Σήμερα γιορτάζει ο Άγ. Νικόλαος – Η μεγάλη γιορτή των ναυτικών, της θάλασσας & το εκκλησάκι έμβλημα της Ραφήνας

Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας η σημερινή ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών αλλά και πολιούχου δεκάδων πόλεων στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το irafina.gr εύχεται σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα Χρόνια Πολλά. Χρόνια Πολλά  στους Νίκους και τις Νικολέτες,  σε όλους τους ναυτικούς, σε όλους όσους αγαπούν τη θάλασσα και τα καράβια και στο εκκλησάκι έμβλημα της Ραφήνας τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας το 270 και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στα Μύρα της Λυκίας, εξ ου και το ο Άγιος Νικόλας των Μύρων, αλλά και του Μπάρι, μια και εκεί θησαυρίζεται το άγιο λείψανό του.

agios_nikolaos_souroupo

Ήταν γόνος ευσεβούς και πλούσιας οικογένειας, έμεινε όμως νωρίς ορφανός. Νεαρός ακόμα μετέβη στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο και επιστρέφοντας στη Μικρά Ασία χειροτονήθηκε ιερέας. Ασκητής αρχικά και ηγούμενος αργότερα στη Μονή Σιών των Μύρων, έμελλε να αναγορευτεί τελικά Αρχιεπίσκοπος της πόλης.

Η προσφορά του στην φροντίδα των αναξιοπαθούντων ήταν σπουδαία· ίδρυσε νοσοκομεία και ιδρύματα, ενώ πρωτοστάτησε με την πίστη οδηγό του στην προστασία των διωκομένων από τους Ρωμαίους χριστιανούς. Ο ίδιος υπέστη βασανιστήρια κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού και μόνον με την έλευση του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον αυτοκρατορικό θρόνο του Βυζαντίου επέστρεψε στα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Στο ναό που φέρει το όνομά του στα Μύρα της Λυκίας, σήμερα Ντέμρε, ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, τελείται ανήμερα της γιορτής του λειτουργία, την οποία παρακολουθούν επισκέπτες χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι.

Από τα Μύρα ήταν που όταν ο Άγιος πέθανε, στις 6 Δεκεμβρίου του 343, ναυτικοί πήραν τα λείψανά του το 1087 και τα μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Κατά την παράδοση, το σώμα του ανάβρυζε μύρο τόσο όταν απεβίωσε, εξ ου και το προσωνύμιο «μυροβλύτης», όσο και κατά τη λειτουργία υποδοχής του λειψάνου στο ιταλικό λιμάνι.

Ένα από τα πιο μεγάλα θαύματα του Αγίου, τον έκαναν τελικά προστάτη των ναυτικών. «Άγιε μου Νικόλα βόηθα», είναι η επίκληση όλων των θαλασσινών.

agios_nikolas

Η παράδοση λέει ότι ενώ ταξίδευε προς τους Αγίους Τόπους, έπιασε φουρτούνα φοβερή θέτοντας σε κίνδυνο πλοίο και επιβάτες. Ο Άγιος Νικόλαος όμως προσευχήθηκε και η θάλασσα καταλάγιασε. Κι όταν ένας ναυτικός έπεσε από το κατάρτι και έχασε τη ζωή του, ο Αϊ Νικόλας πάλι προσευχήθηκε και ο αδικοχαμένος αναστήθηκε…

Όλος ο ελληνισμός τιμά τον Άγιο Νικόλαο όπου κι αν βρίσκεται. Δεν είναι τυχαίο ότι και η μόνη ελληνορθόδοξη εκκλησία στην καρδιά της Νέας Υόρκης φέρει το όνομά του. Ομοίως και στον Πόντο, αν και υπήρχε και ο Άγιος Νικόλαος ο Τραπεζούντιος, ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων τιμάτο όπως του άρμοζε κατά το τριήμερο που ονομαζόταν Νικολοβάρβαρα.

Τη μνήμη του Αγίου τιμά και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και στο πρόσωπο αυτού του ταπεινού και θαυματουργού Αϊ Νικόλα από τα Μύρα της Μικράς Ασίας εδράζεται όλο το δυτικό αφήγημα του ερυθρόλευκου γενειαφόρου γερούλη, που φέρνει δώρα στα παιδιά τις γιορτές· αυτού που ονομάζεται Σάντα Κλάους. Είναι ο δικός μας Αϊ Βασίλης!

Άγιος Νικόλαος: Ο Επίσκοπος Μύρων που έγινε Αϊ-Βασίλης

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αγ. Νικόλαος έγινε προστάτης της Μόσχας και της γεωργίας στη Ρωσία και του Ναυτικού στο Αμστερνταμ, όπου, επέζησε με το όνομα Σίντερ Κλάας.
Ζει στον Βόρειο Πόλο και σε χρόνο μηδέν πάνω στο έλκηθρο του που σέρνουν ζωηρά ελάφια ο Αϊ- Βασίλης διανύει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Με την ίδια πάλι ευκολία και ταχύτητα ανεβοκατεβαίνει από καμινάδες για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.

Στη δυτική παράδοση είναι ντυμένος στα κόκκινα, έχει πυκνή λευκή γενειάδα, είναι στρουμπουλός και γελάει δυνατά με την καρδιά του. Αυτός είναι ο Σάντα Κλάους των Άγγλων και των Αμερικανών, ο Περ Νοέλ των Γάλλων, ο Βάιναχτσμαν των Γερμανών και ούτω καθεξής…

Άγιος Νικόλας – Το εκκλησάκι πάνω από το λιμάνι, το εκκλησάκι σύμβολο της Ραφήνας

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Ραφήνα κτίστηκε πάνω από το γερμανικό πολυβολείο, που υπήρχε στο σημείο και το οποίο είχε μετατραπεί σ εκκλησάκι (Αγία Μαρίνα), Oκτώβριο του 1947 από τους Όθωνα Μέντη, Χρυσό Καβουνίδη, Νίκο Ιωαννίδη, και με αρχιτέκτονα τον Κυπριανό Μπίρη. Το εκκλησάκι αποτελεί σύμβολο της πόλης.

alkyon_agnikolaos800

agiosnikolas

agios_nikolaos_astrofeggia

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.