Σοκάρουν τα στοιχεία για τα καμένα στην Ελλάδα – Λαγουβάρδος: «Δεν είναι μόνο οι κλιματικές συνθήκες»

Με 20% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές η Ελλάδα κατέγραψε 270% αύξηση των καμένων εκτάσεων από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2023.

Πρόκειται για στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές που επεξεργάστηκε και έδωσε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα Flame της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πόσα στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Τα δεδομένα που παρατίθενται ομολογουμένως σοκάρουν. «Καταγράφοντας 1.610.080 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Τετάρτη 30/8/2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 843.150 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 630.610 στρέμματα», σημειώνει το meteo.

«Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+68%) και το Μαρόκο (+43%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες», τονίζει ακόμα.

Την ίδια ώρα, «ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30/8/2023, καταγράφει μείωση -20% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+80%), Γαλλία (+198%), Μαρόκο (+94%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%)».

Η Ελλάδα όμως κατατάσσεται αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες. «Καταγράφοντας 45 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 344 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023», δείχνουν τα στοιχεία.

arithmos pyrkagion

Ωστόσο, η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα «εκτοξεύθηκε» από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30/8/2023, σημειώνοντας «αύξηση +365% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022».

kameni ektasi pososta

Η χώρα μας όμως σημειώνει αρνητική πρωτιά… «Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 35.780 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά».

«Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 9.280 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.052 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης στην Ιταλία (+20%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά», σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το meteo.

«Δεν είναι μόνο οι κλιματικές συνθήκες» – Ανάγκη για συνολικές λύσεις
«Μάς κάνει ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση αυτή η απόκλιση από τον μέσο όρο», τονίζει, μιλώντας στο Reader ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους από όλες τις πλευρές, να κάτσουμε να δούμε σοβαρά γιατί γίνεται αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για σύνθετο πρόβλημα.

«Πρέπει να γίνει μελέτη από όλους τους επιστημονικούς φορείς. Για παράδειγμα να διερευνήσουμε γιατί γίνεται όλο αυτό στον Έβρο», υπογράμμισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο καιρός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας».

«Προφανώς παίζουν ρόλο οι κλιματικές συνθήκες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος και συμπληρώνει: «Πρέπει να κατευθυνθούμε σε τρεις βασικούς άξονες:

Τι μετεωρολογικές συνθήκες επικρατούσαν όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές και πόσο διαφέρουν από άλλες χώρες και άλλες χρονιές

Ποια είναι η κατάσταση των δασών στη χώρα, αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν μεγάλες πυρκαγιές
Να εξετάσουμε τη φιλοσοφία της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα».

«Στη μελέτη θα πρέπει να συμβάλλουν και οι τοπικές κοινότητες, οι δήμοι κλπ, γιατί αυτοί γνωρίζουν την εκάστοτε περιοχή και μπορούν να δώσουν απαντήσεις», τονίζει επίσης ο κ. Λαγουβάρδος.

«Το θέμα με τις πυρκαγιές έχει ξεφύγει – Είναι σοκαριστικό»
«Όλο το θέμα με τις πυρκαγιές έχει ξεφύγει. Πρέπει να γίνει συστηματική δουλειά», σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Η διαφορά με άλλες μεσογειακές χώρες όσον αφορά τον μέσο όρο καμένης έκτασης είναι μεγάλη και αυτό είναι το σοκαριστικό».

«Ας δούμε τι κάνουν οι άλλοι, τι κάνουμε εμείς, αλλά ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, ιδιαίτερα όταν έχουμε τόσο μεγάλες φωτιές και μάλιστα τόσο κοντά χρονικά, δηλαδή το 2021 και το 2023», τονίζει καταληκτικά στο Reader ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.