Σούπερ μάρκετ: Άυξηση 21% σε βασικά αγαθά μέσα σε έξι μήνες! Ποια θα είναι τα 50 βασικά προϊόντα

«Ανάχωμα» στις ανατιμήσεις προσπαθούν να βάλουν μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουν μέσα στον Οκτώβριο μία λίστα με 50 βασικά προϊόντα που υπάρχουν πάντοτε στο καλάθι ενός νοικοκυριού και θα δεσμευτούν πως θα κρατήσουν όσο πιο χαμηλά μπορούν τις τιμές αυτών των προϊόντων. Θα υπάρξουν ανατιμήσεις, ωστόσο δεν θα είναι τόσο υψηλές, όσο θα αναμενόταν.

Σούπερ μάρκετ και ανατιμήσεις: «Ακριβό μου καλαθάκι» – 21% πάνω μέσα σε 6 μήνες

1 kg φέτα 9,74€ 11,09€ (+13,8%)
1/2 kg γαλοπούλα 5,43€ 6,35€ (+17%)
750gr GOUDA 6,15€ 6,95€ (+13%)
ψωμί τοστ (700 gr) 1,82€ 2,07€ (+13,7%)
1 κιλό αλεύρι 1,45€ 1,69€ (+16,5%)
2 κιλά ζάχαρη 1,64€ 2,58€ (+57,3%)
1 μουστάρδα 1,18€ 1,42€ (+20,3%)
1/2 kg φασόλια 1,79€ 1,89€ (+5,5%)
2 πακέτα μακαρόνια 1,70€ 1,76€ (+3,5%)

         Απρίλιος 2022                Οκτώβριος 2022

Υγρό πιάτων                 2,59€                                    2,79€ (+7,7%)

Απορρυπαντικό σκόνη (10 μεζούρες) 4,30€        4,65€ (8,1%)

Οδοντόκρεμα              2,04€                                      2,18€ (+6,8%)

Χαρτί υγειάς (10άρι) 2,75€                                       3,38€ (+23%)

Χαρτί κουζίνας           2,80€                                       3,79€ (+35,3%)

Ανάρτηση των τιμών για τα 50 βασικά προϊόντα σε ειδική εφαρμογή

Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για να συγκρατηθούν οι τιμές σε 50 βασικά προϊόντα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι η ανάρτηση των τιμών θα γίνεται σε ειδική εφαρμογή προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής τι ισχύει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι οι τιμές για τα 50 βασικά προϊόντα που θα εντοπίζουν στα σούπερ μάρκετ με τη σχετική συμφωνία θα γνωστοποιούνται μέσα από ειδική εφαρμογή.

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ είναι δεσμευτική ή είναι «συμφωνία κυρίων» σημείωσε: «Δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σούπερ μάρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σούπερ μάρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».

Όπως είπε: «Αυτό το “καλάθι” θα υπάρχει αναρτημένο έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει. Και θεωρούμε ότι τα σούπερ μάρκετ και η συμφωνία που έχουμε, πέραν της νομοθέτησης που θα κάνουμε, θα παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία θα παλεύουν στην κυριολεξία τον πληθωρισμό».

«Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πάνω από 3.000 ελέγχους, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και συνεχίζουμε σε όλη την επικράτεια. Επομένως, τα συγκεκριμένα όμως προϊόντα θα είναι προϊόντα τα οποία θα τα παρακολουθούμε, θα είναι πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να μην έχουμε τις αυξήσεις που δημιουργούν αυτές τις πληθωριστικές τάσεις και ταυτόχρονα θα μπορούν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, καθότι θα μπορούν να τα βλέπουν, θα μπορούν να συγκρίνουν», υπογράμμισε.

Για την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγους Θεσσαλονίκης ότι θα εφαρμόσει από Δευτέρα μειωμένο ωράριο, λόγω ενεργειακής ακρίβειας, παρατήρησε: «Εμείς θέτουμε το πλαίσιο. Το πλαίσιο δεν αλλάζει. Επομένως, ό,τι ίσχυε θα ισχύει. Από κει και πέρα, αν κάποιος έμπορος θέλει να κλείσει το μαγαζί του νωρίτερα, μπορεί να το κάνει. Επομένως, αν ο εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να το κάνει αυτό, εμείς πάντως δεν θα αλλάξουμε ούτε πρόκειται να μειώσουμε το ωράριο γιατί είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η αγορά. Βρισκόμαστε σε μια επανεκκίνηση και μετά την πανδημία και σε μία εποχή πολύ δύσκολη. Δεν θέλουμε να απολέσουμε θέσεις εργασίας».

Για το αν είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια της διατροφικής αλυσίδας στη χώρα ή μπορεί μέσα στον χειμώνα να παρουσιαστούν κάποιες ελλείψεις, παρατήρησε: «Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δεν έλειψε ποτέ κάτι από τα ράφια. Επομένως, έχουμε πλήρη επάρκεια όλων των αγαθών, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ορισμένες χώρες είχαν άδεια ράφια. Εμείς ποτέ δεν είχαμε κάποια έλλειψη. Παρακολουθούσαμε την αγορά, το κάνουμε και τώρα. Και θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία μα καμία ανησυχία οι συμπολίτες μας να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα προϊόντα και τίποτα παραπάνω από αυτό το οποίο χρειάζονται, διότι πάντα θα υπάρχουν γεμάτα ράφια»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.