Σοφία Μασούρη: Κονδυλώματα και σεξουαλική υγεία

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από ιούς HPV που είναι διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν τις μυρμηκιές σε άλλα μέρη του σώματος όπως τα χέρια .Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά από τη στιγμή μόλυνσης.

Εάν κάποιος εμβολιαστεί για τους ιούς HPVπριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να κολλήσει τον ιό.

Το κοινό σύμπτωμα σε άνδρες και γυναίκες είναι τα δερματικά εξογκώματα στην γεννητική περιοχή. Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος ή λευκωπά και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα .

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κονδυλώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο, ο οποίος με την κλινική εξέταση θα κάνει τη διάγνωση και όταν χρειάζεται θα κάνει άμεσα και την θεραπεία. Συνήθως γίνεται καυτηριασμός με διάφορες τεχνικές όπως είναι η κρυοθεραπεία ή το laser.

Τα κονδυλώματα δεν προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα υγείας, δεν προκαλούν προβλήματα γονιμότητας και η χρήση του προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά δεν τον εξαλείφει.

Κλείστε το ραντεβού σας για ένα τακτικό έλεγχο για την υγεία του σώματος σας και ενημερωθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD, PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7, Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.