Σεισμός στην Τουρκία: Σε σπαστά ελληνικά η 20χρονη Αϊρίν ευχαρίστησε τους διασώστες της ΕΜΑΚ – Φόβοι για 184.000 «θαμμένους» κάτω από τα ερείπια

Μετά από επιχείρηση σχεδόν 10 ωρών η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει την Αϊρίν, μια 20χρονη κοπέλα που βρισκόταν για τρία σχεδόν 24ωρα κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αμέσως μετά την διάσωσή της, η Αϊρίν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους άνδρες της ελληνικής αποστολής.

«Αφού της έδωσαν νερό και φαγητό, η κοπέλα με τρεμάμενη φωνή μου είπε σε σπαστά ελληνικά ευχαριστώ. Αυτή είναι η ελληνική αποστολή. Ρίχνουμε γέφυρες φιλίας και ενωνόμαστε με τους Τούρκους που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε ο Γιάννης Αρτοποιός στο ΣΚΑΪ.

Ο Γιάννης Αρτοποιός περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ.

«Είχαμε το στίγμα πήγαμε εκεί από τις 10 το πρωί. Φτάσαμε σχεδόν 9,5 ώρες διάσωσης. Καταφέραμε και φτάσαμε στο σημείο. Μία πολύ κοπιώδης προσπάθεια. Ακούσανε μία φωνή στο βάθος 10 -15 μέτρα, όπως μου είπαν οι συνάδελφοι.

»Και φτάσανε εκεί μετά από αρκετές ώρες και αυτό που αντίκρισαν ήταν μία μητέρα η οποία με την έναρξη του σεισμού, αγκάλιασε το μωρό της και πέσαν μαζί κατά την ώρα της κατάρρευσης του κτιρίου.

»Η μητέρα έπεσε πάνω από το μωρό και όλα τα δομικά υλικά με την μητέρα το μωρό της και την Αϊρίν βρέθηκαν στο ίδιο σημείο. Όλα τα δομικά υλικά και οι άνθρωποι γίνονται ένα. Αυτή είναι η δυναμική του σεισμού»

»Βγάλαμε το μωρό δυστυχώς νεκρό. Ένα μικρό αγγελούδι, στη συνέχεια φτάσαμε στην Αϊρίν και στο τέλος φτάσαμε με τα χέρια μετά από 9,5 ώρες. Ο εχθρός είναι ο χρόνος σε τέτοιες περιπτώσεις. Παλεύοντας με τα χέρια για να μην δημιουργήσουμε καταρρεύσεις στο κτίριο, φτάσαμε στην Αϊρίν. Της δώσαμε ψυχολογική στήριξη, λίγο νερό και εκείνη μας ευχαρίστησε.»

Σημειώνεται δε, πως από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Τουρκία η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε άτομα. Έναν 50χρονο άνδρα, δύο κορίτσια 9 και 7 ετών, ένα 17 ετών και την 20χρονη Αϊρίν.

Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για 184.000 «θαμμένους» κάτω από τα ερείπια

Στην τρομακτική εκτίμηση ότι 184.000 άνθρωποι είναι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν μετά τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ προχώρησε ο Τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν.

«Φοβάμαι», αναφέρει ο Τούρκος σεισμολόγος και επισημαίνει στο Twitter ότι «περίπου 6.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τούρκος σεισμολόγος αναφέρει ακόμη ότι μόλις ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους διασώζεται. Τονίζει, πάντως, ότι ευελπιστεί οι εκτιμήσεις του να είναι λάθος και να σωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.

Πάντως, αφήνει αιχμές για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τονίζοντας: «Γνωρίζουμε τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ταυτότητες των ανθρώπων κάτω από κάθε κτιριακή δομή. Τότε ας μας εξηγήσουν πόσοι είναι πραγματικά; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επιζώντες;».

«Εάν είχαν συμμορφωθεί με τον κανονισμό»

Δηλώνει, άλλωστε, ότι σπάνια μεν ο κόσμος βλέπει μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή, αλλά από την άλλη έχουμε στην πραγματικότητα «έναν καλό κανονισμό αντισεισμικής προστασίας».

«Εάν είχαν συμμορφωθεί μ’ αυτόν τον κανονισμό, θα είχαν κατασκευάσει κτίρια που δεν θα κατέρρεαν. Το χειρότερο είναι ότι κατέρρευσαν και οι νεόδμητες οικοδομές» επισημαίνει σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Εμείς οι γεωφυσικοί μηχανικοί γνωρίζουμε πού και σε ποια χρονικά διαστήματα και περίπου τι μεγέθους σεισμοί θα συμβούν στην Τουρκία. Το 2001 έγραψα ένα βιβλίο, στο οποίο ανέφερα 33 σημεία όπου αναμένεται σεισμός. »Αυτά περιλαμβάνουν το Van, την Isparta, τη Sisam (σ.σ.: Σάμος), το Midilli και το Kahramanmaraş (σ.σ.: όπου έγινε ο καταστροφικός σεισμός), τα Adana και το Ceyhan» τονίζει ο Δρ Ερτζάν. Φυσικά αυτά τα στοιχεία τα στέλνουμε και στους πολιτικούς», προσθέτει.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.