος που είχε κατασκευάσει.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, ο κατασκευαστής ενός 12ώροφου κτιρίου στην επαρχία Χατάι με 250 διαμερίσματα που καταστράφηκε ολοσχερώς, συνελήφθη την Παρασκευή σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μαυροβούνιο. Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο.

Δύο οικοδόμοι ενός καταρρεύσαντος 14ώροφου κτιρίου στα Άδανα, οι οποίοι φέρονται να εγκατέλειψαν την Τουρκία αμέσως μετά τον σεισμό, συνελήφθησαν στη Βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με την ελεγχόμενη από την Τουρκία διοίκηση της Βόρειας Κύπρου.

Ερντογάν: Ο σεισμός αυτός ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος και πιο καταστροφικός από του 1999

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο σεισμός αυτός ήταν “τρεις φορές μεγαλύτερος και πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, τη μεγαλύτερη καταστροφή στην πρόσφατη μνήμη της χώρας μας”. Αν και αναγνώρισε ότι η επίσημη αντίδραση ήταν αργή, είπε ότι η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για έναν σεισμό αυτού του μεγέθους.

Αν και η Τουρκία έχει οικοδομικούς κώδικες που τέθηκαν σε ισχύ μετά τον σεισμό του 1999, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι συχνά δεν εφαρμόζονται επειδή οι εργολάβοι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα όταν κάνουν περικοπές: αναμειγνύουν το σκυρόδεμα και χρησιμοποιούν φθηνότερες μεταλλικές ράβδους για να πλαισιώσουν τους πυλώνες, μεταξύ άλλων.

Ο Mesut Koparal, ένας έμπορος αυτοκινήτων, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στον σεισμό, ήταν έξαλλος με το κράτος που δεν έκανε περισσότερα για να διασφαλίσει ότι τα κτίρια ήταν καλά κατασκευασμένα.

“Το κράτος είναι υπεύθυνο”, δήλωσε. “Αν έχεις ένα μικρό ποσό χρέους, το κράτος σε κυνηγάει και σε βρίσκει, αλλά δεν ελέγχει τα κτίρια”.

“Δεν είμαι μηχανικός, δεν είμαι εργολάβος”, πρόσθεσε. “Πώς θα μπορούσα να ξέρω;”

Ο γείτονάς του, ο Mehmet Celik, 38 ετών, δάσκαλος μέσης εκπαίδευσης, δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι λεγόμενες αμνηστίες για κτίρια που δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον κώδικα, τις οποίες εκδίδει κατά καιρούς η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει ουσιαστικά τέτοια κτίρια. Είναι καλή πολιτική, γιατί κανείς δεν θέλει να κατεδαφιστεί ένα κτίριο ή ένα διαμέρισμα για το οποίο είχε πληρώσει, είπε. Αλλά τότε το κτίριο είναι ευάλωτο όταν χτυπήσει ένας σεισμός.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.