Σοκαριστικές εικόνες από την Αγιά Σοφιά: Πέφτουν κομμάτια από τον τρούλο του ιστορικού ναού!

«Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης

Εικόνες-σοκ από πτώση κομματιών από τον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με είδηση και βίντεο που εξασφάλισε η τουρκική εφημερίδα BirGun, υλικό από κάμερα ασφαλείας τον Σεπτέμβριο του 2022 αποκάλυψε, ότι δύο κομμάτια ξεκόλλησαν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας και έπεσαν στο χώρο, όπου κάθονταν επισκέπτες. Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι άνθρωποι αμέσως σηκώνονται και τρέπονται σε φυγή, φοβούμενοι μην πέσουν κι άλλα κομμάτια. Αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα υποστήριξαν, ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

Ο Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης (STD), δήλωσε: «Ακόμη και η αναπνοή εκατοντάδων ανθρώπων που αναπνέουν ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία, συντομεύει τη διάρκεια ζωής του ιστορικού κτιρίου. Αν δεν γίνει συνολική αποκατάσταση, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει στα κεφάλια μας», είπε, επισείοντας τον κίνδυνο η Αγία Σοφία να καταρρεύσει ακόμη και στον πρώτο μεγάλο σεισμό που θα συμβεί. «Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία» είπε.

Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, εξηγεί ο καθηγητής, έφερνε τα περισσότερα χρήματα και οι υπεύθυνοι τότε έλεγαν: «Αυτό το μέρος είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε;». «Τώρα, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εκεί μέσα κάθε μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και όλοι το γνωρίζουν. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο. Φημολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον επάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, μόνο οι ειδικοί καλεσμένοι επιτρέπεται να ανέβουν στον επάνω όροφο».

Ο Γιασάρ εξήγησε επίσης, ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η Αγία Σοφία είναι παλαιότερη: «Οι κολώνες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας, είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε από τον Μιμάρ Σινάν, πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας».

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ανακοινώσει, ότι μετά τις 15 Ιανουαρίου 2024 η είσοδος στην Αγία Σοφία θα γίνεται ξανά επί πληρωμή για τους τουρίστες, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν μακροχρόνιες εργασίες συντήρησης του μνημείου. Στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, αποκαλύφθηκε επίσης πέρυσι, ότι οι επισκέπτες ξεκόλλησαν κομμάτια της ιστορικής πόρτας για να τα πάρουν μαζί τους ή για να τα φάνε, καθώς τα θεωρούσαν ιερά.

news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.