Συμβουλές για την κοινωνικοποίηση του σκύλου

Τι είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου;

Είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο σκύλος μας γνωρίζει τον κόσμο. Τον φέρνουμε σε επαφή με καινούργιες καταστάσεις. Του γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, ζώα, νέους ήχους π.χ. μία ηλεκτρική σκούπα, νέες γειτονιές της πόλης, π.χ. έναν δρόμο με αυτοκίνητα και μηχανάκια, μυρωδιές, τη θάλασσα, το δάσος, κ.λπ.

Τα καθημερινά πράγματα μπορεί να είναι τρομακτικά αν το κουταβάκι σας δεν τα έχει δει ποτέ πριν. Τα πρώτα του ερεθίσματα, σαν κουτάβι τα λαμβάνει από την μητέρα και τα αδερφάκια του, μαθαίνει την γλώσσα σώματος τους, έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον να επικοινωνήσει και με άλλα ζώα. Μαθαίνει πως να παίζει σωστά, χωρίς να τραυματίζει και να πονάει τα άλλα σκυλιά και κατά προέκταση τους ανθρώπους.

Σκύλοι που έχουν χωριστεί νωρίς από τη μητέρα τους και δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά ή έχουν μεγαλώσει απομονωμένοι, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν φοβίες και επιθετικότητα.

Στη συνέχεια, το επόμενο κομμάτι της κοινωνικοποίησης του, το αναλαμβάνουμε εμείς ως κηδεμόνες. Από δύο μηνών, που είναι η σωστή ηλικία να αποχωριστεί το κουτάβι από την μητέρα του, ξεκινάμε την έκθεση του σκύλου μας σε ασφαλείς και θετικές εμπειρίες και κυρίως σε μέρη που συχνάζουμε εμείς. Θέλεις το κουτάβι σου να τα πάει καλά με άλλους σκύλους, ζώα, ανθρώπους και να μοιράζεσαι μαζί του καθημερινές εμπειρίες χωρίς προβλήματα;

Τότε η κοινωνικοποίηση του είναι σημαντική.

Μέχρι το κουτάβι να ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, η κοινωνικοποίηση του με ανθρώπους και άλλα ζώα (εμβολιασμένα) θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους   με την επίβλεψη ενός επαγγελματία.

Χρησιμοποιήστε ένα sound application!

Για όλους τους θορύβους που μπορεί να ακούσει και δεν περιμένει, (όπως είναι τα πυροτεχνήματα και οι κεραυνοί) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα sound application. Έτσι, ο σκύλος σας θα μπορέσει να εξοικειωθεί με τους ήχους που δεν ακούει συχνά. Προσοχή μην τον βομβαρδίζετε με πολλούς διαφορετικούς ήχους σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί θα τον τρελάνετε και ίσως του δημιουργήσετε φοβίες. Εξοικειώστε τον με τις καινούργιες εμπειρίες και δώστε του χρόνο να τις αφομοιώσει.

Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα νέα πράγματα που θα πρέπει να μάθει το κουτάβι σας, όσα χρειάζεται να βιώσει μέσα ή έξω από το σπίτι και στη συνέχεια τον εκθέτετε σ’ αυτά, σιγά σιγά.

Ο σκύλος σας πρέπει να γνωρίσει άλλα σκυλιά από μικρή ηλικία. Μικρά, μεγάλα, διαφορετικών φυλών και χρωμάτων. Το ότι τα πάει καλά με το σκύλο του γείτονα δεν σημαίνει ότι θα τα πάει καλά και με τα άλλα σκυλιά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Θα πρέπει να γνωρίσει ψηλούς και κοντούς, ανθρώπους με στολή, καπέλο, με μακριά μαλλιά, μούσια, παιδιά, ενήλικες και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Είναι σημαντικό τα παραπάνω να γίνουν μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του, που είναι η κατάλληλη ηλικία υιοθεσίας ενός κουταβιού και μπορούμε να το φέρουμε στο σπίτι μας. Σε αυτό το διάστημα τα κουτάβια απορροφούν τις εμπειρίες, ευχάριστες ή δυσάρεστες και μένουν χαραγμένες στη μνήμη τους.

Πρέπει να εκθέσετε το κουτάβι σας σε όσο πιο πολλές διαφορετικές καταστάσεις, από 2 έως 4 μηνών, περίπου.

Όταν ο σκύλος σας είναι σ’ αυτή την ηλικία είναι πιο εύκολο να μάθει καινούργια πράγματα. You cannot teach an old dog new tricks.

Προσοχή στα λάθη που μπορεί να κάνετε κατά την εκπαίδευση κοινωνικοποίησης του σκύλου σας. Ένα πολύ κοινό είναι ότι δεν δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο στον σκύλο ώστε να εξοικειωθεί με τις καινούργιες του εμπειρίες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται “χρόνος επεξεργασίας” και είναι σημαντικός.

Αν είστε κουρασμένος από τη δουλειά σας μην ξεκινήσετε την εκπαίδευση του. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να βαρεθείτε ή να εκνευριστείτε επειδή ο σκύλος δεν μαθαίνει αμέσως και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα παρατήσετε στην πρώτη δυσκολία. Αν ο σκύλος δε μάθει, αυτός που φταίει θα είστε εσείς.

Ποτέ δεν μαλώνουμε το σκύλο, η κοινωνικοποίηση του πρέπει να είναι διασκεδαστική και όχι στρεσογόνα. Ένας αγχωμένος σκύλος είναι μάλλον απίθανο, να μάθει οτιδήποτε.

Το προτέρημα όλων των επιτυχημένων εκπαιδευτών είναι η υπομονή, η επιμονή και ο ωραίος τρόπος που μεταδίδουν τις καινούργιες εμπειρίες στα σκυλιά.

Η επαφή με τον κόσμο πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία για τον σκύλο σας!

Να θυμάστε τέλος, μια βασική αρχή, ότι είναι καλό για τον σκύλο σας είναι δυο φορές καλό για εσάς.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου δεν σταμάτα ποτέ!

Η κοινωνικοποίηση δεν σταματά όταν ο σκύλος σας είναι πια ενήλικας, συνεχίζεται σε όλη του τη ζωή. Μπορεί να περάσει κάποιες περιόδους που να έχει αυτοπεποίθηση κι άλλες που είναι πιο φοβισμένος.

Ο σκύλος σας, σε όλη αυτή τη διαδικασία, σας χρειάζεται δίπλα του, γιατί με την υποστήριξή σας θα έχει μια επιτυχημένη πορεία κοινωνικοποίησης και θα αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται και για να αφομοιώσει τις καινούργιες εμπειρίες που συμβαίνουν στη ζωή του.