Self test: Πώς πληρώνεται ο εργαζόμενος που βγαίνει θετικός

Υποχρεωτικά θα είναι από τη Δευτέρα 19 Απριλίου τα τεστ κορωνοϊού (self test) για τους εργαζομένους σε μια σειρά από επιχειρήσεις και δραστηριότητες, και για όσους δεν τα κάνουν ή δηλώσουν ψευδώς ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε θα μένουν απλήρωτοι ενώ οι εργοδότες θα έχουν πρόστιμο 300 ευρώ, 500 ευρώ ή 1.500 ευρώ, αν εντοπιστούν να απασχολούν εργαζόμενο με θετικό τεστ κορωνοϊού.

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά σε:

– Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών.

-Εστίαση.

-Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.).

-Υπηρεσίες καθαρισμού.

-Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού προβλέπονται σε απόφαση των υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Τα self test θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα η διαδικασία θα είναι πιο ελαστική καθώς η διάθεση των self tests θα αρχίσει από Δευτέρα-19 Απριλίου και θα μπορούν να δηλωθούν στην ειδική πλατφόρμα έως τις 25 Απριλίου. Ο εργαζόμενος εφόσον έχει κάνει το πρώτο τεστ αυτοδιάγνωσης και έχει βγει αρνητικό πέρα από τη δήλωση του στο selftesting.gov.gr δεν χρειάζεται να προσκομίσει κάποια βεβαίωση. Ο εργοδότης θα μπορεί να ενημερωθεί για το ποιοι εργαζόμενοι έχουν κάνει self test και το αποτέλεσμα του από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Oι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν με το ΑΜΚΑ τους από το φαρμακείο ένα τεστ την εβδομάδα. Από το υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ εβδομαδιαίως θα στέλνονται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που θα δικαιούνται να κάνουν τεστ. Θα ξεκλειδώνουν με αυτό τον τρόπο τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων. Η αποστολή των στοιχείων θα γίνεται με αυτό τον τρόπο καθώς η «δεξαμενή» των εργαζομένων αλλάζει συνεχώς αφού υπάρχουν προσλήψεις-απολύσεις και αλλαγές στο καθεστώς που εργάζεται ο κάθε εργαζόμενος.

Παρόλα αυτά η δωρεάν διανομή θα αφορά μόνο όσους εργάζονται με φυσική παρουσία στους κλάδους που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και σε συγκεκριμένες θέσεις στο Δημόσιο. Δεν θα μπορούν να προμηθευτούν self test όσοι ναι μεν εργάζονται σε αυτούς τους κλάδους στον ιδιωτικό τομέα αλλά βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία. Δωρεάν τεστ δεν θα μπορούν να προμηθευτούν και φυσικά όσοι δεν έχουν δηλωθεί από τον εργοδότη τους στο ΠΣ Εργάνη.

Τι κάνει ο εργαζόμενος εάν το test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου που μπορεί να γίνει είτε δωρεάν σε δημόσια δομή ή σε ιδιωτική με έξοδα του εργαζόμενου, είναι θετικό, τότε εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Ο μισθωτός στην περίπτωση νόσησης από COVID-19, προκειμένου ο ασφαλιστικός οργανισμός να τον επιδοτήσει για την αναρρωτική άδεια, είναι αναγκαία η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, που θα περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του παθόντος, τις ημερομηνίες των μοριακών / rapid tests-self tests, τη νόσο και τη συμπτωματολογία, τη σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό και την ένδειξη για χορήγηση αναρρωτικής άδειας με σαφές ημερολογιακό διάστημα.

Στη περίπτωση του ιδιωτικού τομέα για την κατάθεση της άδειας στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ

Τι γίνεται εάν μπει σε καραντίνα εργαζόμενος γιατί συνάδελφος του βρέθηκε θετικός

Ο εργαζόμενος ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά ή 14 ημερών υποχρεούται να παρέχει την εργασία του μέσω της τηλεργασίας. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ΄ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών του.

Τώρα στην περίπτωση που η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, στους περισσότερους κλάδους άλλωστε όπου θα γίνονται και τα self-test ,o εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο , πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση των μισών ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ΄ οίκον. Εάν για παράδειγμα ο εργαζόμενος απουσιάσει 14 ημέρες θα πρέπει όταν επιστρέψει στην εργασία του θα πρέπει να αναπληρώσει 56 ώρες εργασίας μέσω της υπερωρίας της μίας ώρας.

Ο χρόνος αναπλήρωσης δεν υπολογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος οπότε δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.