Σπάνια έκλειψη την επόμενη εβδομάδα – Ορατή και στην Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα αστέρια αναμένεται να “εξαφανιστεί” στιγμιαία, καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει από μπροστά του, δημιουργώντας μια μοναδική έκλειψη.

Το σπάνιο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους, από το Τατζικιστάν και την Αρμενία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι και περιοχές του Μεξικού.

Πρόκειται για το αστέρι Betelgeuse, ενώ από μπροστά του θα περάσει ο αστεροειδής Leona.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον Betelgeuse και τη Leona μέσω της έκλειψης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει το πολύ μέχρι 15 δευτερόλεπτα.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί

Δεν είναι σαφές εάν ο αστεροειδής θα κρύψει ολόκληρο το αστέρι, προκαλώντας ολική έκλειψη. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έκλειψη “δακτυλίου φωτιάς” με ένα μικροσκοπικό φλεγόμενο περίγραμμα γύρω από το αστέρι.

«Ποιο σενάριο θα δούμε είναι αβέβαιο, κάνοντας το γεγονός ακόμη πιο ενδιαφέρον» δηλώνει ο αστρονόμος Τζιανλούκα Μάσα (Gianluca Masa), ιδρυτής του Virtual Telescope Project, το οποίο θα κάνει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση από την Ιταλία.

Το Betelgeuse είναι χιλιάδες φορές φωτεινότερο και περίπου 700 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο και μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, σε τέτοιο βαθμό που αν τον αντικαθιστούσε, θα εκτείνονταν πέρα ​​από τον Δία.

news247.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.