Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι: Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να ολιγωρεί για τους πυρόπληκτους

Στις 30/07/2018, τέσσερις ημέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την νομοθέτηση (ΦΕΚ Α138/26.7.2018) μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, το Υπουργείο Παιδείας, αγνοώντας τον νόμο, περιορίζει τα μέτρα στήριξης που αφορούν σε μοριοδότηση των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων και σε μετεγγραφές πυρόπληκτων φοιτητών στην Αττική.


Στις 30 Ιουλίου 2018 εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας Υπουργική Απόφαση η οποία περιορίζει το αρχικό πεδίο εφαρμογής μόνο σε παιδιά με θανόντα γονέα ή με παντελώς κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες. Μετά από παρεμβάσεις εκπροσώπων μας, το Υπουργείο αποδέχτηκε διεύρυνση μόνο για τις μεταγραφές μονίμων κατοίκων, εκδίδοντας σχετικό Δελτίο Τύπου στις 30 Αυγούστου 2018.

Έχουν περάσει 110 ημέρες από την νομοθέτηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων μετά την καταστροφική και φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Το Υπουργείο Παιδείας και ο κύριος Γαβρόγλου, μη υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τις πολιτείας για τις οικογένειες που έχουν κατεστραμμένα σπίτια, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει καμία απόφασή του.

Σε καμία μετεγγραφή πυρόπληκτων δεν έχει προχωρήσει και έτσι να παρατείνεται η αγωνία στις οικογένειες αυτές, που εκτός της καταστροφής των μόνιμων σπιτιών τους και της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, να εξακολουθούν να φέρουν το βάρος συντήρησης ενός τουλάχιστον φοιτητικού σπιτιού και ενός παιδιού τους, στη επαρχία. Με τις καθυστερήσεις, κινδυνεύουν οι πυρόπληκτοι φοιτητές να χάσουν και το τρέχον εξάμηνο.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και τον κύριο Γαβρόγλου, να προβεί σε έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για να σταματήσει, επί τέλους, η αγωνία και επιβάρυνση (οικονομική και ψυχολογική) των οικογενειών που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά που έχει αλλάξει την ζωή τους.

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ)

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή στον Υπουργό Παιδείας

Διαβάστε επίσης