Στην πραγματικότητα χρειάζονται μόλις 15 λεπτά «δουλειάς» για να συνοδεύσουμε με σκορδαλιά τον λαχταριστό μπακαλιάρο μας, με κουρκούτι, στον φούρνο!
Οσο καλύτερες οι πατάτες, τόσο καλύτερη και η σκορδαλιά μας!
Τα υλικά που χρειάζονται για την αυθεντική σκορδαλιά:
1 κιλό πατάτες
1-1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μισό φλιτζάνι ξύδι (από κρασί)
3-4 ή και παραπάνω σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
Ελιές (για το σερβίρισμα)
Δυο κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Πρέσα πουρέ για τις πατάτες
Σκεύη που θα χρειαστούν:
Πρέσα σκόρδου (πιρούνι εναλλακτικά)
Πρέσα πουρέ ή ραβδομπλέντερ χειρός (πιρούνι εναλλακτικά)
Μια πρέσα σκόρδου. Αν δεν υπάρχει βολεύει και το… πιρούνι!
Θέλει μόνο 15 λεπτά… δουλειά!
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
-Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει
-Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα
-Τις βράζουμε για 20 – 25 λεπτά (τις τσιμπάμε με πιρούνι για να δούμε ότι έχουν μαλακώσει)
-Ταυτόχρονα, πολτοποιούμε με την πρέσα σκόρδου (ή με το πιρούνι) τις σκελίδες που έχουμε πρώτα καθαρίσει
-Οταν είναι έτοιμες οι πατάτες στραγγίζουμε το νερό και τις ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα (ή σε μια λεκάνη).
-Οσο είναι ακόμα καυτές οι πατάτες, αρχίζουμε με την πρέσα πουρέ, το ραβδομπλέντερ ή το πιρούνι να τις πολτοποιούμε.
-Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και συνεχίζουμε να «πατάμε» με την πρέσα ή το πιρούνι.
-Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και το ξύδι και σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
-Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε μέχρι να έχει την υφή που θέλουμε (καλύτερα να μη γίνει «κρέμα»)
-Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο, γαρνιρισμένη με ελιές. Στο σερβίρισμα μπορούμε να ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα.