Σούνιο, Μαραθώνας, Κάλαμος, Βραυρώνα, Λαύριο – Κολύμπι με φόντο αρχαιολογικούς χώρους της Αν. Αττικής

Αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής κοντά στη θάλασσα: Σούνιο, Μαραθώνας, Κάλαμος, Βραυρώνα, Λαύριο
Σούνιο: Κολύμπι με θέα τον Ναό του Ποσειδώνα

Από τους πιο κοντινούς προορισμούς για μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και sightseeing έξω από το κέντρο της Αθήνας, είναι το Σούνιο. Αφού έχουμε διασχίσει όλη την παραλιακή με τη θάλασσα στα δεξιά μας, στον δρόμο που οδηγεί προς το Σούνιο και λίγο πριν τα Λεγραινά Αττικής, συναντούμε την πινακίδα που οδηγεί σε μια μυστική παραλία με πράσινα νερά. Αυτή είναι η παραλία ΚΑΠΕ. Κάτω από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα βρίσκεται η παραλία του Σουνίου, εκεί από όπου η θέα της δύσης του ηλίου και του ναού, καθώς κολυμπάμε, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Όμως, ακόμα μία παραλία που βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Σούνιο και τον ναό του Ποσειδώνα, είναι η παραλία Λεγραινών. Η άμμος είναι ψιλή, έχει χρυσαφένιο χρώμα, τα νερά τιρκουάζ και δεν την επισκέπτεται πολύς κόσμος. Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους με ηρεμία. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ υπάρχει το Athens Divers Club, το Aqualized Dive Adventures, το Planet Blue Diving Center. Πριν ή μετά το μπάνιο, η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σουνίου είναι απαραίτητη. Ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε μέρα από τις 9.30 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου (ανάλογα με τι ώρα είναι κάθε φορά). Η τελευταία είσοδος για τους επισκέπτες είναι 20 λεπτά πριν τη δύση.

Μαραθώνας και Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ιδανικός για μονοήμερη απόδραση από την πόλη, είναι ο Μαραθώνας Ανατολικής Αττικής. Μόλις 43,5 χιλιόμετρα απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στην περιοχή είναι σχετικά σύντομη, και σίγουρα ευχάριστη. Καθώς πλησιάζουμε, το βλέμμα «στέκεται» στο πράσινο αλλά και πιο πίσω, στο γαλάζιο της θάλασσας. Αυτή η εκδρομή στη φύση τα συνδυάζει όλα: κολύμπι σε οργανωμένες παραλίες με πολλές επιλογές για να περάσουμε όλες τις ώρες της ημέρας στην ξαπλώστρα (όπως μπαρ με μουσική και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες) ή λιγότερο οργανωμένες και απομακρυσμένες. Ιδιαίτερα δημοφιλής για μπάνιο είναι η παραθαλάσσια περιοχή του Σχινιά (ή Σχοινιά) που εντυπωσιάζει με τη μεγάλη έκταση, τις παραλίες με χρυσή αμμουδιά αλλά και το πευκόδασος τριγύρω, ενώ για τους αθλητικούς τύπους το Moraitis Beach Bar είναι ο καλύτερος προορισμός για θαλάσσια σπορ. Αν θέλουμε να μοιράσουμε τις δραστηριότητες, το μπάνιο που μπορεί να συνοδευτεί από μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα, θα δώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στην εξόρμήσή μας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα στον Βρανά, στεγάζει –μεταξύ άλλων– ευρήματα από τη Μάχη του Μαραθώνα. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8.30 έως τις 3.30 εκτός Τρίτης, όπως ανοιχτοί με είσοδο είναι και οι χώροι Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι, ο Τύμβος Αθηναίων. Κοντά στην παραλία Ραμνούντα με τους βράχους και τα βότσαλα αντί της άμμου και ανάμεσα σε δύο όρμους, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος που καταλαμβάνει έναν λόφο ύψους 30 μέτρων και περιμένει τους επισκέπτες καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 8.30 μέχρι τις 3.30: η τελευταία είσοδος για την αρχαία πόλη είναι στις 2 το μεσημέρι. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει η παραλία γυμνιστών Ραμνούντα με καταγάλανα νερά. Μπορεί η πρόσβαση να είναι δύσκολη, αλλά η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει.

Δείτε ακόμα:  Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας: Στάσεις σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι & Παλλήνη - Οδηγίες προς τους μαραθωνοδρόμους

Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών βρίσκεται στη νότια πλευρά του Μαραθώνα, κοντά στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας, στη σημερινή Νέα Μάκρη. Θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 150-160 μ.Χ. Για την ίδρυση του Ιερού επέλεξε τον Μαραθώνα επειδή ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Είναι ένα συγκρότημα με πολυάριθμα οικοδομήματα και το κυρίως ιερό είχε τέσσερις εισόδους. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό, με είσοδο. Μετά τη στάση στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, η βουτιά ακόμα και η βόλτα στην παραλία της Νέας Μάκρης είναι απαραίτητη.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Αφιέρωμα στη Κ. Δημουλά στη Βιβλιοθήκη του Αθλητικού Συλλόγου Νέου Βουτζά

Κάλαμος και Αμφιαράειο Ωρωπού

Αν ο δρόμος σάς βγάλει προς βορειοανατολική Αττική και πιο συγκεκριμένα στο χωριό του Καλάμου, αυτή η εκδρομή περιλαμβάνει δραστηριότητες για όλες τις προτιμήσεις. Μόλις 39 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η επίσκεψη στον Κάλαμο μπορεί, εκτός από μπάνιο στη θάλασσα, να έχει και «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα. Πολύ κοντά στον Κάλαμο βρίσκονται οι Άγιοι Απόστολοι, ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που συγκεντρώνει τους παραθεριστές. Το κολύμπι στην παραλία έχει θέα στους πράσινους λοφίσκους. Ο Κάλαμος περιτριγυρίζεται από αξιοθέατα και σημαντικά μνημεία που αξίζουν μια επίσκεψη. Βορειοδυτικά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Αμφιαράειου Ωρωπού. Το Αμφιαράειο υπήρξε ιερός χώρος και μαντείο αφιερωμένο στον μάντη, μυθικό ήρωα και θεραπευτή Αμφιάραο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 8.30 μέχρι τις 3.30, με είσοδο.

Κολύμπι κοντά στα «πλυντήρια» του αρχαίου Λαυρίου

Μust προορισμός στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής είναι το Λαύριο, γνωστό από την κλασική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, τόπος με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα. Η κοιλάδα της Σούριζας είναι βιομηχανική περιοχή του αρχαίου μεταλλευτικού Λαυρίου που βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου και η διαδρομή με το αμάξι είναι πανέμορφη καθώς γύρω υπάρχει πολύ πράσινο. Εκεί θα συναντήσουμε δύο αρχαιολογικούς μεταλλευτικούς χώρους και, στις γύρω περιοχές, «πλυντήρια» του αρχαίου Λαυρίου. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στη βορειότερη από μια σειρά μικρών κοιλάδων που καταλήγουν στη μεγαλύτερη της Σούριζας. Ο Αρχαιολογικός Χώρος Αργυρωρυχείων του Δρυμού Λαυρεωτικής, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λαυρίου, είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα εκτός Τρίτης από τις 8.30 μέχρι τις 3.30. Όσο για κολύμπι στο Λαύριο, οι μικρές παραλίες Πούντα Ζέζα, Ασημάκι και Βαμβακόση με τα βότσαλα, είναι η καλύτερη πρόταση για θαλασσινή εξόρμηση λίγο έξω από την Αθήνα.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Εκπαιδευτικοί από Σουηδία, Σλοβενία και Αγγλία στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (φωτό)

Ο Ναός της Αρτέμιδος σε τιρκουάζ νερά

Στα νότια της Αρτέμιδας και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης (περίπου 40 λεπτά διαδρομή), βρίσκεται η Βραυρώνα. Φτάνοντας οδικώς στην περιοχή, η θέα θυμίζει πολύ έντονα ελληνικό νησί. Η Βραυρώνα είναι γνωστή για τον Ναό της Αρτέμιδος, αλλά και για τον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται δίπλα. Ο ναός ήταν από τους σημαντικότερους ιερούς και αρχαίους χώρους στην Αττική, σήμερα διασώζονται μόνο τα θεμέλια. Από αυτή τη βόλτα, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο μικρό νησάκι που βρίσκεται πάνω από τη Βραυρώνα. Τα τιρκουάζ νερά, ο μικρός βράχος με το λευκό εκκλησάκι πάνω, κάνουν το σκηνικό να μοιάζει με κινηματογραφικό καρέ ή κάποιον εξωτικό προορισμό.

Πηγή: athensvoice.gr